Υλικά για το χειροποίητο φύλλο (για 6 φύλλα περίπου):
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 250 ml χλιαρό νερό
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• Άμυλο (νισεστέ ή κορν φλάουρ) για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για την κρέμα:
• 750 ml γάλα
• 120 γρ. ζάχαρη
• 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 βανιλίνες
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Για το σερβίρισμα:
• Άχνη ζάχαρη
• Κανέλα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε το φύλλο:
1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
2. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα με νισεστέ σε πολύ λεπτό φύλλο (να φαίνεται σχεδόν διάφανο).
4. Στοιβάζουμε τα φύλλα με λίγο άμυλο ανάμεσα, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
2. Φτιάχνουμε την κρέμα:
1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανιλίνες.
2. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα. Αφήνουμε να κρυώσει.
3. Συναρμολόγηση:
1. Σε βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε 3 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
2. Ρίχνουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
3. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, πάλι με βούτυρο ανάμεσα.
4. Χαράζουμε ελαφρώς (όχι μέχρι κάτω) σε κομμάτια.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
4. Σερβίρουμε:
• Αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε ζεστή.
Καλύτερα από κουραμπιέδες: Συνταγή για καρυδάτα
Καλύτερα από κουραμπιέδες: Συνταγή για καρυδάτα
Υλικά:
• 500 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
• 200 γρ. ζάχαρη
• 2 κουτ. γλυκού κανέλα
• 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
• 4 ασπράδια αυγών
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 κουτ. γλυκού βανίλια (προαιρετικά)
• Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία του μείγματος:
• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού.
• Χτυπήστε τα ασπράδια αυγών με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μια ελαφριά, αφρώδη μαρέγκα.
2. Συνδυασμός υλικών:
• Ενσωματώστε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τα καρύδια. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
3. Μορφοποίηση καρυδάτων:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
• Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
• Πλάστε μικρές μπάλες από τη ζύμη (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού) και πιέστε ελαφρώς να πλατύνουν.
4. Ψήσιμο:
• Ψήστε τα καρυδάτα στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσοχή να μην παραψηθούν και σκληρύνουν.
5. Πασπάλισμα:
• Αφού κρυώσουν, πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τα καρυδάτα με καφέ ή τσάι. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για αρκετές ημέρες σε κλειστό δοχείο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της – χωρίς ζάχαρη!
Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ
Υπάρχουν κάποιες γεύσεις που ξυπνούν μνήμες, στιγμές και συναισθήματα. Μία από αυτές είναι η κρέμα βανίλια, η απαλή, βελούδινη λιχουδιά που σε συνόδευε από παιδί, σε γιορτές, Κυριακές ή απλώς μετά το φαγητό. Όσο μεγαλώνεις όμως, αναζητάς τρόπους να κρατήσεις τις ίδιες αγαπημένες γεύσεις, αλλά χωρίς περιττά σάκχαρα και βαριά υλικά. Θες να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές, να γεύεσαι γλυκά που είναι υγιεινά και δεν σε “φορτώνουν”.
Αυτό ακριβώς προσφέρει η νέα, υγιεινή εκδοχή της κλασικής κρέμας βανίλια από τη διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), μια συνταγή απλή, φυσική και γεμάτη οφέλη για το σώμα σου. Δεν έχει ίχνος ζάχαρης, ούτε γλυκαντικά που μεταβολίζονται όπως η ζάχαρη. Η γλυκύτητά της προέρχεται αποκλειστικά από τους χουρμάδες, ένα φυσικό superfood πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Κάθε μερίδα αυτής της κρέμας περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι ένα φρούτο με τη φλούδα του — κάτι που σημαίνει ότι χορταίνεις, έχεις σταθερή ενέργεια και απολαμβάνεις κάτι πραγματικά θρεπτικό.
Κρέμα βανίλιας
Υλικά:
160 γρ. χουρμάδες
100 ml νερό (από τους χουρμάδες που μούλιασαν)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. γάλα της επιλογής σου (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου ή κανονικό)
50 γρ. κορν φλάουρ
Προαιρετικά: μια πρέζα αλάτι για πιο ισορροπημένη γεύση
Εκτέλεση:
1) Μούλιασε πρώτα τους χουρμάδες και κράτησε λίγο από το νερό τους.
2) Ζέστανε 300 γρ. από το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην βράσει.
3) Στα υπόλοιπα 100 γρ. διάλυσε το κορν φλάουρ μέχρι να μην έχει σβώλους.
4) Πολτοποίησε τους χουρμάδες με το νερό και πρόσθεσέ τους στο γάλα μαζί με τη βανίλια.
5) Έπειτα, ρίξε σιγά σιγά το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.
6)Μέσα σε λίγα λεπτά, η κρέμα θα αρχίσει να πήζει, εκεί είναι που αποκτά την απαλή, μεταξένια υφή της.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδεικνύει πως η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου comfort foods, αρκεί να τα προσαρμόζεις έξυπνα. Η φυσική γλύκα των χουρμάδων σε ικανοποιεί χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό σου, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
- Διονύσης Σαββόπουλος – Τι έλεγε για την Άσπα του: Πέθανε μία εβδομάδα πριν την 58η επέτειό τους
- Σοβαρή καταγγελία Ρούτσι: «Επιχείρησαν να με πατήσουν με αυτοκίνητο»
- Τι σημαίνει να φοράς ρολόι στο δεξί σου χέρι;
- ΤΡΙΚΑΛΑ: AYTOΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΑ