Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ: Σκοτώθηκε Έλληνας μπασκετμπολίστας..

Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, ο άτυχος ορειβάτης ήταν αθλητής του μπάσκετ, αλπινιστής και φυσικός – «Δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος, με πάθος για το βουνό, την ελευθερία και την εξερεύνηση»

Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, ο άτυχος ορειβάτης ήταν αθλητής του μπάσκετ, αλπινιστής και φυσικός – «Δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος, με πάθος για το βουνό, την ελευθερία και την εξερεύνηση»

Σοκ έχει προκαλέσει στην ορειβατική κοινότητα της Πάτρας ο θάνατος του 33χρονου ορειβάτη Δημήτρη Κάντα, που έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση στον ορεινό όγκο του Mont Blanc, στις γαλλικές Άλπεις.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Πάτρας εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του νεαρού ορειβάτη, που ήταν φυσικός, αθλητής του μπάσκετ και αλπινιστής.

Σε ανάρτησή του, ο Σύλλογος κάνει λόγο για έναν «δραστήριο και αγαπητό άνθρωπο, μέλος της ορειβατικής κοινότητας με πάθος για το βουνό, την ελευθερία και την εξερεύνηση».

Σε ανάρτησή του, ο ΕΟΣ Πάτρας γράφει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την τραγική απώλεια του Δημήτρη Κάντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση στον ορεινό όγκο του Mont Blanc, στη Γαλλία.

Ο Δημήτρης ήταν ένας δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος, μέλος της ορειβατικής κοινότητας, με πάθος για το βουνό, την ελευθερία και την εξερεύνηση.

Ο Ε.Ο.Σ. Πάτρας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και σεβασμό.

Καλό ταξίδι Δημήτρη».

Ο άτυχος Δημήτρης Κάντας φέρεται να πέθανε χάνοντας την ισορροπία του και πέφτοντας στο κενό κατά την κατάβαση από το καταφύγιο Goûter, σε υψόμετρο 3.835 μέτρων. Το συγκεκριμένο καταφύγιο θεωρείται ο τελευταίος σταθμός για τους ορειβάτες που ανεβαίνουν στο Mont Blanc από τη δημοφιλέστερη διαδρομή. Η κατάβαση θεωρείται εξίσου σημαντική και συχνά πιο επικίνδυνη, λόγω της κόπωσης, της αλλαγής καιρού αλλά και της διέλευσης από το Grand Couloir, που είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της διαδρομής.

Αμέσως αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Ορεινή Χωροφυλακή του Σαμονί. Στο σημείο επιχείρησε το ελικόπτερο Dragon 74 της Πολιτικής Ασφάλειας. Όμως οι διασώστες δεν κατάφεραν να προσφέρουν βοήθεια. Ο 33χρονος Δημήτρης είχε ήδη καταλήξει.

Δημοσίευμα για το τραγικό συμβάν φιλοξενεί η Liberation που αναφέρει ότι ο ορειβάτης, ελληνικής υπηκοότητας «έφερε “βαρύ σακίδιο” και πιθανόν υπέπεσε σε “τεχνικό λάθος”». Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής αποκαλείται «διάδρομος του θανάτου» καθώς έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άτομα και είναι γνωστό για τις καθημερινές κατολισθήσεις βράχων το καλοκαίρι.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Liberation:

Βρέθηκε νεκρός ακόμη ένας άνθρωπος σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του ορεινού όγκου του Μον Μπλαν. Ένας 33χρονος άνδρας, ελληνικής υπηκοότητας, έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, έπειτα από πτώση στο άνω τμήμα του διαδρόμου Goûter, όπως ανακοίνωσε η Ορεινή Χωροφυλακή του Chamonix (PGHM) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του France 3 Auvergne-Rhône-Alpes.
Ο άνδρας, σύμφωνα με την PGHM, έφερε «βαρύ σακίδιο» και πιθανόν υπέπεσε σε «τεχνικό λάθος». Η σορός του εντοπίστηκε αργά το πρωί από διασώστες, αφού είχε πέσει αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Ο άτυχος ορειβάτης κατέβαινε μόνος και χωρίς σχοινί. Η πτώση του, όπως αναφέρουν οι αρχές, μπορεί να οφείλεται σε «συνδυασμό παραγόντων» όπως η «κόπωση», το «βαρύ σακίδιο» ή μια «στιγμιαία έλλειψη προσοχής».
Ο διάδρομος Goûter, που βρίσκεται κάτω από το καταφύγιο Goûter (το υψηλότερο της Γαλλίας, στα 3.835 μέτρα), είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της κλασικής διαδρομής προς την κορυφή του Μον Μπλαν.

Προτεινόμενο ΆρθροΈκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα σε νέα δημοσκόπηση – Είναι κάτω ακόμη και από…

Περισσότερα από εκατό άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το επικίνδυνο τμήμα της διαδρομής, το οποίο αποκαλείται συχνά «διάδρομος του θανάτου» και είναι γνωστό για τις καθημερινές κατολισθήσεις βράχων το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο, μια 24χρονη Αμερικανίδα είχε επίσης χάσει τη ζωή της στο ίδιο σημείο.

Δεν πίστευε στα μάτια της με αυτό που βρήκε μέσα σε μακαρόνια πασίγνωστης ελληνικής εταιρίας μια γυναίκα στην Πάτρα

Οι αναφορές για ξένα σώματα σε τρόφιμα – από πλαστικά και μέταλλα μέχρι ίνες ή κομμάτια γαντιών – αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων. Όταν τέτοια περιστατικά εντοπίζονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα ζυμαρικά, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το Cibum έλαβε καταγγελία καταναλώτριας που εντόπισε μπλε υλικό ζυμωμένο μέσα σε τορτελίνια τυριού που αγόρασε από μεγάλο σούπερ μάρκετ της περιοχής της.

«Χθες αγόρασα ένα πακέτο τορτελίνια με τυρί της μάρκας MISKO από το σούπερ μάρκετ Ανδρικόπουλος, στην περιοχή της Αγιάς, Πάτρας. Μόλις γύρισα σπίτι, τα έβαλα να βράσουν για να ετοιμάσω το μεσημεριανό. Προς έκπληξή μου, παρατήρησα ότι κάποια από τα τορτελίνια είχαν μέσα στο ζυμαρικό μπλε κομμάτια. Έβγαλα ένα για να το δω καλύτερα και συνειδητοποίησα ότι το μπλε υλικό ήταν ενσωματωμένο μέσα στη ζύμη, όχι κάτι που μπήκε αργότερα. Έσβησα αμέσως τη φωτιά και κάλεσα την εταιρεία MISKO. Μου είπαν να συμπληρώσω τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα τους, αλλά δεν μπορούσα να την υποβάλω – με “πετούσε” συνεχώς. Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν κούριερ την επόμενη εβδομάδα για να παραλάβουν το προϊόν και να το εξετάσουν. Ενημέρωσα και το σούπερ μάρκετ, οι υπεύθυνοι μου πρότειναν να πάω να πάρω άλλο πακέτο. Όμως εδώ δεν μιλάμε για επιστροφή προϊόντος – μιλάμε για κίνδυνο για την υγεία μας!», καταγγέλει η γυναίκα.

tortelinia eso

Ένα κομμάτι μπλε ξένου σώματος ενσωματωμένο στο τορτελίνι της εταιρείας MISKO

Τι μπορεί να είναι το μπλε υλικό;
Το γεγονός ότι το μπλε κομμάτι ήταν ενσωματωμένο μέσα στο ζυμαρικό δείχνει πως το ξένο σώμα προστέθηκε κατά το στάδιο της παραγωγής, πριν το τελικό σχηματισμό και τη συσκευασία των τορτελίνι. Σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων και τεχνικούς ποιότητας σε βιομηχανίες τροφίμων, τέτοια περιστατικά συνήθως οφείλονται σε:

Κομμάτι από προστατευτικό γάντι (νιτριλίου ή PVC)
– Συνήθης αιτία τέτοιου είδους περιστατικών. Το μπλε χρώμα παραπέμπει σε γάντια μίας χρήσης μπλε νιτριλίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον χειρισμό τροφίμων. Εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, ένα κομμάτι μπορεί να καταλήξει στη ζύμη.

Υπολείμματα από καπάκια μηχανών, πλαστικά εξαρτήματα ή σωληνώσεις
– Σε περίπτωση φθοράς εξοπλισμού ή κακού συντήρησης, μπορεί να αποκολληθούν μικρά πλαστικά τμήματα και να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Γιατί είναι σημαντική η άμεση αναφορά τέτοιων περιστατικών;
Η ύπαρξη ξένου σώματος σε τρόφιμο:

Παραβιάζει τις προδιαγραφές ασφάλειας HACCP
Ενδέχεται να προκαλέσει πνιγμό ή τραυματισμό εάν καταποθεί
Αποτελεί σαφή απειλή για τη δημόσια υγεία και θα έπρεπε να οδηγεί σε άμεσο ποιοτικό έλεγχο παρτίδας ή ακόμα και ανάκληση του προϊόντος
Η συγκεκριμένη μάρκα έχει μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά και είναι συνώνυμη με την ποιότητα για χιλιάδες οικογένειες. Γι’ αυτό, τέτοια περιστατικά πρέπει να διερευνώνται με διαφάνεια και να δίνονται εξηγήσεις στον καταναλωτή. Η ασφάλεια τροφίμων δεν είναι υπόθεση ανταλλαγής προϊόντων στο ταμείο – είναι θέμα υγείας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Συχνές οι καταγγελίες για κομμάτια από γάντια σε τρόφιμα
Πριν από μήνες το Cibum δημοσιοποίησε καταγγελία καταναλώτριας από τον Πειραιά που βρήκε μπλε πλαστικό γάντι μέσα σε πίτα από σουβλάκι. Επίσης, το Σεπτέμβρη του 2024, σήμανε συναγερμός σε Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ανδόρα για συσκευασμένο γεμιστό παναρισμένο κοτόπουλο με τυρί γνωστό ως Cordon Bleu καθώς μέσα στο προϊόν και μετά από καταγγελίες καταναλωτών βρέθηκαν κομμάτια από μπλε γάντια. Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας τα γάντια μέσα σε τρόφιμα ήταν μία από τις αιτίες για τις καταγγελίες καταναλωτών.

Πιο πρόσφατα, το cibum σας ενημέρωσε για άλλη μία παρόμοια περίπτωση επιβεβαιώνει ότι τα γάντια μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Η εταιρεία Maple Leaf Foods Inc. στον Καναδά, ανακαλεί διάφορες μάρκες προϊόντων αλλαντικών λόγω των τεμαχίων γαντιών νιτριλίου στο προϊόν. Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), τα προϊόντα που ανακλήθηκαν διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο στον Καναδά. Οι μάρκες λουκάνικων στην ανάκληση περιλαμβάνουν Co-op Centsibles, Schneiders, Mitchell’s, Olympic, Craft Meats, Burns και Carver’s Choice.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων