Lifestyle

Αυτά είναι τα τοπ μελομακάρονα του 2025: Η πανεύκολη συνταγή που έχει γίνει Viral και σαρώνει… Όλες φέτος θα φτιάξουν τα δικά τους

Συνταγή για μελομακάρονα μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω που είναι χωρίς αμφιβολία τα καλύτερα για το 2025. Υλικά: ελαιολαδο 3 ποτήρια ζαχαρη 1 ποτήρι…

Συνταγή για μελομακάρονα μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω που είναι χωρίς αμφιβολία τα καλύτερα για το 2025.

Υλικά:

ελαιολαδο 3 ποτήρια

ζαχαρη 1 ποτήρι

κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού

γαρίφαλο 1 κοφτό κουταλάκι

σοδα 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική

μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού

Ξύσμα πορτοκαλιού Από 3 πορτοκάλια

Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1μιση κιλό περίπου

Για το σιρόπι:

ζαχαρη 2 ποτήρια

μελι 2 ποτήρια

νερό 2 ποτήρια

κονιάκ 1/2 ποτηράκι

κανελά 1 ξυλάκι

Για το πασπάλισμα:

καρυδια Κατά βούληση τριμμένο

μελι Κατά βούληση

Στον πόλεμο ανάμεσα σε “μελομακάρονα ή κουραμπιέδες” εμείς ξεκάθαρα διαλέγουμε τα μελομακάρονα. Γι’ αυτό και ξεκινάμε τη γιορτινή σεζόν με απόλυτα μελωμένα μελομακάρονα που είναι τραγανά από έξω και άκρως μελωμένα από μέσα. Με απλά υλικά και εύκολη συνταγή, που μπορεί να την πετύχει ακόμη και μία αρχάρια, αυτά τα μελομακάρονα είναι χωρίς αμφιβολία, τα καλύτερα για το 2025.

Αυτό που μας αρέσει στα Χριστούγεννα πέρα από το στολισμένο δέντρο και τα λαμπιόνια, είναι τα μελομακάρονα! Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της παραδοσιακής κουζίνας, που ανυπομονούμε κάθε χρόνο για να τα απολαύσουμε. Σήμερα θα σου δείξουμε την συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα για το 2025 για να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει, από την Σούλα Λεβέντη

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα καλύτερα μελομακάρονα για το 2025:

μελομακάρονα-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και στο τέλος το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ. Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν και τα βάζουμε στην άκρη.

μελομακάρονα-με-μπύρα-συνταγή-

Συνεχίζουμε με το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το κονιάκ και την κανέλα και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε τα χλιαρά μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι κι αν θέλουμε επιπλέον μέλι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Τα viral μελομακάρονα με σιμιγδάλι του Γιώργου Ζώλη

υνταγή για τα viral μελομακάρονα με ψιλό σιμιγδάλι με κοπανισμένα καρύδια από τον Γιώργο Ζώλη και όλα τα μυστικά για τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα για φέτος.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, 2 φλιτζάνια καυτό νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού. Σβήνουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού και έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

συνταγή-για-μελομακάρονα-Γιώργος Ζώλης-

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για λίγο και προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την σκόνη κανέλας, το γαρίφαλο σε σκόνη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε έπειτα το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αφού το σιρόπι έχει κρυώσει προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Σε 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.

συνταγή-για-μελομακάρονα-Γιώργος Ζώλης-

Προτεινόμενο Άρθρο Διονύσης Σαββόπουλος – Τι έλεγε για την Άσπα του: Πέθανε μία εβδομάδα πριν την 58η επέτειό τους

Μελομακάρονα με το μυστικό σιρόπιασμα της Βέφας Αλεξιάδου

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον χυμό στο μείγμα με το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι. Βάζουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δουλεύουμε το μείγμα παράλληλα. Ανακατεύουμε και δεν ζυμώνουμε.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια των 30-35 γραμμαρίων. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και δίνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

συνταγή-για-μελομακάρονα-Γιώργος Ζώλης-

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Ρίχνουμε τα ψημένα, καυτά μελομακάρονα για 30 δευτερόλεπτα από την μία μεριά και άλλα 30 δευτερόλεπτα από την άλλη, στο κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα καρύδια.

Tips

Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Το φλιτζάνι είναι των 250 ml. Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Αν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια θα χρειαστούμε 220 γραμμάρια αντί για 150.

Το σιρόπι καλό θα είναι να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα γιατί δένει καλύτερα. Η συνταγή μπορεί να βγει με οποιαδήποτε κούπα, αρκεί να μετράτε όλα τα υλικά με την ίδια.

Αντί για κονιάκ μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού. Αν το σιρόπι το φτιάχνουμε την στιγμή που φτιάχνουμε και τα μελομακάρονα, τότε βάζουμε το σιρόπι στην κατάψυξη. Αντί για καρύδια μπορούμε να βάλουμε φιστίκια.

συνταγή-για-μελομακάρονα-Γιώργος Ζώλης-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:

Αυτά είναι τα τοπ μελομακάρονα του 2025: Η πανεύκολη συνταγή που έχει γίνει Viral και σαρώνει… Όλες φέτος θα φτιάξουν τα δικά τους

Συνταγή για μελομακάρονα μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω που είναι χωρίς αμφιβολία τα καλύτερα για το 2025.

Αυτό που μας αρέσει στα Χριστούγεννα πέρα από το στολισμένο δέντρο και τα λαμπιόνια, είναι τα μελομακάρονα! Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της παραδοσιακής κουζίνας, που ανυπομονούμε κάθε χρόνο για να τα απολαύσουμε. Σήμερα θα σου δείξουμε την συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα για το 2025 για να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει, από την Σούλα Λεβέντη.

Υλικά:
ελαιολαδο 3 ποτήρια
ζαχαρη 1 ποτήρι
κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού
γαρίφαλο 1 κοφτό κουταλάκι
σοδα 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
Ξύσμα πορτοκαλιού Από 3 πορτοκάλια
Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1μιση κιλό περίπου
Για το σιρόπι:
ζαχαρη 2 ποτήρια
μελι 2 ποτήρια
νερό 2 ποτήρια
κονιάκ 1/2 ποτηράκι
κανελά 1 ξυλάκι

Για το πασπάλισμα:
καρυδια Κατά βούληση τριμμένο
μελι Κατά βούληση

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και στο τέλος το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ. Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν και τα βάζουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το κονιάκ και την κανέλα και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε τα χλιαρά μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι κι αν θέλουμε επιπλέον μέλι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Η συνταγή είναι της Σούλα Λεβέντη.

Πώς να φτιάξεις τους τέλειους κουραμπιέδες

Η άνοδος στο όρος Κουραμπιέ θα είναι όπως πάντα συναρπαστική!

Ετυμολογικά η λέξη κουραμπιές είναι κληρονομιά από τη σχέση μας με την Ανατολή. Την οποία κι αυτοί κληρονόμησαν με αντιδάνεια από το μεσαιωνικό bis-cuit που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον και στα σύγχρονα ιταλικά biscotto) και ξεκίνησε ως τεχνική ψησίματος για τη διατήρηση του ψωμιού. Το λατινογενές bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου παραφράζοντας τη λατινική λέξη έγινε biya/biye. Αυτό συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya/Kurabiye. Στην ελληνοποιημένη της μορφή έγινε ο δικός μας «κουραμπιές» τον οποίο ντύσαμε σαν νυφούλα στα λευκά με μπόλικη άχνη.

Η Ιωάννα Σταμούλου μας δίνει τη συνταγή για κουραμπιέδες- εγγύηση

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τον κουραμπιέ δεν τον έχουν για χριστουγεννιάτικο και τον φτιάχνουν βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι. Η Νέα Καρβάλη στον νομό Καβάλας για παράδειγμα έχει ολόκληρες επιχειρήσεις που φτιάχνουν τόνους κουραμπιέ όλο τον χρόνο και τον στέλνουν σε όλη την Ελλάδα. Εμείς πάντως το όρος κουραμπιέ το ανεβαίνουμε παραδοσιακά Δεκέμβρη μήνα. Ιδιαίτερα τα φετινά Χριστούγεννα κι από τον καναπέ μας είναι το μόνο όρος που προβλέπεται να ανέβουμε. Με προσοχή κι ευλάβεια φυσικά για να είναι υπέρμετρη απόλαυση το ανέβασμά του κι ας ξέρουμε πως μετά θα κυλήσουμε σε μια κόλαση θερμίδων: 1 κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά. Πιστέψτε με όμως, αξίζει ως την τελευταία θερμίδα, φτάνει να είναι σωστά φτιαγμένος. Ας τους κάνουμε μικρότερους λοιπόν ή ας φάμε λιγότερους, δεν βαριέσαι, μια ζωή την έχουμε.

Πριν σας δώσω τη συνταγή αναλυτικά θα ήθελα να σταθώ σε 7 σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα:

Το βούτυρο: Επιλέγουμε το καλύτερο αιγοπρόβειο βούτυρο που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, αυτό που στη συσκευασία του αναφέρεται ως λιωμένο. Αν σας πέφτει πολύ βαριά η μυρωδιά αναμιγνύουμε με αγελαδινό (μισό-μισό).
Το χτύπημα: Το βούτυρο θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα μόνο του στο μίξερ πριν του προσθέσουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά.
Το αβγό: Χρησιμοποιούμε μόνο τον κρόκο.
Το οινόπνευμα: Επιλέγουμε τσίπουρο, κονιάκ ή καθαρό έστω οινόπνευμα για να επιτύχουμε τριφτή υφή στη ζύμη.
Το αλεύρι: Προτιμάμε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις και δεν παραζυμώνουμε να βγάλει το βούτυρό της η ζύμη.
Τα αμύγδαλα: Καβουρντίζουμε πάντα τα αμύγδαλα πριν τα προσθέσουμε στη ζύμη (στους 150οC στο φούρνο για 15-20 λεπτά) κρύα φυσικά, κάποια ολόκληρα, κάποια χοντροσπασμένα.

Η Ιωάννα Σταμούλου μας δίνει τη συνταγή για κουραμπιέδες- εγγύηση

Υλικά για 50-60 κομμάτια

750 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. ζάχαρη
500γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο
2 κρόκους αβγών
1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 καψουλάκια βανιλίνη
200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ή μισά σπασμένα μισά ολόκληρα

Για την επικάλυψη

50ml ανθόνερο ή ροδόνερο
300γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 20 λεπτά απλωμένα σε ταψί.
Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών να ενωθούν. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο και την προσθέτουμε μαζί με τη βανίλια.
Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύουμε αρχικά με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή σαν βελούδο και εύπλαστη.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (έως 30γρ.) φροντίζοντας να περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια σαν καρύδια. Εναλλακτικά απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και την κόβουμε με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170o C και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τους μετακινούμε από το ταψί πριν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και τους ψεκάζουμε ελαφρά.
Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Τυλίγουμε ένα ένα τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους με τα δυο χέρια να σκεπαστούν παντού.
Αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος τους κουραμπιέδες, κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα στις στρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων