Υγεία

Δείτε τι ρόλο παίζει στην υγεία το πόσο… στρογγυλή είναι η καρδιά σας!

Η στρογγυλότητα της καρδιάς μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών προβλημάτων!

Η στρογγυλότητα της καρδιάς μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών προβλημάτων!

Η αξιολόγηση της στρογγυλότητας της καρδιάς μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μετρήσεις, όπως το μέγεθος του θαλάμου της καρδιάς και η συστολική λειτουργία, προκειμένου να διαγνώσουν και να παρακολουθήσουν περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας και άλλων συναφών καρδιακών προβλημάτων.

Αλλά η σφαιρικότητα (πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά) μπορεί να είναι ένας ακόμα καλός δείκτης πιθανών προβλημάτων με την καρδιά.
«Η στρογγυλότητα της καρδιάς δεν είναι απαραιτήτως το πρόβλημα αυτό καθεαυτό.

Είναι ένας δείκτης του προβλήματος», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Shoa Clarke, καρδιολόγος και εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Τα άτομα με πιο στρογγυλεμένες καρδιές μπορεί να έχουν υποκείμενη μυοκαρδιοπάθεια ή υποκείμενη δυσλειτουργία με τις μοριακές και κυτταρικές λειτουργίες του καρδιακού μυός.

Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς εάν υπάρχει κάποια χρησιμότητα από την ενσωμάτωση των μετρήσεων σφαιρικότητας στην λήψη κλινικών αποφάσεων», ανέφερε η δρ. Clarke.

Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στη σφαιρικότητα της καρδιάς επειδή η κλινική εμπειρία είχε δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.
Αν και προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στη σφαιρικότητα μετά την έναρξη της καρδιακής νόσου, η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι η σφαιρικότητα μπορεί να αυξηθεί και πριν από την εμφάνιση κλινικής καρδιακής νόσου.

“Έχουμε καθιερώσει παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης της καρδιάς, οι οποίοι ήταν σημαντικοί για τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της καρδιακής νόσου.

Τώρα, με τη δυνατότητα χρήσης τεχνικών βαθιάς μάθησης βλέπουμε πιστές ιατρικές εικόνες της καρδιάς σε κλίμακα και έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε νέους τρόπους αξιολόγησης της καρδιακής λειτουργίας, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί στο παρελθόν”, είπε η δρ. Clarke.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ομάδα της δρ. Clarke χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα υποσύνολο 38.000 συμμετεχόντων στην μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλοι τους είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία που έδειξε φυσιολογικά ευρήματα.

Μεταγενέστερα ιατρικά αρχεία από τους συμμετέχοντες έδειξαν ποιοι εξ αυτών ανέπτυξαν ασθένειες, όπως μυοκαρδιοπάθεια (μεγέθυνση της καρδιάς), κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μάθησης, οι ερευνητές αυτοματοποίησαν την μέτρηση της σφαιρικότητας της καρδιάς, διαπιστώνοντας ότι η όσο πιο στρογγυλή ήταν μια καρδιά τόσο πιο πιθανά ήταν μελλοντικά καρδιακά προβλήματα για το άτομο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Med.

“Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Εμείς δείχνουμε ότι αυτό είναι πράγματι πολύ αληθές για την ιατρική απεικόνιση”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας δρ. David Ouyang, καρδιολόγος και ερευνητής στο Smidt Heart Institute του νοσοκομείου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες από αυτές που χρησιμοποιούν επί του παρόντος οι γιατροί.

Και όπως γνωρίζαμε προηγουμένως ότι μια μεγαλύτερου μεγέθους καρδιά δεν είναι πάντα κάτι καλό, τώρα μαθαίνουμε ότι και μια πιο στρογγυλή καρδιά δεν είναι επίσης καλύτερη», είπε ο δρ. Ouyang.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού τα ευρήματα από αυτήν την μελέτη μπορούν να μεταφραστούν στην κλινική πράξη, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Προτεινόμενο Άρθρο Πέθανε ο θρύλος του Χόλιγουντ – Παγκόσμιος θρήνος

Υποστηρίζουν ότι ο λόγος που μοιράστηκαν από τώρα τι βρήκαν στην μελέτη, είναι ώστε άλλοι ερευνητές να μπορούν να αρχίσουν κι εκείνοι να μελετούν τη στρογγυλότητα της καρδιάς ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Το νόστιμο σνακ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και «αγαπά» την καρδιά

Ψάχνετε ένα σνακ χωρίς ζάχαρη, με υψηλή διατροφική αξία, ωφέλιμο και για την καρδιαγγειακή υγεία;

Νεότερη μελέτη συνιστά να δοκιμάσετε αυτόν τον ξηρό καρπό, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ευεργετικό και για την κυκλοφορία του αίματος

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, αλλά και μετάλλων, λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Το βούτυρό τους συνδυάζεται υπέροχα με μπανάνα και μέλι για ένα υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό, το οποίο θα μας κρατήσει χορτάτους για ώρες.

Ο λόγος για τα φιστίκια, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα οφέλη τους στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, νεότερη μελέτη διαπίστωσε ότι συμβάλλουν και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα εάν ξεκινήσουμε την κατανάλωσή τους από νωρίς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, για τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, επικεντρώθηκαν σε νεότερα ηλικιακά άτομα

«Σε αυτή την ομάδα μελέτης, είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε επίδραση των διατροφικών αλλαγών στην υγεία», διευκρινίζει η καθηγήτρια Rosa M. Lamuela, από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Γαστρονομίας του Πανεπιστημίου.

Γι’ αυτό συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 63 υγιείς νέους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίοι πρόσθεσαν καθημερινά μια μερίδα προϊόντων φυστικιού στην κανονική τους διατροφή για μια περίοδο έξι μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι οι αγγειακοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, μειώνοντας το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και ενισχύοντας τη διαστολή των αγγείων.

Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια «παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε εκείνους τους νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία είχε καταναλώσει μια κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες.

Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο παρουσίασαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Ι2 και αναλογίας μεταξύ θρομβοξάνης Α2 και προστακυκλίνης Ι2, λιπιδικών μορίων, που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας».

Eπιπλέον, ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού, που συσχετίστηκαν επίσης με τη βελτίωση και των δύο αγγειακών δεικτών.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω μια υπόθεση που συχνά υποστηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, καθώς και τις επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διαιτητικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, σύμφωνα με την ομάδα.

Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι γενικά η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω της προστατευτικής δράσης που παρουσιάζουν οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων