Αυτό το θρεπτικό, νόστιμο και μυθικό φρούτο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αν και παραμένει σχετικά άγνωστο στις μέρες μας.
Δεν αναφερόταν μόνον στην Οδύσσεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος, ο Έλληνας φυσιολόγος και φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ., ανέφερε το μυθικό φρούτο στο έργο του “Περί Φυτών Ιστορίας”.
Σήμερα, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, της Αττικής, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων. Είναι ένα δημοφιλές φρούτο στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.
Ο λωτός (Diospyros lotus) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Είναι εγγενές στην Κίνα, αλλά καλλιεργείται πλέον σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας. Ο λωτός έχει πορτοκαλί χρώμα, στρογγυλό σχήμα και σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Το εσωτερικό του είναι τρυφερό και ζουμερό, με γλυκιά γεύση. Ο λωτός είναι ένα θρεπτικό φρούτο που περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως:
Βιταμίνες: Βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α
Μέταλλα: Κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο
Φυτικές ίνες
Λωτός και οφέλη
Τα θρεπτικά συστατικά του λωτού προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:
Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία
Ο λωτός είναι πλούτος σε αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Προστατεύει την όραση
Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγιεινής της βλεννογόνου μεμβράνης των ματιών και στην προστασία από τη νυχτερινή τύφλωση. Δύο ακόμα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση και τα βρίσκουμε στον λωτό είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.
Αγαπάει την καρδιά μας
Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στον λωτό, τον καθιστούν τροφή που… αγαπάει πολύ την καρδιά μας. Μία από τις επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.
Ο λωτός είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των καρδιακών μυών.
Μειώνει τη δυσκοιλιότητα
Ο λωτός είναι καλός τροφοδότης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει πληγές.
Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί ωμός, μαγειρεμένος ή αποξηραμένος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως φρούτα, σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.
Οι ιδιότητες του λωτού, του γλυκού φθινοπωρινού φρούτου
Ο λωτός — το γλυκό, τραγανό φρούτο του φθινοπώρου
Ο λωτός είναι ένα γλυκό φθινοπωρινό φρούτο με έντονο πορτοκαλί χρώμα, που μοιάζει με ντομάτα ή μήλο, αλλά έχει εντελώς διαφορετική γεύση. Προέρχεται από την Ασία — κυρίως την Ιαπωνία και την Κίνα — και καλλιεργείται πια και στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως η Πιερία, η Κατερίνη και η Κρήτη.

Είναι κλασικό φθινοπωρινό φρούτο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βήτα-καροτένιο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το δέρμα και τα μάτια.
Περιέχει αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και καθυστερούν τη γήρανση.
Έχει φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν το έντερο και βοηθούν στη χώνευση.
Είναι φτωχός σε λίπος και χοληστερόλη, ιδανικός για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη.
Έχει γλυκιά, φυσική γεύση, οπότε ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Είναι χαμηλός σε θερμίδες και δροσερός, κατάλληλος για δίαιτα.
Περιέχει νερό και ηλεκτρολύτες, βοηθώντας στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Είναι χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη, άρα κατάλληλος για όλους.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτού, που χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες:
τους μαλακούς λωτούς, που καταναλώνονται όταν ωριμάσουν πλήρως,
και τους σκληρούς λωτούς, που τρώγονται ενώ είναι ακόμη τραγανοί.
Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια και έχει μακραίωνη ιστορία.

Θρεπτική Αξία (ανά 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου)
Νερό: 82 γρ.
Θερμίδες: 70 kcal
Υδατάνθρακες: 16 γρ.
Ίνες: 2,5 γρ.
Πρωτεΐνη: 0,6 γρ.
Λίπος: 0,3 γρ.
Κάλιο: 170 mg
Βιταμίνη C: 23 mg
Βιταμίνη A: 237 μg
Μία μερίδα συνήθως αντιστοιχεί σε ένα φρούτο περίπου 150 γραμμαρίων.
Οφέλη για την υγεία

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Περιέχει επίσης βήτα-καροτένιο και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και προσδίδουν το έντονο πορτοκαλί του χρώμα.
Χάρη στις φυτικές ίνες του, βοηθά στη σωστή πέψη και στην αίσθηση κορεσμού.
Έχει χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για όσους προσέχουν τη χοληστερόλη τους.
Επιπλέον, είναι φυσικά χωρίς λακτόζη και γλουτένη, κατάλληλος για άτομα με δυσανεξίες.

Διαφορές μεταξύ μαλακού και σκληρού λωτού
Και οι δύο τύποι προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά διαφέρουν στην υφή.
Ο μαλακός λωτός ωριμάζει πλήρως και γίνεται σαν ζελέ, με πολύ γλυκιά και απαλή σάρκα.
Ο σκληρός λωτός μπορεί να φαγωθεί ενώ είναι ακόμη τραγανός, κόβεται εύκολα όπως το μήλο, και έχει πιο ελαφρύ χρώμα και γυαλιστερή φλούδα.
Πώς τρώγεται ο σκληρός λωτός
Οι σκληροί λωτοί ωριμάζουν φυσικά στο δέντρο και μπορούν να φαγωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Η σταθερή υφή τους επιτρέπει να σερβίρονται σε φέτες, ιδανικές για σαλάτες ή σνακ.
Η γεύση τους ταιριάζει υπέροχα με τυριά, ξηρούς καρπούς και πράσινα λαχανικά, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιδόρπια ή να αποξηρανθούν για υγιεινό σνακ.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες
Παρότι είναι υγιεινός, ο λωτός περιέχει ταννίνες, που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι αν καταναλωθεί άγουρος.
Πρέπει να τρώγεται ώριμος, ώστε να μην είναι στυφός.
Αν είναι άγουρος, μπορεί να προκαλέσει στυφάδα και δυσπεψία.
Πρέπει να καταναλώνεται ώριμος, όταν η φλούδα του έχει μαλακώσει ή ο καρπός έχει “γλυκάνει”.
Άτομα με τάση για δυσκοιλιότητα ή εντερικά προβλήματα πρέπει να είναι προσεκτικά.
Επίσης, λόγω των φυσικών σακχάρων του, όσοι έχουν διαβήτη ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων καλό είναι να τον καταναλώνουν με μέτρο.
 
			
 
						 
						 
						 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	