Τα ροξάκια είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Είναι μικρά γλυκάκια γεμιστά με καρυδόψιχα και αρωματικά μπαχαρικά, που σιροπιάζονται αφού ψηθούν.
Υλικά για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή (περίπου 8 γρ.)
100 ml ηλιέλαιο
100 ml γάλα
100 ml χυμό πορτοκάλι
1 αυγό
50 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για τη γέμιση:
200 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
2 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
2-3 κ.σ. ζάχαρη
Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το αυγό και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε την τριμμένη καρυδόψιχα με την κανέλα, το κακάο, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.
Πλάθουμε τα ροξάκια: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο πάχους 1-2 χιλιοστών. Πασπαλίζουμε με το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια μήκους περίπου 4 εκ.
Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σιροπιάζουμε: Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στα κρύα ροξάκια ή το αντίστροφο (ζεστά ροξάκια με κρύο σιρόπι). Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες.
Τα ροξάκια είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!
Καλή επιτυχία!

Παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά – Ένα ωραιότατο, νηστίσιμο κέικ
Φτιάχνεται συνήθως στις 26 και 27 Αυγούστου, κατά την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανούριου προς τιμήν του. Ο λόγος για τη φανουρόπιτα, μία από τις πλέον αγαπητές και δημοφιλείς γλυκές πίτες της θρησκευτικής λαϊκής παράδοσης, που κρύβει μέσα της γενιών και γενιών παρακλήσεις για τη φανέρωση όσων βαθιά επιθυμούν οι δημιουργοί της. Για το λόγο αυτό άλλωστε φανουρόπιτες φτιάχνονται μεμονωμένα στα νοικοκυριά όλο το χρόνο προκειμένου να ζητηθεί η βοήθεια ή η ευλογία του Άγιου.
Ο Άγιος που «φανερώνει» τα χαμένα
Ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός στην ελληνική παράδοση ως ο κατεξοχήν Άγιος που ευλογεί τον κόσμο βοηθώντας τον να βρει αυτό που έχασε και αυτό που ψάχνει (είτε υποδεικνύοντας τρόπους και τόπους είτε «φανερώνοντας» ξαφνικά το ζητούμενο). Επίσης είναι ο Άγιος που θεωρείται πως στηρίζει τους πιστούς στην αντιμετώπιση δυσκολιών οι οποίες προκύπτουν από μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Η φανουρόπιτα λειτουργεί επιπλέον ως ένα είδος ευχαριστίας (ύστερα από τάξιμο) προς τον Άγιο για τις ευχές που πραγματοποιήθηκαν.
Η πίτα των μονών υλικών
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η συνταγή της φανουρόπιτας οφείλει να περιλαμβάνει «αυστηρά» μονό αριθμό υλικών (συνήθως 7 ή 9, σε πολύ πλούσιες εκδοχές 11), για να διατηρεί τη δύναμη «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» αυτά που οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, αλλά και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για να συμβεί αυτό, κατά την παρασκευή της πολλοί πιστοί κάνουν κάποιο τάμα στον Άγιο Φανούριο ή λένε μια ευχή.
Συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά, ένα υπέροχο και εύκολο κέικ
Ανεξάρτητα από το ρόλο του γλυκού στη θρησκευτική λαϊκή παράδοση, η φανουρόπιτα αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο, οικονομικό, εύκολο και υγιεινό νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού που συνοδεύει θαυμάσια τα πρωινά και απογευματινά ροφήματα. Στη βασική συνταγή που ακολουθεί μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, λίγο κονιάκ και χοντροκομμένα καρύδια.
Υλικά
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Αλευρώνετε τη σταφίδα με λίγο από το αλεύρι.
Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα.
Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος και την αλευρωμένη σταφίδα και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 15’ ακόμη.

