Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά φλέγμα και βλέννα για να λιπαίνει και να προστατεύει τον λαιμό και τα ιγμόρεια.
Ωστόσο, όταν αυτή η παραγωγή γίνεται υπερβολική, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία μιας επίμονης λοίμωξης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή φλεγμονής. Ακολουθούν οι κύριοι λόγοι αυτής της συσσώρευσης βλέννας, καθώς και φυσικές λύσεις για την αντιμετώπισή της.
1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η πιο δημοφιλής αλλά συχνά αδιάγνωστη αιτία υπερβολικής βλέννας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό συμβαίνει όταν η βαλβίδα στην κορυφή του στομάχου δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο και στο λαιμό. Αυτή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ακολουθείται από καούρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται μόνο τα συμπτώματα που συνδέονται με τη βλέννα, μια πάθηση που ονομάζεται σιωπηλή παλινδρόμηση ή γαστρολαρυγγική παλινδρόμηση (GLR).
Φυσική λύση:
Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε αυτό το παρασκεύασμα δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Αυτό βοηθά στο κλείσιμο της βαλβίδας του στομάχου και στην αποδυνάμωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εάν μετά από μια εβδομάδα η βλέννα μειωθεί, αυτό υποδηλώνει ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ήταν πιθανώς η αιτία.
2. Αντιόξινα φάρμακα
Πολλοί άνθρωποι, ειδικά άνω των 40 ετών, λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα (εξουδετερωτικά της γαστρικής έκκρισης) ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για τη θεραπεία της παλινδρόμησης. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν μόνο από το οξύ του στομάχου, επιδεινώνοντας το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.
Φυσική λύση:
Πάρτε μηλόξιδο όπως αναφερθήκαμε παραπάνω και σκεφτείτε να πάρετε 5 έως 10 κάψουλες συμπλήρωμα διατροφής με πεψίνη πριν από τα γεύματα για να βελτιώσετε την πέψη και να ενισχύσετε τη βαλβίδα του στομάχου.

3. Οπισθορρινική έκκριση
Μια άλλη δημοφιλής αιτία υπερβολικής βλέννας είναι η οπισθορρινική έκκριση, όπου η βλέννα αποστραγγίζεται από τα ιγμόρεια στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη των ιγμορείων που προκαλείται από ιούς, βακτήρια, μύκητες ή ζύμες. Το αποτέλεσμα είναι μια χρόνια λοίμωξη των ιγμορείων που επιμένει, συνοδευόμενη από βήχα, αίσθημα κόμπου στο λαιμό ή συνεχή επιθυμία για καθάρισμα του λαιμού σας.
Φυσική λύση:
Βάλτε ένα δοχείο neti (Σύστημα Φυσικής Θεραπευτικής Ανακούφισης Ρινικών Παθήσεων) με απεσταγμένο νερό, θαλασσινό αλάτι και μερικές σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ για να μουλιάσετε τα ιγμόρεια σας. Αυτή η θεραπεία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
4. Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων, αλλά στοχεύουν μόνο βακτήρια, αφήνοντας χώρο για την υπερανάπτυξη άλλων μικροβίων όπως μύκητες, ζύμες και Candida. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επίμονη συμφόρηση και αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια.
Φυσική λύση:
Προτιμήστε φυσικές θεραπείες όπως μαύρο σαμπούκο, παλαιωμένο σκόρδο ή λάδι ρίγανης για τη θεραπεία λοιμώξεων, αντί για αντιβιοτικά που διαταράσσουν την μικροβιακή χλωρίδα.

5. Δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα δημητριακά αποτελούνται από αντιθρεπτικά συστατικά όπως το φυτικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση μετάλλων και συχνά παρασκευάζονται με φυτοφάρμακα που διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου. Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες αντιδράσεις που ενισχύουν την παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια, το λαιμό και τα έντερα.
Φυσική λύση:
Ελέγξτε την ευαισθησία σας σε τρόφιμα, απαλλάσσοντας τα δημητριακά, τα έλαια σπόρων (όπως η κανόλα και το καλαμπόκι) και τα τηγανητά τρόφιμα από τη διατροφή σας για 2 εβδομάδες. Δείτε αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.
6. Αλλεργίες που μεταδίδονται από τον αέρα
Τα ιγμόρεια σας μπορεί να παράγουν περισσότερη βλέννα εάν είστε αλλεργικοί σε αερομεταφερόμενα σωματίδια, όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, ακάρεα σκόνης ή μούχλα. Το σώμα σας παράγει βλέννα για να παγιδεύσει αυτά τα σωματίδια και να τα εμποδίσει να εισέλθουν στους πνεύμονές σας.
Φυσική λύση:
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας για να εντοπίσετε τους παράγοντες που τα προκαλούν. Ενσωματώστε καθαριστές αέρα στο σπίτι σας και καθαρίζετε τακτικά περιοχές που είναι επιρρεπείς σε σκόνη και μούχλα. Για να μειώσετε τις αντιδράσεις στη γύρη, τρώτε μικρές ποσότητες γύρης μελισσών για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να τη συνηθίσει.
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.