Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο, στα όργανα, στους μύες και ακόμη και μέχρι τα άκρα των δακτύλων. Στις υγιείς αρτηρίες, το αίμα ρέει ελεύθερα λόγω της ομαλής τους επιφάνειας χωρίς εμπόδια. Ωστόσο, όταν οι αρτηρίες φράσσονται, σχηματίζονται πλάκες στις τοιχώματές τους, μειώνοντας ή ακόμη και μπλοκάροντας την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Εδώ είναι τα 10 κύρια προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να παραβλέπετε και που μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες.
Γνωρίζοντας τα Σημάδια
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια απόφραξης των αρτηριών, προκειμένου να επιλύσετε το πρόβλημα πριν αυτό προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ευτυχώς, η βελτίωση της υγείας των αρτηριών μπορεί να επιτευχθεί με κάποιες απλές διατροφικές και ασκητικές παρεμβάσεις. Εάν η απόφραξη είναι σοβαρή ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας σε καλή κατάσταση. Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω δέκα σημάδια, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της υγείας των αρτηριών σας.
1. Ναυτία
Η ναυτία είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται με πολλές καταστάσεις υγείας. Εάν η ναυτία είναι συνεχής, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη απόφραξης των αρτηριών σας.
2. Πόνος στο Στήθος
Ο πόνος στο στήθος, γνωστός και ως αγγειοκαρδιοπάθεια, προκύπτει από τη μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά λόγω των πλάκων στις αρτηρίες. Αν αισθάνεστε σφιξίματα ή πόνο στο στήθος, ιδίως με την επέκταση του πόνου στον αριστερό ώμο, το σαγόνι ή την πλάτη, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.
3. Δύσπνοια
Η δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ότι οι πνευμονικές αρτηρίες είναι φραγμένες. Αν παρατηρήσετε αυξημένη δύσπνοια ακόμα και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, είναι σημαντικό να εξετάσετε την κατάσταση σας με το γιατρό σας.
4. Αδυναμία ή Μούδιασμα στην Μία Πλευρά του Σώματος
Η περιορισμένη ροή αίματος στις καρωτίδες αρτηρίες μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή μούδιασμα σε μία πλευρά του σώματός σας. Αν αυτό συμβαίνει, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
5. Στραβός Λόγος
Η στραβή ομιλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα απόφραξης των καρωτίδων αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
6. Απώλεια Όρασης
Η απώλεια όρασης μπορεί να υποδεικνύει απόφραξη των εξωτερικών κλάδων των καρωτίδων αρτηριών. Εάν ξαφνικά μειωθεί η ικανότητα όρασης ή υπάρχει θολή όραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
7. Πόνος στα Πόδια
Ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα απόφραξης των περιφερικών αρτηριών στα άκρα. Αν παρατηρείτε πόνο σε κάποιο πόδι χωρίς εμφανή λόγο (όπως τραυματισμός), επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
8. Κρύα Πόδια
Εάν τα πόδια σας είναι κρύα χωρίς προφανή λόγο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ροή αίματος στα άκρα είναι περιορισμένη λόγω φραγμένων αρτηριών.
9. Αργή Ανάρωση Τραυμάτων στα Πόδια
Αν τραυματίζεστε και τα τραύματα στα πόδια σας δεν επουλώνονται κανονικά, αυτό μπορεί να υποδεικνύει περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος λόγω φραγμένων αρτηριών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε καθυστερημένη ή καθόλου επούλωση.
10. Ταχυπαλμίες
Οποιαδήποτε αλλαγή στην καρδιολογική σας κατάσταση, όπως έντονοι ή ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί, μπορεί να σημαίνει ότι η ροή του αίματος δεν είναι φυσιολογική. Επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας για να εξασφαλίσετε την υγεία της καρδιάς σας.
Η γνώση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την απόφραξη των αρτηριών και άλλων καταστάσεων υγείας δεν είναι για να σας κάνει υποχόνδριο, αλλά για να προστατευτείτε. Η ευαισθητοποίηση και η διάθεση να ζητήσετε ιατρική συμβουλή μόλις παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα μπορεί να σας σώσει τη ζωή ή να σώσει τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου. Λάβετε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματά σας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Προληπτικά Μέτρα
Η υγεία των αρτηριών μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής μας ευεξίας. Οι φραγμένες αρτηρίες είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι» που μπορεί να αναπτύσσονται για χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα και να αποκαλυφθούν ξαφνικά, όταν είναι ήδη αργά. Ωστόσο, όπως επισημάναμε παραπάνω, το σώμα μας συχνά μας προειδοποιεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε να ακούμε αυτά τα σημάδια και να μη τα αγνοούμε. Η επίμονη δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η αδυναμία στα άκρα ή ακόμα και μια καθυστερημένη επούλωση πληγών στα πόδια, είναι όλα σήματα κινδύνου που χρήζουν άμεσης προσοχής.
Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου –όπως η ηλικία ή η κληρονομικότητα– δεν μπορούν να αλλάξουν, πολλοί άλλοι μπορούν να τροποποιηθούν μέσω υγιεινών επιλογών ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορούν να κάνουν θαύματα στην πρόληψη ή ακόμα και στην αναστροφή της αρτηριοσκλήρυνσης. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά (όπως τα ωμέγα-3), αντιοξειδωτικά και χαμηλές σε επεξεργασμένα σάκχαρα και τρανς λιπαρά είναι εξαιρετικές επιλογές. Επίσης, η κατανάλωση αρκετού νερού και η αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης αλατιού συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση υγιούς πίεσης και κυκλοφορίας.
Η πρόληψη είναι πάντα πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από τη θεραπεία. Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ειδικά για άτομα με αυξημένο κίνδυνο (όπως διαβητικοί, καπνιστές ή υπερτασικοί), μπορούν να εντοπίσουν τις αρτηριακές βλάβες πριν εξελιχθούν σε απειλητικές καταστάσεις. Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν μη επεμβατικά τεστ, όπως υπερήχους αρτηριών, αξονικές αγγειογραφίες ή αιματολογικές εξετάσεις για χοληστερίνη, ώστε να αξιολογήσουν το επίπεδο κινδύνου και να προτείνουν κατάλληλες παρεμβάσεις.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να διατηρούμε συνείδηση του σώματός μας και να μην αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια. Μια ξαφνική ζάλη, αδυναμία, πόνος στο στήθος ή αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται ασήμαντα. Η πρόληψη δεν σημαίνει φόβος – σημαίνει δύναμη και υπευθυνότητα. Επιλέγουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας σήμερα για να έχουμε μια υγιή ζωή αύριο. Οι αρτηρίες μας είναι ο «δρόμος» προς την υγεία μας· ας μην τους επιτρέψουμε να μπλοκαριστούν.
Επιμέλεια άρθρου: Thebrief.gr
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.