Τα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζει το σώμα, σε περίπτωση που το άτομο πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας μπορεί εύκολα να αγνοηθούν, ή ακόμα και να μην υπάρχουν καν.
Γρήγορα για εξετάσεις
Αυτό συμβαίνει καθώς το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, επομένως οι πρώιμοι όγκοι δεν μπορούν να γίνουν ορατοί ή αισθητοί από τους γιατρούς κατά τις συνήθεις φυσικές εξετάσεις. Επομένως δυστυχώς οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα έως ότου ο όγκος γίνει πολύ μεγάλος ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr ο καρκίνος στο πάγκρεας έχει δύο τύπους και προκαλείται, όταν μη φυσιολογικά κύτταρα που βρίσκονται στο όργανο αναπτύσσονται, διαιρούνται και δημιουργούν έναν όγκο.
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ποιοι είναι οι δύο τύποι καρκινικών όγκων
Υπάρχουν δύο τύποι καρκινικών όγκων του παγκρέατος: οι εξωκρινικοί και οι ενδοκρινικοί (νευροενδοκρινικοί), ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου στο οποίο ξεκινούν. Η γνώση του τύπου του όγκου είναι σημαντική γιατί κάθε τύπος δρα διαφορετικά και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θεραπείες.
Πάνω από το 90% των καρκίνων του παγκρέατος είναι εξωκρινικοί και κάτω από το 10% είναι ενδοκρινικοί. Οι δεύτεροι συχνά αναπτύσσονται πιο αργά από τους πρώτους.
Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα νοσήσουν από καρκίνο του παγκρέατος ή το αντίστροφο.
Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα πιθανά σημάδια που πρέπει να προσέξεις
Μόλις ο καρκίνος γίνει πιο προχωρημένος, μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο στην πλάτη.
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ο ίκτερος, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας όγκος μπλοκάρει τον χοληδόχο πόρο που συνδέει το πάγκρεας με το ήπαρ. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (η χρωστική ουσία της χολής) στην κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνα όχι μόνο για τον ίκτερο, αλλά και για φαγούρα στο δέρμα, σκούρα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.
Ένας τύπος καρκίνου που ονομάζεται γλυκαγόνωμα (glucagonoma) ξεκινά στα νευροενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος (υπεύθυνα για την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνη). Το 70-90% όσων έχουν προσβληθεί από γλυκαγόνωμα θα εμφανίσουν ένα εξάνθημα γνωστό ως νεκρολυτικό μεταναστευτικό ερύθημα (necrolytic migratory erythema – NME).
Συνήθως ξεκινά σε μέρη του σώματος με πτυχές δέρματος και θα εξαπλωθεί από εκεί. Στην όψη είναι κόκκινο και κηλιδωτό, με ξηρά λευκά ή κίτρινα μπαλώματα με κρούστα.
Διαβήτης, διάρροια και αναιμία μπορεί επίσης να εμφανιστούν με το NME. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη με την περίπτωση για παράδειγμα ενός ασθενή, του Williams, του οποίου το εξάνθημα εκδηλώθηκε κάτω από τα χέρια, γύρω από τα μάτια, στο πίσω μέρος των ποδιών του, στην πλάτη του και πίσω από τους ώμους του.
Αν το τρώτε, είναι γιατρός για την καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση και οχι μόνο
Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.
Κόλπα: Αν το τρώτε, είναι γιατρός για την καρδιά
Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται στους κόμβους εναλλάξ ή αντικριστά. Ένα σε κάθε τρία άνθη, μήκους 4-5 cm, γονιμοποιείται και αργότερα αναπτύσσεται ο υποδοχέας που φέρει τους σπόρους.
Το ταχίνι το παρασκευάζουν από φρυγμένα στο φούρνο σπόρια σουσαμιού. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται κακάο, πορτοκάλι ή μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.
Το ταχίνι καταφέρνει και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Καταρχάς, αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας. Θα μπορούσε να γίνει υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.
Η θρεπτική αξία μίας κουταλιάς ταχινιού
– Ενέργεια 89 θερμίδες
– Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
– Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
– Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
– Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
– Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
– Ασβέστιο 64 mg
– Σίδηρος 1,34 mg
– Μαγνήσιο 14 mg
– Φώσφορος 110 mg
– Κάλιο 62 mg
– Νάτριο 17 mg
– Ψευδάργυρος 0,69 mg
– Χαλκός 0,242 mg
– Μαγγάνιο 0,218 mg
– Σελήνιο 0,3 μg
– Θειαμίνη 0,183 mg
– Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
– Νιασίνη 0,818 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
– Βιταμίνη Β6 0,022 mg
– Φυλλικό οξύ 15 μg
– Βιταμίνη E 0,04 mg
Είναι άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων(ω3 και ω6). Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμιδικής του αξίας προέρχεται από τα λιπαρά του, γι’ αυτό και μία πολύ μικρή ποσότητα αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, δηλαδή θερμίδων.
Η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει την πρόσληψη φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι στοιχεία με δομή παρόμοια της χοληστερόλης, που μειώνουν όμως την απορρόφηση της στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό άλλων τροφίμων, με σκοπό την μείωση της χοληστερόλης. Το σουσάμι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες.
Η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL). Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.
Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή έχουν σχετικά υψηλό σάκχαρο αίματος, καθώς ανήκει στις τροφές με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που όμως ικανοποιούν το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης.
Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.
Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.
Ταιριάζει και αναμιγνύεται υπέροχα, τόσο με το μέλι, το κακάο ή τη σοκολάτα, όσο και με το λεμόνι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια και τις σαλάτες. Τα αποτελέσματα είναι κρεμώδη και σούπερ γευστικά- το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και ταχινόμελο αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί.
Αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χαλβά και νηστίσιμων αρτοσκευασμάτων, όπως οι ταχινόπιτες, το ταχινόψωμο, τα ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ.
Πώς μπορείτε να το φάτε;
Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι, που μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό πρωινό ή ένα νόστιμο νηστίσιμο σνακ για το γραφείο.
Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς.
Νοστιμέψτε τις νηστίσιμες σαλάτες σας προσθέτοντας αυτή τη σως: βάλτε στο μίξερ 3 κουταλιές ταχίνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια τζίντζερ.
Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.
Σαν γλυκό σνακ: ανακατέψτε 2 κουταλάκια αβοκάντο, 1 κουταλάκι ταχίνι, ½ κουταλιά πίτυρο βρώμης, ½ κουταλάκι λιναρόσπορο.
Επίσης, ‘δένει’ πολύ καλά με αβοκάντο, πατάτες, πιπεριές, ρεβίθια. Δοκιμάστε σαν κυρίως γεύμα, την συνταγή ‘πουρές με ταχίνι’, που μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές και σαλάτα.