Lifestyle

Η πλαστική ουσία που τρώμε κάθε μέρα και δεν το γνωρίζουμε!

Αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για…

Αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης.

Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.

Το προϊόν ήταν η… μαργαρίνη (!) μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;
1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.

2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος, 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.

3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.

4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.

5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που της βάζουν.

6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει πιο νόστιμα.

7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.

8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (trans fatty acids).

9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).

11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.

12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.

13) Μειώνει την αντίδραση των αντισωμάτων.

14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.

Το πολύ ενδιαφέρον
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.butter-bread

Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωση (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.

Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας. Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: Καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.

Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.

Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της… χοληστερίνης…

Η κόρη μου άνοιξε ένα παγωτό χωνάκι και βρήκε κάτι παράξενο μέσα, μείναμε άφωνοι όταν συνειδητοποιήσαμε τι ήταν

Σήμερα η κόρη μου άνοιξε το αγαπημένο της παγωτό χωνάκι – το ίδιο που τρώει σχεδόν κάθε μέρα μετά το σχολείο.
Όλα έμοιαζαν απολύτως φυσιολογικά: το τραγανό χωνάκι, το γλυκό άρωμα, η λεία σοκολατένια επικάλυψη από πάνω.

Όμως, μετά από λίγες μπουκιές, την άκουσα να λέει με έκπληξη:
– Μαμά, κοίτα αυτό!

Έσκυψα και είδα κάτι σκοτεινό και παράξενο μέσα, σαν κομμάτι περιτυλίγματος ή σκληρής καραμέλας.

Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν απλώς ένα μικρό ελάττωμα, ίσως ένα κομμάτι σοκολάτας που είχε κολλήσει κατά λάθος.

Αλλά η κόρη μου, περίεργη όπως πάντα, αποφάσισε να σκάψει λίγο πιο βαθιά με το κουταλάκι της.

Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, άρχισε να ουρλιάζει.

Κάτω από τη σοκολάτα, κρυμμένο μέσα στη στρώση της κρέμας, υπήρχε κάτι που μου πάγωσε το αίμα.

Μέσα στο παγωτό υπήρχε ένα μικροσκοπικό πλάσμα με ουρά και δαγκάνες!

Ένας σκορπιός. Ένας αληθινός – νεκρός, αλλά αναμφισβήτητα πραγματικός.

Απ’ το μέγεθός του, φαινόταν να είναι μωρό.

Παγώσαμε, σοκαρισμένοι.

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε ήταν: πώς στο καλό βρέθηκε εκεί μέσα;

Προτεινόμενο ΆρθροΕΚΤΑΚΤΟ – Έφυγε απο τη ζωή αγαπημενος ηθοποιός

Μήπως έγινε στο εργοστάσιο, την ώρα που γέμιζαν τα χωνάκια; Ή, ακόμα χειρότερα, μήπως μπήκε αργότερα και πάγωσε μέσα στο γλύκισμα;

Αισθανθήκαμε αηδία και φρίκη.

Η κόρη μου δεν μπορούσε ούτε να κοιτάξει πια το χωνάκι – τα χέρια της έτρεμαν.

Έβγαλα αμέσως φωτογραφίες και κατέθεσα αναφορά στην εταιρεία.

Τώρα, ακόμα και η σκέψη του παγωτού με κάνει να ανατριχιάζω.

Ποτέ δεν ξέρεις πραγματικά τι μπορεί να κρύβεται κάτω από εκείνη την τέλεια, γυαλιστερή στρώση σοκολάτας…

Ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα συσκευασμένα προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή. Όσο αξιόπιστη κι αν είναι μια εταιρεία, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάποιο λάθος ή μόλυνση κατά την παραγωγή. Καλό είναι να παρατηρούμε προσεκτικά τι τρώμε και, αν δούμε κάτι παράξενο ή ύποπτο, να σταματάμε αμέσως χωρίς να συνεχίζουμε την κατανάλωση.

Αν βρούμε κάτι περίεργο μέσα σε ένα τρόφιμο, δεν το πετάμε. Κρατάμε τη συσκευασία, τραβάμε φωτογραφίες και ενημερώνουμε τον ΕΦΕΤ ή την εταιρεία που το παράγει. Είναι σημαντικό να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά για να προστατευτούν κι άλλοι καταναλωτές και να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Αν κατά λάθος φάμε κάτι ύποπτο, καλούμε αμέσως γιατρό ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων, ειδικά αν εμφανίσουμε συμπτώματα όπως ναυτία, πόνο ή αλλεργική αντίδραση. Η ψυχραιμία και η σωστή αντίδραση είναι το κλειδί για να προφυλάξουμε την υγεία μας και να αποφύγουμε επικίνδυνες συνέπειες.

Auτo το λαχανικό είναι φάpμακo για το συκώτι, τα νεφρά και το μυαλό

Τα πράσα καλλιεργούνται και εκτιμώνται για πάνω από 4.000 χρόνια, έχοντας ξεχωριστή θέση όχι μόνο ως τροφή αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Ως μέλη της ίδιας βοτανικής οικογένειας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα πράσα μοιράζονται πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητές τους, αν και σε πιο ήπια και ήρεμη μορφή.

Μία αξιοσημείωτη ωφέλεια των πράσων είναι η ικανότητά τους να βοηθούν το σώμα να αποβάλλει το ουρικό οξύ, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή ρευματισμούς.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού ή καταστάσεων όπως η κυστίτιδα, οι παραδοσιακές φυσικές θεραπείες συνιστούν την τοποθέτηση μιας ζεστής κομπρέσας από μαγειρεμένα πράσα στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Αυτή η αρχαία τεχνική πιστεύεται ότι προωθεί τη θεραπεία και ανακουφίζει από τον πόνο με φυσικό τρόπο.

Πλούσια σε προστατευτικά και αναζωογονητικά μέταλλα
Τα πράσα είναι γεμάτα με απαραίτητα μέταλλα που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία και την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού:

Σίδηρος – συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Μαγνήσιο – υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και τη συναισθηματική σταθερότητα
Θείο – βοηθά στην πρόληψη επιβλαβών ζυμώσεων στο έντερο
Πυρίτιο – δυναμώνει τα οστά και προάγει την ελαστικότητα του δέρματος
Άλατα νατρίου και καλίου – εξισορροπούν την οξύτητα και βοηθούν στο μεταβολισμό των λιπών
Μαγγάνιο – ενισχύει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Φωσφορικό οξύ – δρα ως τονωτικό για το νευρικό σύστημα
Ασβέστιο – απαραίτητο για την υγεία των οστών και του μεταβολισμού
Επιπλέον, τα πράσα παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και την άμυνα του ανοσοποιητικού.

Η φυσικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε άζωτο συμβάλλει στην αναδόμηση και ανάπλαση των ιστών.

Τα πράσα είναι επίσης πλούσια σε βλεννώδεις ουσίες και κυτταρίνη—δύο στοιχεία που καθαρίζουν και λιπαίνουν τον πεπτικό σωλήνα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία και υγεία του εντέρου.

Μπορούν τα πράσα να βελτιώσουν τη διάθεση;
Πέρα από τη σωματική υγεία, τα πράσα μπορεί να ωφελήσουν και τη συναισθηματική ευεξία.

Μια μελέτη στο περιοδικό Experimental Neurobiology ανέδειξε την παρουσία της κερσετίνης, ενός ισχυρού φλαβονοειδούς που υπάρχει στα πράσα.

Αυτό το αντιοξειδωτικό συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σεροτονίνης και ντοπαμίνης, βασικών νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, ανακουφίζουν από το στρες και προσφέρουν συναισθηματική ηρεμία.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε μια σούπα με πράσα, θυμηθείτε—ίσως ωφελεί όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό σας.

Πώς να εντάξετε τα πράσα στη διατροφή σας
Τα πράσα είναι εξαιρετικά ευέλικτα στην κουζίνα.

Μπορούν να βράσουν σε σούπες, να σοταριστούν μαζί με λαχανικά όπως καρότα και πατάτες, να προστεθούν σε μαγειρευτά ή να χρησιμοποιηθούν σε ομελέτες.

Ακόμη και ένα μικρό κομμάτι ωμό—μόλις 5 εκατοστά—αναμειγμένο σε σούπα μπορεί να βελτιώσει τόσο τη γεύση όσο και τη θρεπτική αξία.

Είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, τα πράσα προσφέρουν μια απαλή, ευχάριστη γεύση, συνδυασμένη με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, αποτελώντας μια θρεπτική προσθήκη σε κάθε διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα:

Ιστορική χρήση:
Τα πράσα πράγματι χρησιμοποιούνταν από αρχαίους πολιτισμούς, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, τόσο για διατροφικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Διατροφική αξία:
Τα πράσα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, μαγνήσιο, θείο, ασβέστιο, κάλιο), βιταμίνες (ειδικά Β και C) και αντιοξειδωτικά.

Οι ουσίες αυτές είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμες για την υγεία.

Αποτοξίνωση και ουρικό οξύ:
Η κατανάλωση πράσων βοηθάει πράγματι στην αποβολή του ουρικού οξέος λόγω της ήπιας διουρητικής τους δράσης.

Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) ή παθήσεις των νεφρών.

Συναισθηματική υγεία:
Τα πράσα περιέχουν την ουσία καμπφερόλη (kaempferol), ένα αντιοξειδωτικό που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία, μέσω ρύθμισης των νευροδιαβιβαστών.

Πεπτική Υγεία:
Η υψηλή περιεκτικότητα των πράσων σε φυτικές ίνες (κυτταρίνη) βοηθάει σημαντικά την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου.

Θεραπευτικές κομπρέσες:
Η παραδοσιακή χρήση θερμών κομπρεσών από μαγειρεμένα πράσα για προβλήματα του ουροποιητικού ή πόνους είναι πρακτική της παραδοσιακής λαϊκής ιατρικής και δεν έχει μελετηθεί ευρέως επιστημονικά, ωστόσο παραμένει κοινή σε κάποιους πολιτισμούς.

Συνολικά, οι πληροφορίες βασίζονται σε διατροφικές και επιστημονικές πηγές, αν και κάποιες παραδοσιακές πρακτικές (όπως οι κομπρέσες) βασίζονται περισσότερο σε εμπειρική γνώση και όχι σε εκτεταμένες σύγχρονες μελέτες.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων