Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο μέσος ενήλικας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περίπου 40% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
8 Αντικαρκινικές Τροφές
Επειδή πρόκειται για μια τόσο διαδεδομένη νόσο, οι γιατροί και οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς θεραπείες και τρόπους ίασης. Όταν πρόκειται για έρευνα κατά του καρκίνου, ένα από τα βασικά σημεία εστίασης είναι η πρόληψη. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε πλήρως ότι δεν θα αναπτύξουμε καρκίνο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Η κατανάλωση συγκεκριμένων αντικαρκινικών τροφών, αν και πιθανότατα δεν καταπολεμά ενεργά τον καρκίνο, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψή του. «Η έρευνα μας λέει ότι οι συνεπείς υγιεινές διατροφικές επιλογές με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα τον προλαμβάνουν», λέει η διαιτολόγος Lindsey Wohlford. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις».
Οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου σχετίζονται τόσο με την υπερβολική όσο και την ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων ουσιών.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλκοόλ, επεξεργασμένων υδατανθράκων, τηγανητών τροφών και ζάχαρης, αυξάνει τον κίνδυνο. Το ίδιο και η έλλειψη άσκησης και η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοχημικά.
Ίσως έχετε ακούσει τον όρο «αντικαρκινικές τροφές». Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχουν τρόφιμα που καταπολεμούν απευθείας τον καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα παρέχουν στο σώμα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψή του.
Οι «αντικαρκινικές τροφές» είναι συνήθως φυτικής προέλευσης και περιέχουν φυτοχημικά – ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι συστήνουν την τακτική κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτοχημικά.
8 Αντικαρκινικές Τροφές που Βοηθούν στη Μείωση του Κινδύνου Καρκίνου
Η Wohlford τονίζει ότι το καλύτερο είναι να καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών — και ο απλούστερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να «τρώμε το ουράνιο τόξο». Δηλαδή, να επιλέγουμε διαφορετικά χρώματα στη διατροφή μας. «Να θυμάστε ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 φυτοχημικές ουσίες που έχουν μελετηθεί», λέει. «Δεν υπάρχει κάποιο “υπερ-τρόφιμο” που να τα περιέχει όλα. Καθεμία έχει διαφορετικά οφέλη».
Οι παρακάτω τροφές είναι γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση. Δεν είναι η πλήρης λίστα, αλλά αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης.
1. Σταυρανθή Λαχανικά
Περιλαμβάνουν ρόκα, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, kale και γογγύλια. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C, E και K, φολικό οξύ και ανόργανα στοιχεία. Περιέχουν επίσης γλυκοσινολάτες, ινδόλες και ισοθειοκυανικά, ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Το ενεργό συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η φλεγμονή σχετίζεται με τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες, όπως και τον καρκίνο. Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δράση της χημειοθεραπείας και να προστατεύει τα υγιή κύτταρα κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας.
3. Μανιτάρια
Έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μανιταριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και την ένωση L-εργοθειονεΐνη. Επίσης, ειδικά είδη όπως τα reishi, shiitake, maitake και turkey tail έχουν ανοσοενισχυτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
4. Λαχανικά της Οικογένειας Allium
Περιλαμβάνουν σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα και σχοινόπρασο. Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Σε κινεζική μελέτη, η κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 79%.
5. Φύκι Wakame
Ορισμένες μελέτες σε ζώα και σε εργαστήρια δείχνουν ότι μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος, το έντερο και τα νεφρά. Περιέχει επίσης ιώδιο, σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς — η ισορροπημένη πρόσληψή του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.
6. Τροφές Πλούσιες σε Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό που δίνει στα φρούτα το κόκκινο ή ροζ χρώμα τους — όπως ντομάτες, καρπούζι, γκουάβα και γκρέιπφρουτ. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σημειώστε ότι οι μαγειρεμένες ή επεξεργασμένες ντομάτες περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο.
7. Τροφές Πλούσιες σε Βήτα Καροτίνη
Τα καροτενοειδή συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων. Οι καλύτερες φυσικές πηγές είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης, ωστόσο, μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
8. Λιπαρά Ψάρια
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως τόνος, σολομός, σαρδέλες και ρέγκα προσφέρει βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Άλλες Αξιόλογες Τροφές
Εκτός από τις παραπάνω, και άλλες τροφές έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες: μούρα, εσπεριδοειδή, φακές, όσπρια, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και πράσινο ή λευκό τσάι.
Όπως προαναφέρθηκε, το τι δεν καταναλώνετε έχει εξίσου σημασία. Περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα άλευρα και τη ζάχαρη. Επιπλέον, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και το χρόνιο στρες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Κάνε Ό,τι Μπορείς για να Μειώσεις τον Κίνδυνο
Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να εξαλείψουμε πλήρως τον κίνδυνο για καρκίνο, αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής — πλούσιος σε φυτικές τροφές, άσκηση, ενυδάτωση και αποφυγή επιβλαβών συνηθειών — μπορεί να τον μειώσει σημαντικά. Επιπλέον, συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία και ενέργεια για τις δραστηριότητες που αγαπάς. Μπορεί να μην μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τον καρκίνο, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σώμα που ευνοεί την υγεία και τη μακροζωία.

Τρόποι για να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση
Διατηρήστε το σίδερό σας καθαρό και καλοσυντηρημένο με αυτόν τον απλό τρόπο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα και την βρωμιά.
Το να διατηρείτε το σίδερο καθαρό και καλά συντηρημένο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του.
Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως η πλάκα του σιδήρου μαζεύει διάφορες βρωμιές και αυτό δυσκολεύει το σιδέρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί οικιακοί τρόποι για να καθαρίσετε διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου χωρίς να προκαλέσετε ζημιά.
Ας δούμε αυτές τις τεχνικές για να διατηρήσετε το σίδερο σας σαν καινούργιο!
Υλικά που χρειάζονται
Μαγειρική σόδα
Λευκό ξύδι
Επιτραπέζιο αλάτι
Αντικολλητικό χαρτί
Νερό
Χαρτοπετσέτα
Μαλακό πανί ή βαμβάκι
Τρόποι καθαρισμού για διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου
Καθαρισμός σίδερου κεραμικής πλάκας:
Διαλύστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το σίδερο, το βγάζουμε από την πρίζα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας στην κεραμική βάση και αφήστε τη να καθίσει για 5 λεπτά.
Αφαιρέστε την πάστα και τη βρωμιά με μια χαρτοπετσέτα.
Καθαρισμός σιδήρου με πλάκα από τεφλόν:
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή ένα βαμβάκι με λευκό ξύδι.
Τρίψτε απαλά τη βάση από τεφλόν για να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες.
Ολοκληρώστε σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξυδιού.
Καθαρισμός σιδήρου από χαλύβδινη πλάκα:
Τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε το καλά με αλάτι.
Ρυθμίστε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία και πιέστε το πάνω από το αλατισμένο χαρτί , μετακινώντας το σίδερο σε πολλές κατευθύνσεις.
Σκουπίστε το περιττό αλάτι από τη βάση του σίδερου.
Συμβουλές
Να επιλέγετε πάντα τον τρόπο καθαρισμού που ταιριάζει με το υλικό της βάσης του σίδερου σας για να αποφύγετε ζημιές.
Η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη για τις κεραμικές βάσεις, το λευκό ξύδι για το τεφλόν και το αλάτι για τις ατσάλινες βάσεις.
Δοκιμάστε αυτές τις λύσεις και δείτε πόσο απλό είναι να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας.
- EKTAKTO: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες
- Προσοχή: Σε ελληνικά ράφια μολυσμένο ρύζι με καρκινογόνα μηχανέλαια
- 8 τροφές που «ξεφουσκώνουν» την κοιλιά – Θα δείτε διαφορά βοηθούν στην πέψη και απομακρύνουν τα αέρια
- Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη – Αυτά είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματά της
