Υγεία

Το «φάpμακο του φτωχού»: Η πάμφθηνη τροφή για ένα Υγιές έντερο

Υγιές έντερο: Δίνουμε σημασία μόνο όταν φτάσουμε στο απροχώρητο. Χρήζει, όμως, καλύτερης φροντίδας.

Υγιές έντερο: Δίνουμε σημασία μόνο όταν φτάσουμε στο απροχώρητο. Χρήζει, όμως, καλύτερης φροντίδας.
Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βοηθά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στον έλεγχο της διάθεσης.

Η τροφή για ένα Υγιές έντερο είναι το λάχανο και ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές. Το λάχανο έχει σημαντικές ιδιότητες με πλούσια θρεπτική αξία, φυτοσυστατικά και βιταμίνες.

Όπως είπαμε η πάμφθηνη τροφή για ένα Υγιές έντερο δεν είναι άλλη από το λάχανο. Όταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο.

Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα αν καταναλώνουν λάχανο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Τα διατροφικά οφέλη του λάχανου
Υγιές έντερο

Η αδιάλυτη ίνα στο κόκκινο λάχανο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Βοηθά επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το χυμό κόκκινο λάχανο βοηθά να κρατήσει το πεπτικό σύστημα ευτυχισμένο και υγιές.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το κόκκινο λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research in Pharmaceutical Science διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λάχανων οδήγησε σε μείωση του πρηξίματος. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κόκκινο λάχανο την καθιστούν φυσική θεραπεία για φούσκωμα και φλεγμονή.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πέρα από τα παραπάνω ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, το λάχανο περιέχει και φυτοχημικές ουσίες που εμποδίζουν την εκφύλιση των κυττάρων του σώματος και παράλληλα, βοηθούν στην επιδιόρθωση τους εμποδίζοντας την ανάπτυξη μορφών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικά κύτταρα.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το κάλιο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, συνεπώς η κατανάλωση του λάχανου που είναι καλή πηγή καλίου ενδείκνυται για όσους θέλουν να διατηρήσουν την πίεση τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ιδανικό για δίαιτα.

Από τις πιο σωστές κινήσεις όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος είναι να γεμίζει το πιάτο του κυρίως με σαλάτα. Η σαλάτα λάχανο είναι από τις καλύτερες επιλογές, μιας και περιέχει ελάχιστες θερμίδες -μόλις 25 ανά 100γρ.

Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της μέθης.

Ήπιες 2-3 ποτηράκια παραπάνω; Πριν ζητήσεις να σου φτιάξουν σκέτο καφέ, ζήτα λίγο ωμό λάχανο και τα συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πάνε περίπατο.

Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Το λάχανο καλλιεργείτο αρχικά στις περιοχές της Ασίας και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 600 π.Χ. Οι διάφορες ποικιλίες αναπτύχθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το λάχανο κυρίως για την ανακούφιση τους από την ουρική αρθρίτιδα, τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μανιτάρια.

Ο Θεόφραστος το αναφέρει με το όνομα «κράμβη». Η αρχαιοελληνική λέξη «λάχανον» αναφερόταν στα χορταρικά και όχι στην «κράμβη» του Θεοφράστου. Φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου παρέμεινε και ονομάζεται λάχανο. Ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητές του.

Προτεινόμενο Άρθρο Γιατί οι άντρες προτιμούν τις αδύνατες γυναίκες. Ο αριθμός 2 είναι λίγο ευαίσθητος αλλά πάντα αλήθεια

Ο Έλληνας ιατρός Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και θεραπευτικό για τις πληγές, τα έλκη, τα αποστήματα, την αϋπνία, τη μελαγχολία και λίγο πολύ και σήμερα οι επιστήμονες του αποδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» γιατί έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς βασισμένοι στα λάχανα!

 

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και το πού αναπτύχθηκε το λάχανο που γνωρίζουμε σήμερα, η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν το Savoy λάχανο. Η Ρωσία, η Πολωνία, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι μερικές από τους κορυφαίες παραγωγικές χώρες του λάχανου σήμερα.

Σε όλη την Ελλάδα, το μόνο εύκολο είναι να βρεις λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες λάχανου όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας, Αγία Βαρβάρα Κρήτης και άλλες.

Απώλεια βάρους και καθαρισμός του παχέος εντέρου με παντζάρι και χυμό λεμονιού

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου ή του εντέρου αναφέρεται στη διαδικασία απαλλαγής από τα δηλητηριώδη απόβλητα από το ανθρώπινο σώμα, όπως οι βλεννογόνοι, ο σίδηρος, το αίμα και τα κόπρανα. Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για τη γενική καλή υγεία σας. Ένα καθαρό και υγιές κόλον είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιούς σώματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μια υγιεινή και νόστιμη προσέγγιση για να ξεπλύνετε το παχύ έντερο και να χάσετε βάρος. Τα κύρια συστατικά είναι το παντζάρι και ο χυμός λεμονιού.

Αυτά τα 2 συστατικά είναι οι φυσικές λύσεις για να διατηρήσουμε το πεπτικό μας σύστημα ισχυρό και υγιές. Οι δυο τους τιμούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες εδώ και γενιές.

Η αποτοξινωτική δύναμη του παντζαριού
Το βυσσινί παντζάρι είναι μια θρεπτική δύναμη. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον καθαρισμό του σώματος και την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Καθαρισμός με ξύσμα λεμονιού
Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια χρησιμοποιούνται συχνά ως καθαριστικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C και οξύ. Βοηθούν το συκώτι να επεξεργάζεται τις τοξίνες και βοηθούν στην αποβολή τους.

Ο ρόλος του παχέος εντέρου στην ευεξία του πεπτικού συστήματος
Η σημασία του παχέος εντέρου στη διαδικασία της πέψης μας πρέπει να αποδειχθεί προτού μπορέσουμε να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα του παντζαριού και του χυμού λεμονιού.

Λειτουργία άνω και κάτω τελείας
Ως σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος, το κόλον, που ονομάζεται επίσης παχύ έντερο, είναι υπεύθυνο για την εξάλειψη των αποβλήτων και την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν λειτουργεί σωστά, διατηρεί τα έντερά σας τακτικά και την υγεία σας υπό έλεγχο.

Τυπικά προβλήματα του εντέρου
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με το παχύ έντερο τους λόγω παραγόντων όπως η αδράνεια, η κακή τροφή και το άγχος. Η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και η συσσώρευση τοξικών είναι όλα συμπτώματα.

Τα παντζάρια και ο χυμός λεμονιού είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου.

Ας δούμε πώς ο συνδυασμός παντζαριού και χυμού λεμονιού ωφελεί το παχύ έντερο.

Ολοφυσική αποτοξίνωση για το παχύ έντερο
Το παντζάρι και ο χυμός λεμονιού είναι φυσικά διουρητικά που βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαγεί από το υπερβολικό νερό και τα απόβλητα. Η συνεπής χρήση μπορεί να βοηθήσει να μην συσσωρεύονται τοξικές ενώσεις στο έντερο και να προκαλέσουν προβλήματα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Και οι δύο είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στην πεπτική οδό ωφελούνται και από τις φυτικές ίνες.

Τρίτον, απώλεια βάρους κατά την αποτοξίνωση
Τα παντζάρια και ο χυμός λεμονιού, με τα καθαριστικά τους χαρακτηριστικά, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η αποτοξίνωση του σώματός σας το κάνει πιο αποτελεσματικό στο μεταβολισμό του λίπους, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Προετοιμασία παντζαριών με φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
Αυτό το ρόφημα είναι εύκολο να το φτιάξετε και θα κάνει καλό στον οργανισμό σας:

Σύναψη
Η ενσωμάτωση παντζαριού και χυμού λεμονιού στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία του παχέος εντέρου και στη διαχείριση του βάρους σας. Αυτά τα φυσικά συστατικά προσφέρουν έναν ασφαλή, αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο αποτοξίνωσης του σώματός σας και προώθησης της συνολικής ευεξίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων