Ο καρκίνος παραμένει μία από τις πιο δύσκολες ασθένειες για θεραπεία — και συχνά, οι ρίζες του βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι απ’ ό,τι νομίζουμε.
Καpκίνος του πνεύμονα
Ίσως πιστεύετε πως το σπίτι σας είναι ένας ασφαλής χώρος — αλλά ιδού έξι κοινά αντικείμενα που μπορεί σιγά-σιγά να υπονομεύουν την υγεία σας.
1. Αρωματικά κεριά και αποσμητικά Χώρου: Η παγίδα του αρώματος
Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν λιμονένιο και φθαλικές ενώσεις — χημικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αρώματος και της διάχυσης.

Αν και το λιμονένιο βρίσκεται φυσικά στις φλούδες εσπεριδοειδών, μπορεί να οξειδωθεί στον αέρα και να μετατραπεί σε φορμαλδεΰδη — γνωστή καρκινογόνος ουσία, συνδεδεμένη με καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού, βλάβες στο ήπαρ και αναπαραγωγικά προβλήματα.
Οι φθαλικές ενώσεις, από την άλλη, είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία — ιδιαίτερα επικίνδυνοι για εγκύους και παιδιά.
Ακόμη χειρότερα, η καύση κεριών σε κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας ζάλη, ναυτία και πονοκεφάλους. Αν τα χρησιμοποιείτε, αερίζετε καλά τον χώρο — ή προτιμήστε διαχυτές αιθέριων ελαίων χωρίς συνθετικά πρόσθετα.

2. Υγραντήρες αέρα: Εκκολαπτήρια βακτηρίων
Αν και προορίζονται για την ανακούφιση από τον ξηρό αέρα, οι υγραντήρες μπορούν να δημιουργήσουν αόρατους κινδύνους όταν δεν καθαρίζονται σωστά.
Ακόμη και αποσταγμένο νερό μπορεί να συσσωρεύσει μικρόβια μέσα σε ένα βράδυ. Το στάσιμο νερό στους υγραντήρες αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια όπως η λεγιονέλλα, ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και η ψευδομονάδα — όλα ικανά να προκαλέσουν σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις.
Για να προστατευθείτε, απολυμαίνετε τη δεξαμενή του υγραντήρα κάθε 48 ώρες και στεγνώνετέ την πλήρως όταν δεν χρησιμοποιείται.
3. Ρούχα από στεγνό Καθάρισμα: Η σιωπηλή μόλυνση
Τα ευαίσθητα ρούχα περνούν από στεγνό καθάρισμα, αλλά η διαδικασία περιλαμβάνει σκληρούς διαλύτες όπως το τετραχλωροαιθυλένιο — πετρελαιοειδές που έχει ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο.
Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτό το χημικό έχει συνδεθεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του οισοφάγου, καθώς και με συμπτώματα όπως ζάλη, διαταραχές μνήμης και δερματικούς ερεθισμούς.
Όταν φέρνετε στεγνοκαθαρισμένα ρούχα στο σπίτι, αφαιρέστε αμέσως το πλαστικό και αερίστε τα καλά σε ανοιχτό χώρο πριν τα τοποθετήσετε στη ντουλάπα.

4. Αποδείξεις σε θερμικό χαρτί: Μικρά χαρτάκια, μεγάλος κίνδυνος
Αυτές οι μικρές αποδείξεις από το ταμείο — ναι, οι αποδείξεις — μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά συχνά περιέχουν Βισφαινόλη Α (BPA), μια ουσία που διαταράσσει τη λειτουργία των ορμονών.
Ακόμη και σύντομη επαφή μπορεί να επιτρέψει τη διείσδυση της BPA στο δέρμα, με συσχετισμούς με πρόωρη ήβη, προβλήματα γονιμότητας, παχυσαρκία και ορμονικά εξαρτώμενους καρκίνους όπως του μαστού και της μήτρας.
5. Χτένες και βούρτσες μαλλιών: Εστίες βακτηρίων
Η χτένα σας μπορεί να κρύβει περισσότερα από τρίχες. Αν δεν καθαρίζεται τακτικά, μπορεί να συσσωρεύσει σμήγμα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής και επιδεινώνουν προβλήματα όπως πιτυρίδα ή θυλακίτιδα.
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, η κακή υγιεινή μπορεί να επιδεινώσει πιτυρίδα, λιπαρότητα ή θυλακίτιδα. Δεν συνδέονται με σοβαρές ασθένειες αλλά είναι καλό να τις καθαρίζετε συχνά.
Για απολύμανση, μουλιάστε τη βούρτσα σε ζεστό νερό με σαπούνι για 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε ανάμεσα στις τρίχες και αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς στον ήλιο.

6. Τηλεχειριστήρια τηλεόρασης: Από τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι
Το τηλεχειριστήριο — που αγγίζεται καθημερινά αλλά σπάνια καθαρίζεται — μπορεί να φέρει εντυπωσιακή ποικιλία βακτηρίων. Μελέτη στο Journal of Infection Prevention εντόπισε παθογόνα όπως ο σταφυλόκοκκος, η E. coli και ο εντερόκοκκος σε τηλεχειριστήρια ξενοδοχείων.
Αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν από εξανθήματα έως αναπνευστικές και ουρολογικές λοιμώξεις.
Καθαρίζετε τα τηλεχειριστήρια κάθε εβδομάδα με καθαριστικό βάσης αλκοόλης. Κι αν μένετε σε ξενοδοχείο; Απολυμάνετε το τηλεχειριστήριο πριν το αγγίξετε.
Tα περισσότερα από τα παραπάνω είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, αλλά ο βαθμός κινδύνου εξαρτάται από:
συχνότητα έκθεσης,
ατομική ευαισθησία,
συνθήκες χρήσης.
Θα τα χαρακτηρίζαμε ως χρήσιμες προειδοποιήσεις για το καλό και για ένα πιο φυσικό κα υγιεινό τρόπο ζωής.
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.