Οι γλυκοπατάτες δεν είναι απλώς μια «γλυκιά πατάτα»— αποτελούν μια διατροφική υπερδύναμη που θρέφει τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια.
7 σοκαpιστικά οφέλη
Με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική, αυτά τα πολύχρωμα ριζώδη λαχανικά υπάρχουν πλέον σε περισσότερες από 400 ποικιλίες παγκοσμίως, σε αποχρώσεις από πορτοκαλί και μωβ έως λευκό και κίτρινο.
Είτε ψητές, πουρές, ψημένες στο φούρνο ή πολτοποιημένες σε σούπες και smoothies, οι γλυκοπατάτες είναι τόσο ευέλικτες όσο και ωφέλιμες. Ακολουθούν επτά επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να τις έχετε στο πιάτο σας — συν μία σημαντική προειδοποίηση που πρέπει να θυμάστε.
1. Μειώνουν φυσικά τη φλεγμονή

Οι μωβ γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ισχυρές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή. Οι πορτοκαλί ποικιλίες είναι γεμάτες με β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α — ένα βασικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένης πορτοκαλί γλυκοπατάτας καλύπτει έως και το 400% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α. Ο συνδυασμός με υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, ενισχύει την απορρόφηση. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.
2. Γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, φολικού οξέος και χολίνης. Καθένα παίζει σημαντικό ρόλο:
Ασβέστιο: Ενδυναμώνει οστά, δόντια, μαλλιά και νύχια.
Μαγνήσιο: Μειώνει το στρες, βελτιώνει τον ύπνο και ρυθμίζει την πίεση.
Φώσφορος: Βοηθά στην απορρόφηση μετάλλων, όπως η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος.
Φολικό οξύ: Καθοριστικό για την ανάπτυξη του εμβρύου, γι’ αυτό οι γλυκοπατάτες είναι ιδανική επιλογή στην εγκυμοσύνη.
3. Μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν ιδιαίτερο υδατάνθρακα που ζυμώνεται στο παχύ έντερο και ενεργοποιεί ορμόνες κορεσμού. Αυτές οι ορμόνες στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε χορτάτοι και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων σχετιζόμενων με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου
Παρά την περιεκτικότητά τους σε άμυλο, οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές τους ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, αποτρέποντας αιφνίδιες αυξήσεις στο σάκχαρο.
Επιπλέον, αυξάνουν την αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης γλυκοπατάτας παρέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου.
5. Βελτιώνουν την υγεία των ματιών
Το πορτοκαλί χρώμα των γλυκοπατατών προέρχεται από το β-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτή είναι κρίσιμη για την παραγωγή φωτοευαίσθητων υποδοχέων στα μάτια, υποστηρίζοντας την όραση στο σκοτάδι και προλαμβάνοντας την ξηρότητα.
Οι μωβ γλυκοπατάτες προσθέτουν ανθοκυανίνες, χρωστικές που μπορεί να μειώσουν την κόπωση των ματιών — πολύτιμο όφελος για όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.
6. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι ανθοκυανίνες στις μωβ γλυκοπατάτες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του στομάχου.
Επίσης, ίσως βοηθούν στη δέσμευση και απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο τοξικότητας. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.
7. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία
Οι φυτικές ίνες των γλυκοπατατών δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο έντερο, ωθώντας το συκώτι να χρησιμοποιήσει περισσότερο χοληστερόλη για την παραγωγή χολής. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, κάνοντάς τες φιλικό τρόφιμο για την καρδιά.
Σημαντική προειδοποίηση: Οξαλικά άλατα
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν οξαλικά άλατα — φυσικές ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση. Αν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης, είναι καλύτερο να:
Τις συνδυάζετε με λαχανικά χαμηλά σε οξαλικά (π.χ. αγγούρι, λάχανο).
Ενυδατώνεστε επαρκώς.
Αποφεύγετε την υπερβολική καθημερινή κατανάλωση.
Τρόποι για να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση
Διατηρήστε το σίδερό σας καθαρό και καλοσυντηρημένο με αυτόν τον απλό τρόπο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα και την βρωμιά.
Το να διατηρείτε το σίδερο καθαρό και καλά συντηρημένο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του.
Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως η πλάκα του σιδήρου μαζεύει διάφορες βρωμιές και αυτό δυσκολεύει το σιδέρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί οικιακοί τρόποι για να καθαρίσετε διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου χωρίς να προκαλέσετε ζημιά.
Ας δούμε αυτές τις τεχνικές για να διατηρήσετε το σίδερο σας σαν καινούργιο!
Υλικά που χρειάζονται
Μαγειρική σόδα
Λευκό ξύδι
Επιτραπέζιο αλάτι
Αντικολλητικό χαρτί
Νερό
Χαρτοπετσέτα
Μαλακό πανί ή βαμβάκι
Τρόποι καθαρισμού για διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου
Καθαρισμός σίδερου κεραμικής πλάκας:
Διαλύστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το σίδερο, το βγάζουμε από την πρίζα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας στην κεραμική βάση και αφήστε τη να καθίσει για 5 λεπτά.
Αφαιρέστε την πάστα και τη βρωμιά με μια χαρτοπετσέτα.
Καθαρισμός σιδήρου με πλάκα από τεφλόν:
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή ένα βαμβάκι με λευκό ξύδι.
Τρίψτε απαλά τη βάση από τεφλόν για να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες.
Ολοκληρώστε σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξυδιού.
Καθαρισμός σιδήρου από χαλύβδινη πλάκα:
Τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε το καλά με αλάτι.
Ρυθμίστε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία και πιέστε το πάνω από το αλατισμένο χαρτί , μετακινώντας το σίδερο σε πολλές κατευθύνσεις.
Σκουπίστε το περιττό αλάτι από τη βάση του σίδερου.
Συμβουλές
Να επιλέγετε πάντα τον τρόπο καθαρισμού που ταιριάζει με το υλικό της βάσης του σίδερου σας για να αποφύγετε ζημιές.
Η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη για τις κεραμικές βάσεις, το λευκό ξύδι για το τεφλόν και το αλάτι για τις ατσάλινες βάσεις.
Δοκιμάστε αυτές τις λύσεις και δείτε πόσο απλό είναι να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας.
- EKTAKTO: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες
- Προσοχή: Σε ελληνικά ράφια μολυσμένο ρύζι με καρκινογόνα μηχανέλαια
- 8 τροφές που «ξεφουσκώνουν» την κοιλιά – Θα δείτε διαφορά βοηθούν στην πέψη και απομακρύνουν τα αέρια
- Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη – Αυτά είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματά της
