Το σκόρδο είναι από τα πιο χρησιμοποιούμενα συστατικά στο μαγείρεμα.
Δεν είναι μόνο εξαιρετικό για καρύκευμα ή προετοιμασία εξαιρετικά σοταρισμένα πιάτα, αλλά και ένα φανταστικό φυσικό αντιβιοτικό.

Πολλοί το τρώνε ακόμη και ωμό. Αλλά πώς μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να χαλάσει; Υπάρχει μια απίστευτη μέθοδος που μόνο μαγειρεύουν: Ας μάθουμε περισσότερα.
Ως ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα συστατικά στις κουζίνες μας, το σκόρδο έχει πολλές ιδιότητες. Αν και δεν αρέσει σε όλους η μυρωδιά και η γεύση του, είναι εξαιρετική για καρύκευμα σε οποιοδήποτε πιάτο. Πολλοί επίσης το τρώνε ωμό, απλώς για να απορροφήσουν όλα τα οφέλη του. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια μέθοδος για τη διατήρησή του; Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση για ένα χρόνο: Ας μάθουμε πώς να το κάνουμε.
Γιατί το σκόρδο είναι επωφελές για τη ζωή μας

Το σκόρδο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και σημαντικά χαμηλότερη χοληστερόλη. Χάρη στις ισχυρές του ιδιότητες, μπορεί να αποτοξινώσει το ήπαρ. Συχνά το αγνοούμε, αλλά διατροφικά είναι ένα από τα πιο ισχυρά. Για να πάρετε όλες τις ιδιότητές του χρειάζεται να το καταναλώσει ακατέργαστο.
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό, στην πραγματικότητα, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, ρυθμίζει το κυκλοφορικό σύστημα και για το λόγο αυτό αποτρέπει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το χειμώνα, το σκόρδο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός μας, επειδή είναι ιδανικό για τη θεραπεία μας της εποχικής γρίπης. Έχοντας το στο σπίτι είναι απαραίτητη, όχι μόνο επειδή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα, αλλά και για την ευημερία μας. Αλλά πώς μπορούμε να το κρατήσουμε; Υπάρχει μια φανταστική μέθοδος που θα κρατήσετε το σκόρδο σε άριστη κατάσταση χωρίς ποτέ να το αφήσετε να σαπίσει για τουλάχιστον ένα χρόνο: Ας μάθουμε περισσότερα.

Σκόρδο άθικτο για ένα χρόνο: Πώς να το αποθηκεύσετε
Οι έμπειροι μάγειρες σίγουρα θα είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη μέθοδο διατήρησης του σκόρδου. Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική και πάνω απ ‘όλα αποτελεσματική.
– Βήμα 1: Πάρτε μισό κιλό σκελίδες σκόρδου και αφήστε τες για περίπου μία ώρα σε χλιαρό νερό. Αφού στεγνώσουν, ξεφλουδίστε τες, θα δείτε ότι θα ξεφλουδίζουν εύκολα επειδή τα φλούδια τους έχουν μαλακώσει.
– Βήμα 2: Τοποθετήστε όλα τα σκελίδες σκόρδου σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.
– Βήμα 3: Ρίξτε σε δύο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι, αυτό θα πρέπει να κάνει περίπου 30 γραμμάρια αλατιού.
– Βήμα 4: Τώρα μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας ξίδι μήλου ή, αν προτιμάτε, ρίξτε στο ξύδι κρασιού, αυτό το συστατικό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σκόρδο άθικτο.
– Βήμα 5: Βράστε λίγο και αφήστε το να κρυώσει. Πριν κλείσετε το δοχείο με το καπάκι του, κόψτε μια φέτα λεμονιού και τοποθετήστε μέσα στο βάζο μετά βάλτε το νερό. Κλείστε το βάζο πολύ σφιχτά και ανακινήστε το έτσι ώστε όλα τα συστατικά να αναμειγνύονται.

Έτσι, θα κρατήσετε τα σκελίδες σκόρδου σας για περισσότερο από ένα χρόνο σε άριστη κατάσταση και δεν θα σαπίσουν. Όχι μόνο αυτό, επειδή μπορείτε να τα καταναλώνετε όποτε θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να τα ξεφλουδίζετε κάθε φορά που τα χρειάζεστε
Η πεντανόστιμη σαλάτα που αδυνατίζει έχει αντικαρκινικές ιδιότητες βοηθάει την καρδιά και ρίχνει το σάκχαρο
Η πολίτικη σαλάτα έχει εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τον οργανισμό μας και παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε και συνταγές για να τη φτιάξετε.
Πολίτικη Σαλάτα κατά του Διαβήτη
Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το καρότο ανεβάζει το σάκχαρο. Εκτός του ότι αυτό σήμερα αμφισβητείται, ο συνδυασμός του καρότου με το λάχανο όχι μόνο δεν επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για το ήπαρ. Στην πραγματικότητα η πολίτικη σαλάτα ενδείκνυται για όσους νοσούν από Διαβήτη.

Πολίτικη σαλάτα κατά του καρκίνου
Το καρότο, το λάχανο, το σέλινα αλλά και τα μπαχαρικά που περιέχονται στην πολίτικη σαλάτα όπως ο κουρκουμάς, το κάρυ ή το μαύρο πιπέρι έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία αδυνατίζουν αλλά και προστατεύουν τον οργανισμό μας από πληθώρα παθήσεων περιλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθούν στην καταπολέμηση άλλων παθήσεων των αρθρώσεων.

Σύμμαχος της καρδιάς
Τόσο το σέλινο, όσο και το καρότο προστατεύουν τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση, έχουν διουρητικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποκατάσταση της υπέρτασης.
Τα βασικά συστατικά της πολίτικης σαλάτας
Λάχανο

Ταπεινό λαχανικό ανέκαθεν, το φάρμακο των φτωχών και η τροφή των φτωχών, πόα πολυετής (Brassicaoleacid επιστ. ον.), διετής ή καλλιεργήσιμη με πλατιά φύλλα και ύψος 0.30 – 0.50 εκ. που περιέχει τις δραστικές ουσίες: Βιταμίνες Α-C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ίχνη αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι το λάχανο δημιουργεί κατακράτηση υγρών όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Το λάχανο έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: τις πρώτες 2 ημέρες σε πρήζει και μετά αποβάλει όλα τα περιττά υγρά ενώ καθαρίζει τον οργανισμό. Το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτοχημική ουσία για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες και για την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στο λάχανο είναι οι ινδόλες. Οι ινδόλες βοηθούν και «συμμετέχουν» στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Καρότο

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του β-καροτένιου, ενός ισχυρότατου αντικαρκινικού, αγγειοπροστατευτικού, ανοσοενισχυτικού και αντιμικροβιακού αντιοξειδωτικού. Έρευνες έδειξαν ότι ένα καρότο ημερησίως αρκεί για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Για όσους καπνίζουν ή υπήρξαν καπνιστές: το β – καροτένιο ενός καρότου μεσαίου μεγέθους μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σχεδόν κατά 50%.
Έχει αποδειχθεί ότι οι υψηλές ποσότητες του β-καροτένιου μειώνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό τις πιθανότητες για εκφυλιστικές παθήσεις των οφθαλμών (όπως καταρράκτη και εκφύλιση ώχρας κηλίδας). Επίσης, είναι ευεργετικό και για τη στηθάγχη. Η υψηλή ποσότητα διαλυτών ινών που περιέχει το καρότο εξισορροπεί τη χοληστερόλη και προάγει τη ρύθμιση της.
Σέλινο

Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.
Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.
Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα).

Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.
Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.
Συνταγές πολίτικης σαλάτας
1η συνταγή
Για 6-8 άτομα
1 μικρό άσπρο λάχανο
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
½ ματσάκι σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι – πιπέρι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ξίδι
Έχει το πλεονέκτημα -σπάνιο για σαλάτα- ότι μπορεί να ετοιμαστεί πολλές ώρες πριν τη σερβίρετε.
1. Αφαιρείτε από το λάχανο τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα και το ψιλοκόβετε σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.
2. Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα σποράκια τους και τις κόβετε σαν σπιρτόξυλα (ζουλιέν). Ψιλοκόβετε το σέλινο και τρίβετε ή λιώνετε το σκόρδο.
3. Στη συνέχεια, ρίχνετε στη σαλατιέρα τις πιπεριές, το μαϊντανό και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε και πάλι καλά, να πάει παντού.
4. Σκεπάζετε τη σαλατιέρα και αφήνετε τη σαλάτα σας σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, πριν τη σερβίρετε.
2η συνταγή
Υλικά
λάχανο τριμμένο
καρότο τριμμένο
μία ρίζα σέλινο
ελαιόλαδο
ξύδι από λευκό κρασί
πιπέρι + αλάτι
καυτερή πιπεριά
ρόκα ψιλοκομμένη
κάπαρη
Τα ψιλοκόβουμε στις ποσότητες που θέλουμε και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα αφήνουμε για μία ώρα. Ιδανικό θα ήταν να το αφήσετε και μια ολόκληρη νύχτα ώστε να βγάλουν τα μοναδικά πεντανόστιμα υγρά τους. Ανακατέψτε εκ νέου και είναι έτοιμο.
