Lifestyle

Ακόμα κι αν σας τα δώσουν δωρεάν, μην τα πάρετε αυτά τα σκόρδα

Το σκόρδο είναι ένα βασικό μπαχαρικό που ενισχύει τη γεύση αμέτρητων φαγητών. Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την…

Το σκόρδο είναι ένα βασικό μπαχαρικό που ενισχύει τη γεύση αμέτρητων φαγητών.

Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκόρδα καλής ποιότητας ή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ακολουθούν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε σκόρδο για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τα καλύτερα:

1. Οι σκελίδες σκόρδου ξεχωρίζουν μεταξύ τους πολύ στον βολβό
Οι βολβοί σκόρδου με τις σκελίδες που απέχουν πολύ μεταξύ τους και έχουν μερικώς χάσει το προστατευτικό εξωτερικό φλοιό τους μπορεί να φαίνονται ελκυστικά επειδή φαίνονται παχουλοί και ξεφλουδίζονται εύκολα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το σκόρδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε αυτό το είδος. Χωρίς το εξωτερικό στρώμα, τα σκόρδα είναι πιο ευαίσθητα στη μούχλα, την οξείδωση και τη βλάστηση.

Για μεγαλύτερο χρόνο ζωής, επιλέξτε βολβούς με σφιχτό, χοντρό φλοιό που είναι σταθερά στερεωμένος στον μίσχο. Αυτό βοηθά στην προστασία του σκόρδου από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιβραδύνει την οξείδωση και επεκτείνει τη φρεσκάδα του.

2. Μαλακές σκελίδες σκόρδου
Ελέγχετε πάντα τη σταθερότητα του σκόρδου πιέζοντάς το απαλά. Εάν το αισθάνεστε υπερβολικά μαλακό, το σκόρδο είναι πιθανό να χαλάσει. Αν ολόκληρος ο βολβός δεν έχει σταθερότητα όταν τον πιάνετε στο χέρι σας, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τον αγοράσετε. Το μαλακό σκόρδο είναι πιο επιρρεπές στη μούχλα, συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και χάνει γρήγορα την ποιότητά του.

3. Ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό
Το σκόρδο με ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό μπορεί να μην έχει στεγνώσει σωστά μετά τη συγκομιδή. Όταν η διαδικασία στεγνώματος είναι ατελής, ο φλοιός διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να έχει πιο ήπια μυρωδιά και να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μούχλας όταν φυλάσσεται για πολύ καιρό.

Ένας άλλος λόγος για αυτή την υφή θα μπορούσε να είναι ότι η συγκομιδή έγινε πολύ νωρίς, πριν ωριμάσει το σκόρδο πλήρως. Οι κακές συνθήκες στεγνώματος και αποθήκευσης μπορούν να κάνουν τα σκόρδα να μαλακώσουν, επηρεάζοντας την ποιότητά τους.

Αν καταλήξετε με αυτό το είδος σκόρδου και θέλετε να το αποθηκεύσετε περισσότερο, αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο για λίγες μέρες ακόμα μέχρι να αφυδατωθεί τελείως. Στη συνέχεια, κρατήστε το σε καλάθι σε καλά αεριζόμενο χώρο.

4. Σκόρδο που είναι πολύ λευκό
Εξαιρετικά λευκοί βολβοί σκόρδου με μεγάλες, ομοιόμορφες σκελίδες συχνά προσελκύουν το αγοραστή. Ωστόσο, πρόκειται για τυπικά εισαγόμενες ποικιλίες, ειδικά από την Κίνα. Ξεφλουδίζονται εύκολα και είναι βολικά στη χρήση, αλλά έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία και πιο ήπια μυρωδιά σε σύγκριση με το τοπικό σκόρδο, ιδιαίτερα τις ποικιλίες με μωβ φλοιό.

Αυτός ο τύπος σκόρδου χρησιμοποιείται συνήθως σε εστιατόρια και μαγειρική μεγάλης κλίμακας λόγω της ευκολίας του. Ωστόσο, για το μαγείρεμα στο σπίτι, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σκόρδο τοπικής καλλιέργειας, ειδικά με μωβ φλοιό, για πιο πλούσια γεύση και υψηλότερα θρεπτικά οφέλη.

Για γεύση και ποιότητα, τα ελληνικά μωβ σκόρδα παραμένουν η καλύτερη επιλογή.

Η πεντανόστιμη σαλάτα που αδυνατίζει έχει αντικαρκινικές ιδιότητες βοηθάει την καρδιά και ρίχνει το σάκχαρο

Η πολίτικη σαλάτα έχει εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τον οργανισμό μας και παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε και συνταγές για να τη φτιάξετε.

Πολίτικη Σαλάτα κατά του Διαβήτη
Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το καρότο ανεβάζει το σάκχαρο. Εκτός του ότι αυτό σήμερα αμφισβητείται, ο συνδυασμός του καρότου με το λάχανο όχι μόνο δεν επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για το ήπαρ. Στην πραγματικότητα η πολίτικη σαλάτα ενδείκνυται για όσους νοσούν από Διαβήτη.

Πολίτικη σαλάτα κατά του καρκίνου

Το καρότο, το λάχανο, το σέλινα αλλά και τα μπαχαρικά που περιέχονται στην πολίτικη σαλάτα όπως ο κουρκουμάς, το κάρυ ή το μαύρο πιπέρι έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία αδυνατίζουν αλλά και προστατεύουν τον οργανισμό μας από πληθώρα παθήσεων περιλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθούν στην καταπολέμηση άλλων παθήσεων των αρθρώσεων.

Σύμμαχος της καρδιάς

Τόσο το σέλινο, όσο και το καρότο προστατεύουν τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση, έχουν διουρητικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποκατάσταση της υπέρτασης.

Τα βασικά συστατικά της πολίτικης σαλάτας

Λάχανο

Ταπεινό λαχανικό ανέκαθεν, το φάρμακο των φτωχών και η τροφή των φτωχών, πόα πολυετής (Brassicaoleacid επιστ. ον.), διετής ή καλλιεργήσιμη με πλατιά φύλλα και ύψος 0.30 – 0.50 εκ. που περιέχει τις δραστικές ουσίες: Βιταμίνες Α-C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ίχνη αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το λάχανο δημιουργεί κατακράτηση υγρών όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Το λάχανο έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: τις πρώτες 2 ημέρες σε πρήζει και μετά αποβάλει όλα τα περιττά υγρά ενώ καθαρίζει τον οργανισμό. Το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτοχημική ουσία για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες και για την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στο λάχανο είναι οι ινδόλες. Οι ινδόλες βοηθούν και «συμμετέχουν» στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Καρότο

Προτεινόμενο ΆρθροΕΚΤΑΚΤΟ – Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Χαρδαλιά

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του β-καροτένιου, ενός ισχυρότατου αντικαρκινικού, αγγειοπροστατευτικού, ανοσοενισχυτικού και αντιμικροβιακού αντιοξειδωτικού. Έρευνες έδειξαν ότι ένα καρότο ημερησίως αρκεί για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Για όσους καπνίζουν ή υπήρξαν καπνιστές: το β – καροτένιο ενός καρότου μεσαίου μεγέθους μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σχεδόν κατά 50%.

Έχει αποδειχθεί ότι οι υψηλές ποσότητες του β-καροτένιου μειώνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό τις πιθανότητες για εκφυλιστικές παθήσεις των οφθαλμών (όπως καταρράκτη και εκφύλιση ώχρας κηλίδας). Επίσης, είναι ευεργετικό και για τη στηθάγχη. Η υψηλή ποσότητα διαλυτών ινών που περιέχει το καρότο εξισορροπεί τη χοληστερόλη και προάγει τη ρύθμιση της.

Σέλινο

Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.

Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.

Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.

Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα).

Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.

Συνταγές πολίτικης σαλάτας

1η συνταγή

Για 6-8 άτομα
1 μικρό άσπρο λάχανο
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
½ ματσάκι σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι – πιπέρι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ξίδι
Έχει το πλεονέκτημα -σπάνιο για σαλάτα- ότι μπορεί να ετοιμαστεί πολλές ώρες πριν τη σερβίρετε.

1. Αφαιρείτε από το λάχανο τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα και το ψιλοκόβετε σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.

2. Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα σποράκια τους και τις κόβετε σαν σπιρτόξυλα (ζουλιέν). Ψιλοκόβετε το σέλινο και τρίβετε ή λιώνετε το σκόρδο.

3. Στη συνέχεια, ρίχνετε στη σαλατιέρα τις πιπεριές, το μαϊντανό και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε και πάλι καλά, να πάει παντού.

4. Σκεπάζετε τη σαλατιέρα και αφήνετε τη σαλάτα σας σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, πριν τη σερβίρετε.

2η συνταγή

Υλικά

λάχανο τριμμένο
καρότο τριμμένο
μία ρίζα σέλινο
ελαιόλαδο
ξύδι από λευκό κρασί
πιπέρι + αλάτι
καυτερή πιπεριά
ρόκα ψιλοκομμένη
κάπαρη
Τα ψιλοκόβουμε στις ποσότητες που θέλουμε και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα αφήνουμε για μία ώρα. Ιδανικό θα ήταν να το αφήσετε και μια ολόκληρη νύχτα ώστε να βγάλουν τα μοναδικά πεντανόστιμα υγρά τους. Ανακατέψτε εκ νέου και είναι έτοιμο.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων