Ο ύπνος με μακιγιάζ μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής συνήθεια μετά από μια κουραστική μέρα ή μια νύχτα έξω.
Αυτές είναι οι συνέπειες
Πολλοί το έχουν κάνει κάποια στιγμή — είτε από εξάντληση είτε απλώς επειδή το ξέχασαν. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά μικρή παράλειψη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την υγεία του δέρματος όσο και των ματιών σας.
Δερματολόγοι και οφθαλμίατροι προειδοποιούν να μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας. Αυτό το άρθρο εξετάζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ύπνο με μακιγιάζ, όπως οι φραγμένοι πόροι, η ακμή, οι ερεθισμοί του δέρματος και, ακόμη πιο σοβαρά, ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στα μάτια σας.
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με μακιγιάζ
1. Φραγμένοι πόροι και σπυράκια
Το foundation, το concealer, το ρουζ και οι πούδρες έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο δέρμα σας για πολλές ώρες, όχι όμως για πάντα. Όταν παραμένουν όλη τη νύχτα, αυτά τα προϊόντα φράζουν τους πόρους σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μακιγιάζ συγκεντρώνει βρωμιά, ιδρώτα και λιπαρότητα από το περιβάλλον και το δέρμα σας. Ο ύπνος με μακιγιάζ εμποδίζει το δέρμα σας να «ανανεωθεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και ακμή.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η μη απομάκρυνση του μακιγιάζ πριν τον ύπνο είναι μια από τις βασικές συνήθειες που οδηγούν σε σπυράκια και μακροπρόθεσμα δερματικά προβλήματα. Το δέρμα πραγματοποιεί βασικές διαδικασίες αποκατάστασης όσο κοιμάστε, και οι φραγμένοι πόροι διαταράσσουν αυτούς τους φυσικούς κύκλους.
2. Πρόωρη γήρανση
Τα υπολείμματα μακιγιάζ, σε συνδυασμό με την καθημερινή έκθεση στη ρύπανση, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτά τα ασταθή μόρια καταστρέφουν το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και θαμπή όψη.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine ανέφερε ότι η χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μέσω οξειδωτικού στρες.
3. Λοιμώξεις ματιών και βλάβες στα βλέφαρα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά σοβαρά προβλήματα του ύπνου με μακιγιάζ είναι η επίδρασή του στην υγεία των ματιών — κυρίως της μάσκαρας και του eyeliner. Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά αδιάβροχα ή μεγάλης διάρκειας, κάνοντάς τα δύσκολα στην αφαίρεση μόνο με νερό. Όταν μένουν όλη τη νύχτα, μικροσωματίδια μπορούν να περάσουν στα μάτια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για:
Επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι)
Κριθαράκι (επώδυνο εξόγκωμα στο βλέφαρο)
Ερεθισμός και ερυθρότητα
Εισφηνωμένες (που γυρίζουν προς τα μέσα) βλεφαρίδες
Αλλεργικές αντιδράσεις
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η καταγεγραμμένη περίπτωση μιας 50χρονης γυναίκας στην Αυστραλία, που υπέφερε από χρόνια ενόχληση στα μάτια. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τα άνω βλέφαρά της, βρήκαν σκληρά, μαύρα συσσωματώματα από δεκαετίες αφαίρετης μάσκαρας. Αυτά τα συσσωματώματα, ενσωματωμένα κάτω από τα βλέφαρα, δημιουργούσαν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης αν δεν αφαιρούνταν. Οι γιατροί τα αφαίρεσαν σε διαδικασία 90 λεπτών, αφήνοντας όμως ουλές στο εσωτερικό των βλεφάρων της.
4. Ξηρές και εύθραυστες βλεφαρίδες
Η μάσκαρα έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει και να σκληραίνει τις βλεφαρίδες, δίνοντάς τους όγκο και μήκος. Ωστόσο, αν μείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, στεγνώνει τις βλεφαρίδες, κάνοντάς τις εύθραυστες και επιρρεπείς σε σπάσιμο. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραιότερες βλεφαρίδες και απώλεια τριχών στη γραμμή των βλεφαρίδων.
Επιπλέον, οι αδιάβροχες μάσκαρες έχουν την τάση να συσσωρεύονται με τον καιρό αν δεν αφαιρούνται σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης στις βλεφαρίδες και μολύνσεων στις ρίζες.
5. Θαμπό και ερεθισμένο δέρμα
Το μακιγιάζ δεν φράζει μόνο τους πόρους, αλλά εμποδίζει και το δέρμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υπολειμμάτων, κάνοντας την επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και ερεθισμένη. Τα σωματίδια του μακιγιάζ που παραμένουν όλη τη νύχτα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν δερματικές παθήσεις όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή δερματίτιδα
Τι συνιστούν οι δερματολόγοι
Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ντεμακιγιάζ
Τα καθαριστικά έλαια, τα micellar waters ή τα απαλές μαντηλάκια είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τη διάλυση του μακιγιάζ. Οι δερματολόγοι προτείνουν να ακολουθείτε με ένα καθαριστικό με βάση το νερό για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα. Ο διπλός καθαρισμός διασφαλίζει την απομάκρυνση τόσο των ελαιωδών όσο και των υδατοδιαλυτών ρύπων από το δέρμα.
Μην ξεχνάτε τα μάτια
Το μακιγιάζ των ματιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιήστε ειδικό ντεμακιγιάζ ματιών ή micellar water σε βαμβάκι και πιέστε απαλά στις βλεφαρίδες για λίγα δευτερόλεπτα πριν σκουπίσετε. Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο που μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα και τις βλεφαρίδες.
Κρατήστε ντεμακιγιάζ δίπλα στο κρεβάτι σας
Αν συνηθίζετε να ξεχνάτε το ντεμακιγιάζ, κρατήστε μαντηλάκια ή micellar water δίπλα στο κομοδίνο σας ως εναλλακτική λύση. Είναι προτιμότερο να κάνετε έναν μερικό καθαρισμό παρά κανέναν.
Εντάξτε μια ρουτίνα περιποίησης
Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Η νύχτα είναι η περίοδος που το δέρμα αναγεννάται, οπότε η χρήση ορών ή κρεμών βοηθά στην αποκατάσταση και προστασία του από περιβαλλοντικές φθορές.
Η ψυχολογία πίσω από την παράλειψη του ντεμακιγιάζ
Κάποιοι γνωρίζουν τους κινδύνους αλλά εξακολουθούν να μην αφαιρούν το μακιγιάζ λόγω κούρασης, λήθης ή υποτίμησης των συνεπειών. Έρευνα του 2013 από το brand Simple έδειξε ότι σχεδόν το 30% των γυναικών παραδέχτηκε ότι δεν αφαιρεί το μακιγιάζ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν και ένα περιστασιακό «ξέχασμα» ίσως να μην έχει άμεσα ορατές συνέπειες, η συνεχής παράλειψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Συνήθεις μύθοι για τον ύπνο με μακιγιάζ
«Είναι μόνο ένα βράδυ, δεν θα πάθω τίποτα.»
Ένα βράδυ ίσως να μην προκαλέσει μόνιμη βλάβη, αλλά ακόμη και μία φορά μπορεί να προκαλέσει ακμή, ερεθισμό ή ενόχληση στα μάτια — ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.
«Το φυσικό μακιγιάζ είναι πιο ασφαλές για ύπνο.»
Ακόμη και το οργανικό ή «καθαρό» μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους και να ερεθίσει τα μάτια αν δεν αφαιρεθεί. Όλα τα είδη μακιγιάζ — ανεξαρτήτως συστατικών — πρέπει να αφαιρούνται πριν τον ύπνο.
«Χρησιμοποιώ setting spray, άρα παραμένει καθαρό.»
Το setting spray μπορεί να σταθεροποιεί το μακιγιάζ, αλλά δεν το κάνει λιγότερο επιβλαβές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μακιγιάζ, σε συνδυασμό με ρύπους, λιπαρότητα και βακτήρια, παραμένει επικίνδυνο για την υγεία δέρματος και ματιών.
Συμπέρασμα: Να είστε συνεπείς με τις νυχτερινές σας συνήθειες
Το μήνυμα είναι σαφές: αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ σας πριν τον ύπνο. Είναι μια απλή, γρήγορη συνήθεια που μπορεί να γλιτώσει το δέρμα και τα μάτια σας από μακροπρόθεσμες βλάβες. Με τόσα απαλές και αποτελεσματικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα, δεν υπάρχει δικαιολογία για να αμελείτε αυτό το βασικό βήμα περιποίησης.
Δύο με πέντε λεπτά κάθε βράδυ για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, μπορούν να αποτρέψουν:
Εμφάνιση ακμής
Λοιμώξεις ματιών
Πρόωρη γήρανση
Ουλές και απώλεια βλεφαρίδων
Να είστε συνειδητοί στις συνήθειες φροντίδας του δέρματός σας — και το μελλοντικό σας εαυτό θα σας ευχαριστεί.
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.