Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο φθείρονται πολύ γρήγορα ή ακόμη και σκίζονται;
Όταν πλένετε τα ρούχα, μην βάζετε μόνο απορρυπαντικό
Ανεξάρτητα από το είδος του πλυντηρίου που χρησιμοποιείται, η δύναμη του είναι πολύ πιο δυνατή από το πλύσιμο στο χέρι, επομένως είναι προφανές ότι τα ρούχα θα φθαρούν.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε υπ’όψιν είναι ότι, εάν πλένετε πάρα πολλά ρούχα ταυτόχρονα, υπερβαίνοντας τα κιλά ρούχων που είναι κατασκευασμένο το πλυντήριο να καθαρίζει, τα ρούχα αναπόφευκτα θα στριμωχτούν, με αποτέλεσμα αυτά να τυλίγονται σφιχτά μεταξύ τους. Όταν ο κάδος του πλυντηρίου περιστρέφεται, τα ρούχα συνεχίζουν να στριμώχνονται, με αποτέλεσμα τα σφιχτά τυλιγμένα ρούχα να σκίζονται εύκολα λόγω της δύναμης έλξης.
Επιπλέον, εάν δεν τακτοποιήσετε προσεκτικά τα ρούχα στο πλυντήριο αλλά τα ρίξτε μέσα τυχαία, τα ρούχα θα φθαρούν και θα σκιστούν επίσης εύκολα. Γιατί; Η συσκευή δεν μπορεί να εκτελέσει ομαλά το πλύσιμο, με αποτέλεσμα τα ρούχα να στρίβονται εύκολα μεταξύ τους, με μεγάλη την πιθανότητα να φθαρούν και να σκιστούν.
Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση:
Βάλτε 2 μπουκάλια νερό στο πλυντήριο. Τα πλαστικά μπουκάλια θα περιστρέφονται μαζί με τα ρούχα και αυτό θα μειώσει πολύ την τριβή μεταξύ των ρούχων ενώ τα ρούχα δεν θα μπλέκονται πλέον μεταξύ τους, αποφεύγοντας έτσι το σκίσιμο.
Επιπλέον, κατά την περιστροφή, το πλαστικά μπουκάλια θα χτυπούν απαλά τα ρούχα κάτι που θα συμβάλλει στο καλύτερο καθάρισμα!
Λάβετε υπόψη ότι πριν βάλετε τα πλαστικά μπουκάλια στο πλυντήριο, πρέπει να σφίξετε το καπάκι τους καλά, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να πετύχετε το αποτέλεσμα. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό των ρούχων με το πλυντήριο ως εξής:
Ξεχωρίστε τα ρούχα πριν τα πλύνετε
Πριν βάλετε ρούχα στο πλυντήριο, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά και να ταξινομήσετε τα ρούχα ανά υλικό και χρώμα. Ελέγξτε εάν υπάρχουν ξεχασμένα αντικείμενα στις τσέπες, ειδικά αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, για να αποφύγετε τη φθορά και το σκίσιμο των ρούχων κατά το πλύσιμο καθώς και την αύξηση της αντοχής του πλυντηρίου.
Η ταξινόμηση των ρούχων γίνεται για να αποφευχθεί το βάψιμο των ανοιχτόχρωμων ρούχων πλένοντάς τα με σκούρα ρούχα ή ρούχα χαμηλής ποιότητας.
Μουλιάστε τα ρούχα πριν τα πλύνετε
Μερικά είδη υφασμάτων είναι πολύ δύσκολο να πλυθούν όταν είναι βρώμικα, όπως το βαμβάκι,χοντρά ρούχα ή πουκάμισα. Όταν πλένονται με άλλα αντικείμενα, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν εντελώς.
Είναι καλύτερα να βάζετε τα ρούχα στο πλυντήριο, να το γεμίζετε με νερό, να διαλύετε το απορρυπαντικό/υγρό πλυντηρίου, να μουλιάζετε τα ρούχα για περίπου 20-30 λεπτά και μετά να πατάτε το κουμπί έναρξης. Χάρη σε αυτό, οι λεκέδες θα μαλακώσουν και θα αφαιρεθούν εύκολα κατά το πλύσιμο.
Προσθέστε ξύδι ρυζιού στο πλυντήριο
Αυτή είναι μια καλή συμβουλή που χρειάζεται κάθε νοικοκυρά. Απλά πρέπει να βάλετε τα ρούχα στον κάδο,, να γεμίσετε με νερό, να προσθέσετε απορρυπαντικό και 200 ml ρυζόξιδο. Θέστε σε λειτουργία το πλυντήριο έτσι ώστε το απορρυπαντικό και το ξύδι ρυζιού να διαλυθούν, να απορροφηθούν στα ρούχα και μετά απενεργοποιήστε το μηχάνημα. Μουλιάστε τα ρούχα για 20 λεπτά και μετά πατήστε το κουμπί για να πλυθούν ως συνήθως.
Όχι μόνο αφαιρεί πολλούς επίμονους λεκέδες όπως χυμό φρούτων, λάδι κ.λπ., το ξύδι ρυζιού αφαιρεί επίσης αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές που παραμένουν στα υφάσματα.
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.