Γιατί αξίζει να τρώτε στομάχια κοτόπουλου
Τα στομάχια κοτόπουλου (γυζάρια) ίσως είναι από τις πιο υποτιμημένες τροφές που υπάρχουν — θρεπτικά, οικονομικά και απροσδόκητα νόστιμα, όταν μαγειρευτούν σωστά.
Συχνά απορρίπτονται επειδή ανήκουν στην κατηγορία των «εντοσθίων», όμως αυτά τα μικρά, μυώδη όργανα αποτελούν μια πραγματική δύναμη πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων που αξίζουν πολύ περισσότερη προσοχή.

Τα στομάχια (γνωστά και ως “γυζάρια”) είναι μέρος των εντοσθίων του κοτόπουλου. Διαθέτουν σφιχτή υφή, η οποία με σιγοβράσιμο γίνεται μαλακή και νόστιμη. Αποτελούν παραδοσιακό μεζέ στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιούνται σε σούπες, τηγανιές ή κρασάτα πιάτα.
Τι ακριβώς είναι το στομάχι κοτόπουλου;
Το στομάχι (ή γυζάρια) λειτουργεί ως ο φυσικός “μύλος” του κοτόπουλου. Επειδή οι κότες δεν έχουν δόντια, αυτό το σκληρό, μυώδες όργανο τις βοηθά να αλέθουν την τροφή πριν την πέψη.
Όταν μαγειρευτεί σωστά, μεταμορφώνεται σε άπαχο, γευστικό κομμάτι κρέατος με ιδιαίτερη υφή — τρυφερή και ζουμερή.

Γιατί να τρώτε στομάχια κοτόπουλου
Ξέρατε ότι αν τρώτε στομάχια κοτόπουλου, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου ή βιταμίνης Β12; Επειδή τα στομάχια κοτόπουλου είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12, μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών του οργανισμού χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων.
Τα στομάχια κοτόπουλου είναι γεμάτα οφέλη:
Πλούσια σε πρωτεΐνη: Μία μερίδα 85 γραμμαρίων περιέχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης — ιδανική επιλογή για αθλητές, άτομα που γυμνάζονται ή όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα με χαμηλό κόστος.
Χαμηλά σε λιπαρά: Με λιγότερα από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, είναι πιο άπαχα από τα περισσότερα κρέατα και ταιριάζουν εύκολα σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή φιλική προς την καρδιά.
Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα: Περιέχουν βιταμίνες B12, νιασίνη και χολίνη — απαραίτητες για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μεταβολισμό και την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και δίνουν ενέργεια.
Οικονομικά και προσιτά: Σε μια εποχή που τα περισσότερα κρέατα είναι ακριβά, τα στομάχια κοτόπουλου παραμένουν μία από τις πιο φθηνές και θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης.

Πώς να τα μαγειρέψετε σωστά
Το μυστικό για να απολαύσετε τα στομάχια κοτόπουλου είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος. Αν δεν ψηθούν αρκετά, μπορεί να είναι σκληρά· αν όμως μαγειρευτούν σωστά, γίνονται απίστευτα τρυφερά.
Βράσιμο ή μαγείρεμα σε κατσαρόλα: Σιγοβράστε τα με αλάτι, σκόρδο και μυρωδικά για 30–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν — ιδανικά για σούπες ή μαγειρευτά.
Τηγάνισμα: Πανάρετέ τα σε αλεύρι με καρυκεύματα και τηγανίστε τα για ένα τραγανό, πεντανόστιμο σνακ.
Σοτάρισμα ή stir-fry: Ανακατέψτε τα βρασμένα στομάχια με κρεμμύδι, πιπεριές και μπαχαρικά για ένα γρήγορο, πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα.
Ψήσιμο ή αργό μαγείρεμα: Μαρινάρετέ τα και ψήστε τα στη σχάρα για καπνιστή γεύση ή σιγομαγειρέψτε τα σε ζωμό μέχρι να λιώσουν στο στόμα.

Δημοφιλή πιάτο στην Ελλάδα είναι το οι κοιλίτσες κοτόπουλου με λαδορίγανη
Το μόνο μειονέκτημα: Υφή και μέτρο
Η υφή τους μπορεί να φανεί λίγο «μασητή» σε αρχάριους, αλλά το αργό μαγείρεμα ή το προ-βράσιμο λύνει το πρόβλημα.
Όπως τα περισσότερα εντόσθια, περιέχουν χοληστερόλη, επομένως όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά.
Αν και είναι γενικά υγιεινά, τα εντόσθια περιέχουν πουρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα σε ευαίσθητα άτομα. Συνιστάται επίσης η επιλογή βιολογικού κοτόπουλου, καθώς το συμβατικό μπορεί να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών.

Το συμπέρασμα
Τα στομάχια κοτόπουλου είναι ένα παραγνωρισμένο διαμάντι — πλούσια σε πρωτεΐνη, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πολύ οικονομικά.
Είτε τα μαγειρέψετε βραστά, τηγανητά ή ψητά, μπορούν να γίνουν μια γευστική προσθήκη στο εβδομαδιαίο σας μενού.
Αν ψάχνετε μια προσιτή, υγιεινή και ευέλικτη πηγή πρωτεΐνης, δώστε μια ευκαιρία στα στομάχια κοτόπουλου — μπορεί να ανακαλύψετε το νέο σας αγαπημένο πιάτο!
Έκτακτo για Άννα Βίσση
Τέλος (νυχτερινής) εποχής για την Άννα Βίσση. Η «απόλυτη σταρ», όπως την αποκαλούν οι fans της, ακούγεται ότι πήρε μια μεγάλη απόφαση για την καριέρα της: να σταματήσει τις live εμφανίσεις της σε μαγαζιά – τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κάνει άλλα πράγματα, όπως ένα ακόμη μιούζικαλ με την υπογραφή του Νίκου Καρβέλα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες στο «Πρωινό» ο Πάνος Κατσαρίδης, η τρέχουσα σεζόν θα είναι πιθανότατα η τελευταία που το κοινό της Βίσση θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει σε κέντρο. Η τραγουδίστρια συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Hotel Ερμού, με την εν λόγω είδηση να έρχεται μόλις τρία 24ωρα μετά τη 10η πρεμιέρα της την περασμένη Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου.
«Από του χρόνου, Αννα Βίσση τη νύχτα τέλος. Θεωρεί η ίδια ότι πρέπει να κάνει μία παύση και να κάνει άλλα πράγματα. Συζητά να κάνει μιούζικαλ με τον Νίκο Καρβέλα στο θέατρο, όπως είχε κάνει τους “Δαίμονες”» είπε, μεταξύ άλλων, ο πανελίστας του «Πρωινού», με τον οικοδεσπότη της εκπομπής Γιώργο Λιάγκα να επισημαίνει ότι η Αννα Βίσση ίσως κάνει κάποιες συναυλιακές εμφανίσεις.
Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, μάλιστα, το «καθιερωμένο» φθινοπωρινό ραντεβού της δημοφιλούς καλλιτέχνιδας με το κοινό της στο Καλλιμάρμαρο «μεταφέρεται» στο ΟΑΚΑ τον επόμενο Σεπτέμβριο. «Του χρόνου θα αναμετρηθεί με τη Μαντόνα.
Σκοπεύει να σπάσει αυτό το ρεκόρ και θα κάνει μια ιστορική συναυλία στο ΟΑΚΑ» είπε χαρακτηριστικά.

