Καλύτερα από κουραμπιέδες: Συνταγή για καρυδάτα
Υλικά:
• 500 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
• 200 γρ. ζάχαρη
• 2 κουτ. γλυκού κανέλα
• 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
• 4 ασπράδια αυγών
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 κουτ. γλυκού βανίλια (προαιρετικά)
• Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία του μείγματος:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού.
• Χτυπήστε τα ασπράδια αυγών με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μια ελαφριά, αφρώδη μαρέγκα.
2. Συνδυασμός υλικών:
• Ενσωματώστε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τα καρύδια. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
3. Μορφοποίηση καρυδάτων:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
• Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
• Πλάστε μικρές μπάλες από τη ζύμη (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού) και πιέστε ελαφρώς να πλατύνουν.
4. Ψήσιμο:
• Ψήστε τα καρυδάτα στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσοχή να μην παραψηθούν και σκληρύνουν.
5. Πασπάλισμα:
• Αφού κρυώσουν, πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τα καρυδάτα με καφέ ή τσάι. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για αρκετές ημέρες σε κλειστό δοχείο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της – χωρίς ζάχαρη!
Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ
Υπάρχουν κάποιες γεύσεις που ξυπνούν μνήμες, στιγμές και συναισθήματα. Μία από αυτές είναι η κρέμα βανίλια, η απαλή, βελούδινη λιχουδιά που σε συνόδευε από παιδί, σε γιορτές, Κυριακές ή απλώς μετά το φαγητό. Όσο μεγαλώνεις όμως, αναζητάς τρόπους να κρατήσεις τις ίδιες αγαπημένες γεύσεις, αλλά χωρίς περιττά σάκχαρα και βαριά υλικά. Θες να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές, να γεύεσαι γλυκά που είναι υγιεινά και δεν σε “φορτώνουν”.
Αυτό ακριβώς προσφέρει η νέα, υγιεινή εκδοχή της κλασικής κρέμας βανίλια από τη διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), μια συνταγή απλή, φυσική και γεμάτη οφέλη για το σώμα σου. Δεν έχει ίχνος ζάχαρης, ούτε γλυκαντικά που μεταβολίζονται όπως η ζάχαρη. Η γλυκύτητά της προέρχεται αποκλειστικά από τους χουρμάδες, ένα φυσικό superfood πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Κάθε μερίδα αυτής της κρέμας περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι ένα φρούτο με τη φλούδα του — κάτι που σημαίνει ότι χορταίνεις, έχεις σταθερή ενέργεια και απολαμβάνεις κάτι πραγματικά θρεπτικό.
Κρέμα βανίλιας
Υλικά:
160 γρ. χουρμάδες
100 ml νερό (από τους χουρμάδες που μούλιασαν)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. γάλα της επιλογής σου (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου ή κανονικό)
50 γρ. κορν φλάουρ
Προαιρετικά: μια πρέζα αλάτι για πιο ισορροπημένη γεύση
Εκτέλεση:
1) Μούλιασε πρώτα τους χουρμάδες και κράτησε λίγο από το νερό τους.
2) Ζέστανε 300 γρ. από το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην βράσει.
3) Στα υπόλοιπα 100 γρ. διάλυσε το κορν φλάουρ μέχρι να μην έχει σβώλους.
4) Πολτοποίησε τους χουρμάδες με το νερό και πρόσθεσέ τους στο γάλα μαζί με τη βανίλια.
5) Έπειτα, ρίξε σιγά σιγά το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.
6)Μέσα σε λίγα λεπτά, η κρέμα θα αρχίσει να πήζει, εκεί είναι που αποκτά την απαλή, μεταξένια υφή της.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδεικνύει πως η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου comfort foods, αρκεί να τα προσαρμόζεις έξυπνα. Η φυσική γλύκα των χουρμάδων σε ικανοποιεί χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό σου, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Καλή όρεξη σούπα μοσχάρι: Τέλειο νόστιμο φαγητό γεμάτο βιταμίνες – Η συνταγή είναι στο πρώτο σχόλιο παρακάτω
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε αρκετό νερό να βράσει 1 κιλό κρέας μοσχάρι (ποντίκι), με 1 μικρό κρεμμύδι και λίγο αλάτι, βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζω 100 γρ. λάδι και τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι να μαραθεί, βάζουμε μισό πράσο να μαραθεί, 3 μέτρια καρότα, μισή ρίζα σέλινο, 2 μεγάλες πατάτες, αλατοπίπερο, 1 κτγ. σκόνη λαχανικών.
Το νερό που έβρασε το κρέας αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά, μετά βάζουμε το κρέας, 2 κλαδιά σέλινο, 1 κολοκυθάκι, μισή πιπεριά Φλωρίνης, βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά λεπτά σερβίρουμε με χυμό λεμόνι.
- Λέμφωμα: Ο «αόρατος» καρκίνος που πολλοί ανακαλύπτουν τυχαία
- «Νόμιζα ότι δεν μπορούσε να χάσει βάρος» – Η Κίλι Μπρόσναν δείχνει την νέα την εμφάνιση
- Συγκλονίζει η Μάρω Λύτρα: Επέζησα από δυο εγχειρήσεις ανευρύσματος εγκεφάλου, το αύριο δεν είναι δεδομένο
- Tρισευτυχισμένος ο Aλέξης Τσίπρας – Μόλις μαθεύτηκε