Υγεία

Καθαρίστε το συκώτι σας με 6 φυσικούς και ανώδυνους τρόπους! Σώζει ζωές

Με όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στο σώμα σας μπορεί να χρειάζεται λίγη ενίσχυση που και που για να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Με όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στο σώμα σας μπορεί να χρειάζεται λίγη ενίσχυση που και που για να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ένας από τους κυριότερους τρόπους με τους οποίους το σώμα ξεφορτώνεται τοξίνες είναι μέσω του συκωτιού. Το συκώτι ρυθμίζει τα περισσότερα επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα και αποβάλλει ένα παράγωγο που ονομάζεται χολή για να βοηθήσει στην διάσπαση των λιπών, προετοιμάζοντας τα για την πέψη και την απορρόφηση.

Όλο το αίμα που φεύγει από το στομάχι και τα έντερα περνάει μέσα από το συκώτι, το οποίο το επεξεργάζεται, το διασπά, το εξισορροπεί και το μετατρέπει σε θρεπτικές ουσίες για το σώμα.

Το συκώτι δουλεύει συνεχώς αποτοξινώνοντας το αίμα και παράγοντας χολή για να αποθηκεύσει τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τον σίδηρο.

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, η διαδικασία της πέψης – ειδικότερα των λιπών – επηρεάζεται σημαντικά.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα αποτοξίνωσης και τα περισσότερα είναι τέλεια.
Αλλά αν θέλετε να εξασφαλίσετε την φυσιολογική λειτουργία του συκωτιού σας, τότε πρέπει να βάλετε αυτές τις 6 σημαντικές τροφές στην διατροφή σας:

1. Σκόρδο

Είτε το λατρεύετε, είτε το μισείτε, το σκόρδο περιλαμβάνει πολλά οφέλη για το συκώτι. Το σελήνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του σκόρδου που αυξάνει την δράση των αντιοξειδωτικών βοηθώντας το συκώτι στην διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ στο σκόρδο που παίζει σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που συμβάλει στην μείωση της πίεσης στο συκώτι. Το σκόρδο επίσης περιέχει βιταμίνη Β6, που λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες στο συκώτι, και βιταμίνη C, τον πιο σημαντικό υπέρμαχο του σώματος κατά της κυτταρικής οξείδωσης η οποία οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων.

2. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και γλουταθειόνη, η οποία παράγεται φυσιολογικά από το συκώτι. Η γλουταθειόνη εμπλέκεται σε αρκετές διεργασίες του σώματος, όπως η κατασκευή και αποκατάσταση ιστών, η παραγωγή χημικών ουσιών και πρωτεϊνών που χρειάζονται στο σώμα και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει 70 mg γλουταθειόνης, η οποία βοηθά το συκώτι στην παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων.

3. Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν το συκώτι εξουδετερώνοντας μεταλλικά στοιχεία, χημικά και φυτοφάρμακα που προέρχονται από τις τροφές και το περιβάλλον. Η ρόκα, το σπανάκι και τα ραδίκια πιστεύεται ότι αυξάνουν την ροή της χολής συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών.

Τα παντζάρια καθαρίζουν φυσικά το αίμα ενισχύοντας την λειτουργία του ήπατος και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν το συκώτι να παράγει ένζυμα που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών.

4. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι υπερτροφές για το συκώτι. Περιέχουν γλουταθειόνη και βιταμίνες C και Ε, που δρουν σαν αντιοξειδωτικά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του ήπατος από την καταστροφή.

Οι βιταμίνες E και Κ στο αβοκάντο δρουν ως αντιφλεγμονώδη προστατεύοντας το συκώτι από βλαβερές φλεγμονές. Τα υγιεινά λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

5. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ αργινίνη, το οποίο είναι απαραίτητο στο συκώτι για την αποτοξίνωση της αμμωνίας. Επίσης, είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του ήπατος.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και σε υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν το συκώτι από την συσσώρευση λίπους. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά είναι επίσης σημαντικά και για την ανάπτυξη γερών μεμβρανών γύρω από τα κύτταρα του ήπατος.

6. Κουρκουμάς

Το σημαντικότερο ενεργό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία. Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του χοληδόχου πόρου βελτιώνοντας την ροή της χολής.

Αναζωογονεί τα κύτταρα του ήπατος και προλαμβάνει την μετατροπή των τοξινών και του αλκοόλ σε βλαβερές ενώσεις για το συκώτι. Προσθέτοντας λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας μπορείτε να προσθέσετε γεύση και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του.

Προτεινόμενο ΆρθροEKTAKTO: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών καθημερινά θα καταστρέψει ακόμη και ένα «σιδερένιο συκώτι»

Είναι μια συνηθισμένη παρανόηση ότι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των 4 φαγητών
Στην πραγματικότητα, ακόμη και άνθρωποι που δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοόλ μπορούν να αναπτύξουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα λόγω κακών διατροφικών συνηθειών. Πρόσφατα ιατρικά περιστατικά και έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες τροφές, όταν καταναλώνονται καθημερινά χωρίς μέτρο, μπορούν σιωπηλά να καταστρέψουν το συκώτι με την πάροδο του χρόνου.

Ένα περιστατικό που σήμανε συναγερμό

Γιατροί ανέφεραν πρόσφατα την περίπτωση ενός άνδρα που δεν έπινε ποτέ αλκοόλ, αλλά πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή του διατροφή περιλάμβανε αρκετές τροφές βλαβερές για το συκώτι. Αυτή η τραγική ιστορία αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση: η προστασία του ήπατος δεν αφορά μόνο την αποφυγή του αλκοόλ — αλλά τη διατήρηση μιας ισορροπημένης, φιλικής προς το συκώτι διατροφής.

4 τροφές που μπορεί να βλάψουν το συκώτι αν καταναλώνονται πολύ συχνά και χωρίς μέτρο

1. Επεξεργασμένα Κρέατα

Μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά περιέχουν υψηλά επίπεδα συντηρητικών, νατρίου και ανθυγιεινών λιπαρών. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, επιταχύνοντας την εμφάνιση λιπώδους διήθησης και ίνωσης του ήπατος.

2. Τηγανητά και Λιπαρά Φαγητά
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά και οι τηγανητές λιχουδιές επιβαρύνουν το συκώτι με περίσσεια λίπους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), φλεγμονές και ουλές.

3. Ζαχαρούχα Ροφήματα και Γλυκά
Αναψυκτικά, γλυκά και άλλες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Η υπερβολική ζάχαρη προάγει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μειώνοντας την ικανότητά του να λειτουργεί σωστά.

4. Υπερβολικό Αλάτι
Η διατροφή με πολύ αλάτι συμβάλλει στην ίνωση του ήπατος και στην υπέρταση, επιβαρύνοντας περιττά το συκώτι. Σνακ, κονσέρβες και φαγητά ταχυφαγείου αποτελούν κοινές κρυφές πηγές υπερβολικού νατρίου.

Πώς να Προστατεύσετε το Συκώτι σας
Καταναλώνετε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα, τηγανητά, ζαχαρούχα και αλμυρά τρόφιμα.

Ενυδατωθείτε σωστά και ασκηθείτε τακτικά για να στηρίξετε τη λειτουργία του ήπατος.

Κλείνετε τακτικά ραντεβού για εξετάσεις ώστε να παρακολουθείτε την υγεία του ήπατος.

Συμπέρασμα
Δεν χρειάζεται να πίνετε αλκοόλ για να αναπτύξετε ηπατικά προβλήματα. Οι καθημερινές διατροφικές επιλογές παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία του ήπατος. Αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, τηγανητών τροφών, ζαχαρούχων ροφημάτων και αλμυρών γευμάτων, μειώνετε τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και προστατεύετε ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός σας.

Ηπατική ανεπάρκεια δεν προκαλείται μόνο από αλκοόλ. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν πίνουν και όμως εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στο συκώτι (π.χ. μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος – NAFLD), η οποία σχετίζεται με διατροφή, παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και καθιστική ζωή.

Δεν σημαίνει ότι αν φάει κάποιος λίγο μπέικον, γλυκό ή τηγανητά θα “καταστρέψει το συκώτι του” και θα πάθει ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις χρόνιας, συστηματικής κακής διατροφής σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, γενετική προδιάθεση).

Ναι, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, τηγανητών, ζάχαρης και αλατιού μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι.

Όχι, δεν θα πάθει κάποιος ηπατική ανεπάρκεια απλά επειδή τρώει περιστασιακά αυτές τις τροφές

Το συκώτι είναι ανθεκτικό όργανο, αλλά θέλει ισορροπημένη διατροφή, κίνηση και περιορισμό βλαβερών συνηθειών.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων