Από τη ζωή έφυγε ο Γεράσιμος Μιχελής, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, με την τελευταία του συνέντευξη να είναι στο Καλύτερα δε γίνεται το 2022.
Ο ηθοποιός έχει χαραχτεί στη μνήμη μας ως ο «κακός» του Παρά Πέντε ή ο «τύπος με τα μαύρα» από την εν λόγω σειρά, και κανείς δεν περίμενε ότι θα φύγει τόσο άμεσα από τη ζωή.
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τη σελίδα του στο Facebook, όπου αναγράφεται το εξής:
«Σήμερα το πρωι, ο αγαπημένος μας Γεράσιμος έφυγε “για ένα άλλο φως”… Θα ειδοποιήσουμε όλους τους φίλους για τον αποχαιρετισμο του».
Γεράσιμο Μιχελής – Η τελευταία του συνέντευξη
Μιλώντας στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται, είχε αναφερθεί στον εμβληματικό ρόλο της σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη αλλά και ένα περιστατικό που είχε βιώσει στο κέντρο της Αθήνας.
«Περπατώ στην Αθηνά και έρχεται κατά πάνω μου ένας με μια μηχανή! Τα χάνω! Και μου λέει, “εγώ θα σε σκοτώσω πρώτος πριν προλάβεις να σκοτώσεις αυτούς”. “Είσαι καλά ρε άνθρωπε;” του λέω και ευτυχώς ήταν εκεί ένας αστυνομικός που σταμάτησε. Κάπως έτσι ηρέμησαν τα πράγματα. Ήταν πολύ τρομακτικό όλο αυτό για μένα» είχε πει αρχικά.
Και συνέχισε: «Μου πρότειναν εκ τότε τέτοιους ρόλους. Ο σκοτεινός, ο βλοσυρός, ο πολλά υποσχόμενος. Οι παραγωγοί μας θέλουν να κάνουμε ένα πράγμα. Εγώ κακός; Θα μου δίνουν λοιπόν όλους τους ρόλους των κακών. Μας χαρακτηρίζουν με ένα χαρακτηριστικό και το κουβαλάμε δια βίου. Είχα δει της Σαββατογεννημένες του Γιώργου Καπουτζίδη, μου άρεσαν πολύ και λέω στην φίλη και κουμπάρα μου, Ράνια Σχίζα πως θέλω να γνωριστώ μαζί του. Την επόμενη βδομάδα σε ένα καφέ έγινε η συμφωνία για το Παρά Πέντε».
Συγκλονίζει ο Μιχάλης Οικονόμου για τον Γεράσιμο Μιχελή: «Διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του…»
Θρήνος σκορπίστηκε στην εγχώρια showbiz με την είδηση πως ο Γεράσιμος Μιχελής έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 15 Ιουλίου. Ήταν πολύ αγαπητός και στο κοινό, αλλά και στον χώρο γενικότερα και πολλοί από τους συνεργάτες του ένιωσαν την ανάγκη να τον αποχαιρετήσουν δημόσια, μέσα από αναρτήσεις τους στα social media.
Μία από τις αναρτήσεις που συγκλόνισαν είναι εκείνη του Μιχάλη Οικονόμου, ο οποίος αποκάλυψε ποιο ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο ηθοποιός, λύνοντας τις απορίες που είχαν δημιουργηθεί στον κόσμο για την ξαφνική του απώλεια.
Η ανάρτηση του Μιχάλη Οικονόμου
«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!🕊️
Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια.
Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», έγραψε χαρακτηριστικά
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα
Η ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα) είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία. Ξεκινάει με ένα μούδιασμα και αδυναμία σε κάποιο άκρο και καταλήγει σε κινητική παράλυση χεριών ή και ποδιών, αδυναμία κατάποσης και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται από το ηλεκτρομυογράφημα. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα οριστική θεραπεία της νόσου. Για να επιβραδυνθεί η πορεία της χορηγούνται ειδικά φάρμακα και γίνεται εντατική φυσικοθεραπεία.
Πόσο συχνή είναι η ALS
Η ALS είναι η 3η σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά το Alzheimer και το Parkinson. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες και στις λευκές φυλές. Η κύρια ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 με 75 έτη, ενώ μετά τα 80 έτη ο κίνδυνος μειώνεται δραματικά.
Ποιες μορφές έχει η νόσος του κινητικού νευρώνα
Υπάρχει η σποραδική μορφή που περιλαμβάνει το 95% των περιπτώσεων και η κληρονομική μορφή (5%), όταν ανευρίσκονται πάνω από 1 περιστατικά ALS μέσα σε μια οικογένεια. Μια άλλη ταξινόμηση της ALS είναι:
limb-onset ALS: ξεκινάει με αδυναμία στα χέρια και στα πόδια
bulbar-onset ALS: ξεκινάει με διαταραχές του λόγου, της μάσησης και της κατάποσης.
respiratory-onset ALS: ξεκινάει με δύσπνοια και ορθόπνοια. Έχει την χειρότερη πρόγνωση.
Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές της ALS, στις οποίες πλήττεται μόνο μια συγκεκριμένη ανατομική περιοχή. Αυτές είναι:
Αμυοτροφική διπληγία άνω άκρων: Παρουσιάζεται στους νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση του χεριού, με αποτέλεσμα αδυναμία και παράλυση των άνω άκρων
Αμυοτροφική διπληγία κάτω άκρων: Παρουσιάζεται στους νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα αδυναμία και παράλυση των κάτω άκρων
προμηκική ALS: Τα συμπτώματα είναι δυσαρθρία, δυσκαταποσία και δύσπνοια.
Τέλος, η ALS ταξινομείται ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης :
Young-onset ALS: Εμφανίζεται πριν τα 42 έτη, συχνότερα σε άντρες, τα κύρια συμπτώματα είναι δυσαρθρία και δυσκαταποσία και έχει πιο αργή εξέλιξη.
Juvenile-onset ALS: Εμφανίζεται πριν τα 25 και είναι συνήθως κληρονομικού τύπου.
Late-onset ALS: Εμφανίζεται μετά τα 65 έτη και έχει γρήγορη εξέλιξη και κακή πρόγνωση.