ΚΟΛΠΑ

Το ξέρουν ελάχιστοι: Αυτό πρέπει να φάτε μαζί με τις φακές για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου

Οι φακές είναι ένα όσπριο πλούσιο σε σίδηρο, αλλά σημαντικό ρόλο στη μέγιστη απορρόφηση αυτού του ιχνοστοιχείου, παίζει με τι συνδυάζουμε το εν λόγω φαγητό.

Οι φακές είναι ένα όσπριο πλούσιο σε σίδηρο, αλλά σημαντικό ρόλο στη μέγιστη απορρόφηση αυτού του ιχνοστοιχείου, παίζει με τι συνδυάζουμε το εν λόγω φαγητό.

Κόλπα: Αυτό πρέπει να φάτε μαζί με τις φακές

Ο σίδηρος είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που βοηθάει στο να μεταφερθεί το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και οι φακές όντως περιέχουν σίδηρο, αλλά όχι στη μορφή που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός.

Ειδικότερα, περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος για να απορροφηθεί από τον οργανισμό πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Πολλοί συνδυάζουν τις φακές με τυρί φέτα, αλλά πρόκειται για λανθασμένη τακτική, καθώς η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τανίνες που βρίσκονται στον καφέ και το τσάι, οι οποίες επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση τους κατά την διάρκεια του γεύματος.

Όλες οι τροφές που μπορείτε να συνδυάσετε τις φακές

Προσθέστε στο γεύμα σας σαλάτα με φρέσκια τομάτα ή/και πιπεριά

Συνοδεύστε τις φακές με μπρόκολο με στημένο λεμόνι

Καταναλώστε ένα πορτοκάλι που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ή ένα ακτινίδιο

Προσθέστε στις φακές αντί για φέτα ένα κομμάτι κρέατος ή θαλασσινών

Σύμφωνα με τους Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 100 γραμμάρια ψιλές ή χονδρές φακές (βραστές) περιέχουν 7,8 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Επίσης, οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες και κυρίως του συμπλέγματος Β και έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι φακές αποτελούν μια καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου μεταξύ των φυτικών τροφών. Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένης φακής περιέχουν 18 mg ασβεστίου και 3,3 mg σιδήρου (οι ενήλικοι άνδρες χρειάζονται καθημερινά 10 mg ενώ οι ενήλικες γυναίκες 18 mg ενώ οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 30-60 mg).

H απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές, δεν είναι ικανοποιητική, αλλά αυξάνεται όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο) ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί).

Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένης φακής περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 230

Υδατάνθρακες: 40 gr

Πρωτεΐνες: 18 gr

Λιπαρά οξέα: 0,8 gr

Φυτικές ίνες: 16 gr

Βιταμίνη Β1: 0,3 mg (22%)*

Βιταμίνη Β2: 0,1 mg (9%)*

Βιταμίνη Β3: 2.1 mg (10%)*

Βιταμίνη Β5: 1,3 mg (13%)*

Βιταμίνη Β6: 0,4 mg (18%)*

Βιταμίνη Β9: 358 μg (9%)*

Βιταμίνη C: 3 mg (5%)*

Κάλιο: 731 mg (21%)*

Προτεινόμενο ΆρθροEKTAKTO: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες

Μαγνήσιο: 71,3 mg (18%)*

Ψευδάργυρο: 2,5 mg (17%)*

Μαγγάνιο: 1 mg (49%)*

Σίδηρο: 6,6 mg (40%)*

Ασβέστιο: 38 mg

Φώσφορος: 356 mg (36%)*

Χαλκός: 0,5 mg (25%)*

Σελήνιο: 5,5 μg (8%)*

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους, οι φακές είναι ιδανικές στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, είναι ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς.

Τρόποι για να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση

Διατηρήστε το σίδερό σας καθαρό και καλοσυντηρημένο με αυτόν τον απλό τρόπο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα και την βρωμιά.
Το να διατηρείτε το σίδερο καθαρό και καλά συντηρημένο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του.

Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως η πλάκα του σιδήρου μαζεύει διάφορες βρωμιές και αυτό δυσκολεύει το σιδέρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί οικιακοί τρόποι για να καθαρίσετε διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου χωρίς να προκαλέσετε ζημιά.

Ας δούμε αυτές τις τεχνικές για να διατηρήσετε το σίδερο σας σαν καινούργιο!

Υλικά που χρειάζονται

Μαγειρική σόδα
Λευκό ξύδι
Επιτραπέζιο αλάτι
Αντικολλητικό χαρτί
Νερό
Χαρτοπετσέτα
Μαλακό πανί ή βαμβάκι
Τρόποι καθαρισμού για διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου

Καθαρισμός σίδερου κεραμικής πλάκας:
Διαλύστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το σίδερο, το βγάζουμε από την πρίζα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας στην κεραμική βάση και αφήστε τη να καθίσει για 5 λεπτά.

Αφαιρέστε την πάστα και τη βρωμιά με μια χαρτοπετσέτα.

Καθαρισμός σιδήρου με πλάκα από τεφλόν:
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή ένα βαμβάκι με λευκό ξύδι.

Τρίψτε απαλά τη βάση από τεφλόν για να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες.

Ολοκληρώστε σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξυδιού.

Καθαρισμός σιδήρου από χαλύβδινη πλάκα:
Τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε το καλά με αλάτι.

Ρυθμίστε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία και πιέστε το πάνω από το αλατισμένο χαρτί , μετακινώντας το σίδερο σε πολλές κατευθύνσεις.

Σκουπίστε το περιττό αλάτι από τη βάση του σίδερου.

Συμβουλές
Να επιλέγετε πάντα τον τρόπο καθαρισμού που ταιριάζει με το υλικό της βάσης του σίδερου σας για να αποφύγετε ζημιές.

Η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη για τις κεραμικές βάσεις, το λευκό ξύδι για το τεφλόν και το αλάτι για τις ατσάλινες βάσεις.

Δοκιμάστε αυτές τις λύσεις και δείτε πόσο απλό είναι να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων