ΚΟΛΠΑ

Κρέμα προσώπου με ρύζι, το ιαπωνικό μυστικό για λαμπερή, αψεγάδιαστη επιδερμίδα

Κι αν το μυστικό για λαμπερή επιδερμίδα δεν βρισκόταν σε ένα ακριβό μπουκάλι, αλλά σε ένα απλό μπολ με ρύζι; Αυτό είναι, άλλωστε, το διάσημο κόλπο που…

Κι αν το μυστικό για λαμπερή επιδερμίδα δεν βρισκόταν σε ένα ακριβό μπουκάλι, αλλά σε ένα απλό μπολ με ρύζι;

Κρέμα προσώπου με ρύζι, το ιαπωνικό μυστικό

Αυτό είναι, άλλωστε, το διάσημο κόλπο που χρησιμοποιούν οι Ιαπωνέζες, γνωστές για την ομοιόμορφη όψη και τη διάφανη επιδερμίδα τους. Αυτό το παραδοσιακό τελετουργικό επιστρέφει δυναμικά – και όχι τυχαία: συνδυάζει απλότητα, αποτελεσματικότητα και φυσικότητα.

Γιατί το ρύζι είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα;
Εφαρμοσμένο επί αιώνες στην Ιαπωνία, το ρύζι αποτελεί βασικό συστατικό στη φροντίδα προσώπου. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης, ενυδατώνει και φωτίζει την όψη της επιδερμίδας. Η αποτελεσματικότητά του στηρίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε άμυλο, βιταμίνες Β και μέταλλα, που καταπραΰνουν απαλά το δέρμα.

Και δεν σταματά εκεί: δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και βελτιώνει ορατά την υφή της επιδερμίδας. Ένα πραγματικό «όπλο ομορφιάς»… που ήδη υπάρχει στα ντουλάπια σας!

Μια σπιτική κρέμα προσώπου με ρύζι – εύκολη στην παρασκευή

1

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε ως την Ιαπωνία για να δοκιμάσετε αυτή την έμπνευση.

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας λευκό ρύζι

3 κάψουλες βιταμίνης Ε (διατίθενται σε φαρμακεία ή καταστήματα υγιεινής διατροφής)

1 κουταλάκι του γλυκού φυτική γλυκερίνη

¼ κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης βέρα

Παρασκευή, βήμα προς βήμα:

Μουλιάστε καλά το ρύζι σε κρύο νερό για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες.

Αφήστε το σε ένα μπολ με νερό όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, βράστε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει.

Λιώστε το με πρέσα πατάτας ή μπλέντερ και περάστε το από ψιλό σουρωτήρι για να πάρετε μια λεία πάστα.

Προσθέστε το λάδι από τις κάψουλες βιταμίνης Ε, τη φυτική γλυκερίνη και το τζελ αλόης.

Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα.

Συντήρηση: Βάλτε την κρέμα σε μικρό αεροστεγές βαζάκι και φυλάξτε τη στο ψυγείο για 4–5 ημέρες το πολύ.

Πώς να την εφαρμόσετε για βελούδινη επιδερμίδα

2

Χρησιμοποιήστε την κρέμα το βράδυ, σε καθαρό και στεγνό δέρμα.

Κάντε απαλό μασάζ με τα δάχτυλά σας, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που εμφανίζουν τις πρώτες ρυτίδες ή θαμπή όψη: μέτωπο, περιοχή γύρω από τα μάτια, ζυγωματικά κ.ά. Αυτό το μασάζ ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και βελτιώνει την απορρόφηση των φυσικών συστατικών.

Μπόνους: η κρέμα αφήνει αίσθηση άμεσης άνεσης, χωρίς λιπαρότητα ή γυαλάδα.

Μια φυσική, οικονομική και καταπραϋντική φροντίδα
Αυτή η σπιτική θεραπεία μας πείθει με την απλότητά της και τη γλυκύτητά της. Δεν χρειάζονται δεκάδες προϊόντα: με λίγα, σωστά επιλεγμένα συστατικά, φροντίζετε την επιδερμίδα σας με σεβασμό και με τρόπο προσιτό.

3

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το ρύζι περιέχει αντιοξειδωτικά, άμυλο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα που μπορούν να ενυδατώσουν και να καταπραΰνουν την επιδερμίδα.

Στην Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες λοσιόν και μάσκες με εκχύλισμα ρυζιού.

Υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το νερό από βρασμένο ρύζι μπορεί να βοηθήσει στην ελαστικότητα του δέρματος και να μειώσει την ξηρότητα.

10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.

10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.

2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.

5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.

Προτεινόμενο ΆρθροΈκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα σε νέα δημοσκόπηση – Είναι κάτω ακόμη και από…

6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.

7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.

9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.

3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.

5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.

6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.

7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.

8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.

9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.

10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.

Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.

Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.

Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.

Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.

Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.

Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.

Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.

Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.

Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.

Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.

Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.

Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.

Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.

Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.

Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.

Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων