ΚΟΛΠΑ

Γιατί εμφανίζονται σαρκώδεις ελιές στο λαιμό ή στις μασχάλες μου και πώς μπορώ να τις αφαιρέσω; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι σαρκώδεις ελιές, γνωστές ιατρικά ως ακροχορδόνες ή μαλακά ινομυώματα, είναι μικρές δερματικές προεξοχές που συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος όπου…

Οι σαρκώδεις ελιές, γνωστές ιατρικά ως ακροχορδόνες ή μαλακά ινομυώματα, είναι μικρές δερματικές προεξοχές που συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πτυχώσεις, όπως ο λαιμός, οι μασχάλες, τα βλέφαρα, η βουβωνική χώρα και κάτω από το στήθος.

Γιατί εμφανίζονται σαρκώδεις ελιές στο λαιμό

Αν και είναι ακίνδυνες και γενικά ανώδυνες, μπορεί να είναι ενοχλητικές ή αντιαισθητικές για κάποιους ανθρώπους. Αν αναρωτιέστε γιατί εμφανίζονται αυτές οι σαρκώδεις ελιές και πώς μπορείτε να τις αφαιρέσετε με ασφάλεια, εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε, με συμβουλές ειδικών.

Γιατί εμφανίζονται οι σαρκώδεις ελιές;

Οι σαρκώδεις ελιές είναι καλοήθεις δερματικές προεξοχές που αποτελούνται από κολλαγόνο και αιμοφόρα αγγεία, περιβαλλόμενα από ένα στρώμα δέρματος. Παρόλο που η εμφάνισή τους μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους είναι:

1. Τριβή και Μηχανικός Ερεθισμός:
Ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισης ελιών σε περιοχές όπως ο λαιμός και οι μασχάλες είναι η συνεχής τριβή του δέρματος, είτε από τα ρούχα είτε από την κίνηση του σώματος. Η επαναλαμβανόμενη τριβή μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση που οδηγεί στο σχηματισμό αυτών των προεξοχών.

2. Γενετικοί Παράγοντες:
Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ελιών. Αν οι γονείς ή οι στενοί συγγενείς σας έχουν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κι εσείς τέτοιες δερματικές προεξοχές.

3. Ορμονικές Αλλαγές:
Οι ορμονικές μεταβολές, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε άτομα με αυξημένη ινσουλινοαντίσταση, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ελιών. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη στο δέρμα, οδηγώντας στο σχηματισμό ακροχορδόνων.

4. Ηλικία:
Παρόλο που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι σαρκώδεις ελιές είναι πιο συχνές όσο μεγαλώνουμε. Μετά τα 40, το δέρμα τείνει να χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται πιο επιρρεπές σε τέτοιου είδους προεξοχές.

5. Παχυσαρκία και Μεταβολικό Σύνδρομο:
Άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος ή μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σαρκωδών ελιών, λόγω του αυξημένου αριθμού πτυχώσεων και της επακόλουθης τριβής.

6. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2:
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σαρκωδών ελιών και της ινσουλινοαντίστασης ή του διαβήτη τύπου 2. Πιστεύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη αυτών των προεξοχών.

Πώς αφαιρούνται οι σαρκώδεις ελιές;

Παρόλο που οι ελιές είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση εκτός αν προκαλούν ενόχληση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αφαίρεσης, είτε για αισθητικούς λόγους είτε επειδή ερεθίζονται από ρούχα ή τριβή.

Είναι σημαντικό οποιαδήποτε διαδικασία να πραγματοποιείται από ειδικό, για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Ακολουθούν μερικές συνήθεις μέθοδοι αφαίρεσης:

1. Καυτηριασμός:
Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει το κάψιμο της ελιάς με ελεγχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι γρήγορη και αποτελεσματική, και συνήθως δεν αφήνει εμφανείς ουλές. Χρησιμοποιείται συχνά από δερματολόγους για μικρές ελιές.

2. Κρυοθεραπεία:
Η κρυοθεραπεία περιλαμβάνει το πάγωμα της ελιάς με υγρό άζωτο. Η μέθοδος αυτή καταστρέφει τον ιστό της ελιάς, που στη συνέχεια πέφτει. Είναι γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, αν και μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

3. Χειρουργική Αφαίρεση:
Για μεγαλύτερες ελιές ή αν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση, ο δερματολόγος μπορεί να αφαιρέσει την ελιά με νυστέρι. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και αποτρέπει την υποτροπή.

4. Laser:
Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί δέσμη φωτός για την αφαίρεση της ελιάς. Είναι ακριβής και ελαχιστοποιεί τη βλάβη στο περιβάλλον δέρμα, γι’ αυτό και προτιμάται για ευαίσθητες περιοχές όπως τα βλέφαρα ή ο λαιμός.

5. Δέσιμο με χειρουργικό νήμα:
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο δερματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει χειρουργικό νήμα για να δέσει τη βάση της ελιάς, διακόπτοντας την αιμάτωσή της. Έτσι, η ελιά ξεραίνεται και πέφτει μετά από λίγες ημέρες.

Φροντίδα μετά την αφαίρεση
Μετά την αφαίρεση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού για τη φροντίδα του δέρματος και την πρόληψη λοιμώξεων. Κρατήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή, χρησιμοποιήστε αντιβιοτική αλοιφή αν χρειάζεται, αποφύγετε το ξύσιμο ή την τριβή και προστατέψτε το δέρμα από τον ήλιο, καθώς το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο σε υπερμελάγχρωση.

Πότε να δείτε ειδικό;
Αν και οι σαρκώδεις ελιές είναι καλοήθεις, αν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνισή τους (ταχεία ανάπτυξη, αιμορραγία, πόνο ή αλλαγή χρώματος), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε δερματολόγο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι δεν πρόκειται για απλή ελιά και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Συμπερασματικά, οι σαρκώδεις ελιές στο λαιμό και τις μασχάλες είναι συχνές και γενικά ακίνδυνες, αλλά αν θέλετε να τις αφαιρέσετε, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Πάντα να συμβουλεύεστε ειδικό πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε στο σπίτι, και να προτιμάτε επαγγελματικές μεθόδους για ασφαλή και αποτελεσματική αφαίρεση.

10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.

10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.

2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.

5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.

6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.

7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

Προτεινόμενο ΆρθροΌλο το Ίντερνετ μιλά για τον Λάκη Γαβαλά – Είπε για τον Μαζωνάκη αuτό που όλοι σκέφτονται αλλά δεν τολμούν το πουν

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.

9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.

3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.

5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.

6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.

7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.

8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.

9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.

10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.

Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.

Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.

Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.

Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.

Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.

Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.

Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.

Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.

Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.

Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.

Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.

Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.

Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.

Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.

Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.

Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων