ΚΟΛΠΑ

Το έχουμε όλοι σπίτι μας αλλά τελικά είναι γρουσούζικο – Auτό είναι το φυτό που φέρνει μαυρίλα στη ζωή μας

Τα φυτά είναι ένας εύκολος και όμορφος τρόπος για να διακοσμήσεις το σπίτι σου, οποιοδήποτε κι αν είναι το στυλ που σου αρέσει και σε εμπνέει…

Τα φυτά είναι ένας εύκολος και όμορφος τρόπος για να διακοσμήσεις το σπίτι σου, οποιοδήποτε κι αν είναι το στυλ που σου αρέσει και σε εμπνέει, ωστόσο και σε αυτά υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές.
Μερικά από αυτά μπορεί να βοηθήσουν την ενέργειά σου, να σου προσφέρουν καλή τύχη και ευημερία, ενώ άλλα μπορεί να σε “καταστρέψουν”, φέρνοντας γρουσουζιά και “μαυρίλα” στη ζωή σου.

Το φυτό που φέρνει μαυρίλα στη ζωή σου

Ένα από αυτά, ίσως είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά των τελευταίων χρόνων, καθώς δεν χρειάζεται πολύ προσοχή, κάτι που το κάνει εύκολο στη διατήρησή του. Ο λόγος για τον κάκτο. Δεν χρειάζεται πολύ νερό, μόνο ελάχιστο ήλιο και τα καταφέρνει.

Τα αγκάθια και οι αιχμές ονομάζονται «δηλητηριώδη βέλη» στο Φενγκ Σούι. Οι κάκτοι και γενικότερα τα αγκαθωτά φυτά, λοιπόν, προσελκύουν την αρνητική ενέργεια. Πιστεύεται ότι συμβολίζουν την κακουχία και τις δυσκολίες, λόγω των αντίξοων συνθηκών που μεγαλώνουν όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να το αποφύγεις! Μαζί με τα αγκάθια του φέρνει κακή τύχη, νεύρα και τσακωμούς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μύθο, αυτό συμβαίνει από τη φύση του κάκτου. Όπως αυτός δεν έχει ανάγκη για ενυδάτωση, αλλά μπορεί να ζει σε ένα ξηρό και αδιάφορο περιβάλλον, έτσι μπορεί να μεταφέρει και αρνητική ενέργεια. Μάλιστα, τα αγκάθια του αποτελούν μια “μεταφορά” για τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις.

Γι’ αυτό και αν έχετε κάκτο στο σπίτι σας μπορεί να παρατηρείτε πως οι τσακωμοί είναι καθημερινοί. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε λοιπόν!

Τα 3 άνθη/φυτά που δεν πρέπει να αγγίξεις στον δρόμο

Μπορεί να είναι πανέμορφα και να γεμίζουν τον χώρο μας δίνοντας χρώμα και προκαλώντας χιλιάδες θετικά συναισθήματα, αυτοί που ασχολούνται ωστόσο με τα φυτά, γνωρίζουν και την άλλη τους πλευρά, την πιο σκοτεινή. Δεν είναι λίγα αυτά που κρύβουν μέσα τους δηλητήριο κι αν τυχόν και… μπορεί να πάθεις πολλά.

3 «βλαβερά» για την υγεία σου φυτά. Σπανίζουν, μεν, αλλά γιατί να μην το ξέρεις, δε;

Gloriosa

Ξεκινάμε με το πρώτο που είναι αρκετά σπάνιο. Είναι επικίνδυνο φυτό μόνο αν το δηλητήριό του, που περιέχεται σε όλα του τα μέρη, εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα σε μεγάλες ποσότητες. Το δηλητήριο Gloriosa προκαλεί σοβαρή ναυτία, διάρροια, έμετο, σε δύσκολες περιπτώσεις απώλεια μαλλιών, αιμορραγικές διαταραχές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νεφρικής βλάβης.

Προκαλούν από απώλεια μαλλιών μέχρι εγκεφαλική νάρκη – Τα 3 φυτά που δεν πρέπει να έχεις στο σπίτι σου

Τώρα πάμε στα δυο πιο… πιθανά να «πέσεις πάνω»…

Πικροδάφνη

Το φυτό αυτό (Nerium oleander) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχυστεί με την μαγειρική δάφνη, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Είναι ένα φυτό αρκετά συχνό στη φύση και πολλές φορές το βρίσκουμε σαν καλλωπιστικό σε κήπους. Η πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει εως και τα 4m. Ξεχωρίζει από τα λευκά η ροδόχρωμα άνθη του και τα φύλλα του, που είναι μακρόστενα (λογχοειδή) σκούρα και σκληρά, με χαρακτηριστικές εγκάρσιες παράλληλες γραμμώσεις. Το φυτό αυτό το βρίσκουμε κατά μήκος ρεμάτων η χειμάρρων σε ξηροθερμικές περιοχές. Επίσης είναι πολύ συχνό καλλωπιστικό είδος οπότε πολύ πιθανόν να το βλέπουμε σε κήπους μέσα σε πόλεις.

Η κατανάλωση ακόμα και ενός φύλλου αρκεί για να προκαλέσει θάνατο σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερες δόσεις για ενήλικες. Συγκεκριμένα οι τοξικές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στον γαλακτώδη χυμό του που περιέχει την ουσία ολεανδρίνη. Η ουσία αυτή δρα ως καρδιακό γλυκοσίδιο, αναστέλλωντας τις αντλίες Na-K των μύων της καρδιάς. Αυτό προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές δυσλειτουργίες που τελικά οδηγούν στην συσσώρευση ασβεστίου στα μυοκύτταρα και την ισχυρή σύνδεση των ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την καρδιακή συστολή και μπορεί να προκαλέσει από αρρυθμία μέχρι και θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επαφή του χυμού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει:

  • Φουσκάλες
  • Ερεθισμό
  • Πόνο

Η κατανάλωση του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Διαταραχές της όρασης
  • Ταχυκαρδία
  • Καρδιακή δυσλειτουργία
  • Κώνειο

Το φυτό κώνειο το στικτόν (Conium maculatum) είναι ίσως το πιο διάσημο δηλητηριώδες φυτό της Ελλάδας, αφού το ήπιε ο Σωκράτης όταν καταδικάστηκε σε θάνατο. Η δραστική δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι το αλκαλοειδές κωνείνη. Η ουσία αυτή θεωρείται από τα πιο ισχυρά φυτικά δηλητήρια και μάλιστα είναι αρκετά πτητική, όποτε εξαφανίζεται γρήγορα από τα εκχυλίσματα της και δύσκολα μπορεί να βρεθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Το κώνειο είναι ένα ποώδες φυτό με ύψος από 50cm εως και 2,5m. Τα άνθη του αναπτύσσονται σε ταξιανθίες σκιάδια, και είναι μικρά, λευκά με πέντε πέταλα και χωρίς σέπαλα. Έχει μία βαριά οσμή, που θυμίζει ούρα ποντικών και γίνεται εντονότερη με την σύνθλιψη των φύλων και καρπών του. Έχει γεύση πικρή που προκαλεί ναυτία. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες φυσικές εκτάσεις και γενικά σε υγρούς και σκιερούς τόπους. Είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αττική και Μεγαρίδα.

Η κωνείνη ανήκει στα γαγγλιοπληγικά φάρμακα, δηλαδή πλήττει το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Δρα κυρίως στα νεύρα των περιφερειακών κινητικών μυών και στα τελευταία στελέχη του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας παράλυση.

Συγκεκριμένα το κώνειο προκαλεί:

  • Απώλεια μυϊκής δύναμης
  • Άμβλυνση της περιφερειακής όρασης
  • Ακούσιο τρόμο και σπασμούς από την ανακλαστική δύναμη του νωτιαίου μυελού
  • Εγκεφαλική νάρκη

10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.

10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.

2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.

5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.

6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.

7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.

9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

Προτεινόμενο ΆρθροΈκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα σε νέα δημοσκόπηση – Είναι κάτω ακόμη και από…

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.

3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.

5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.

6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.

7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.

8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.

9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.

10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.

Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.

Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.

Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.

Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.

Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.

Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.

Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.

Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.

Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.

Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.

Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.

Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.

Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.

Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.

Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.

Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων