Η έντονη καθημερινότητά μας μάς έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να εξοικονομούμε χρόνο, ειδικά όταν πρόκειται για τις βασικές μας ανάγκες.
Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ ξανά να ζεστάνετε
Μια από αυτές τις ανάγκες—ίσως η πιο σημαντική—είναι η τροφή. Κάθε τρεις με τέσσερις ώρες νιώθουμε πείνα ή λιγούρα για κάτι. Όμως συχνά δυσκολευόμαστε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας από την αρχή, οπότε επιλέγουμε να ζεστάνουμε γρήγορα ό,τι πρόκειται να φάμε.
Μια συσκευή που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη στην προθέρμανση του φαγητού είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Αυτό που όμως πιθανώς δεν σας έχουν πει είναι ότι υπάρχει ένας κρυμμένος κίνδυνος όταν ξαναζεσταίνετε ορισμένα είδη τροφίμων.
Σ’ αυτό το άρθρο θα μάθετε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ζεσταίνετε ξανά και γιατί.
Τα τρόφιμα αυτά είναι:
Επεξεργασμένο κρέας
Δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται, καθώς ορισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή του δεν είναι κατάλληλες για το μαγείρεμα στα μικροκύματα και μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Παντζάρια

Είναι πλούσια σε νιτρικά και δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται, καθώς το σίδηρο που περιέχουν οξειδώνεται. Επιπλέον, τα λαχανικά που ζεσταίνονται στα μικροκύματα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά και μπορεί να γίνουν καρκινογόνα.
Βραστά αυγά

Ο ατμός που δημιουργείται από τη συσκευή μπορεί να κάνει το αυγό να εκραγεί.
Πατάτες

Μπορούν να παράγουν το βακτήριο Clostridium Botulinum, το οποίο προκαλεί αλλαντίαση.
Φρούτα

Γενικά περιέχουν πολύ νερό. Όταν θερμαίνονται, το νερό μετατρέπεται σε ατμό και η έλλειψη διόδου διαφυγής προκαλεί έκρηξη του φρούτου.
Καυτερές πιπεριές

Περιέχουν καψαϊκίνη, που προκαλεί την πικάντικη γεύση. Η ουσία αυτή απελευθερώνεται στον αέρα και μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση στα μάτια και τον λαιμό.
Μητρικό γάλα

Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν ζεσταίνουν ομοιόμορφα. Ορισμένα σημεία μπορεί να φαίνονται δροσερά ή στη σωστή θερμοκρασία, αλλά άλλα μπορεί να είναι υπερβολικά ζεστά και να προκαλέσουν εγκαύματα.
Ρύζι

Περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει κατά το μαγείρεμα και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί χάνουν θρεπτικά συστατικά, αλλοιώνεται η σύνθεση, η υφή και η γεύση τους, και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.
Τρόποι για να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση
Διατηρήστε το σίδερό σας καθαρό και καλοσυντηρημένο με αυτόν τον απλό τρόπο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα και την βρωμιά.
Το να διατηρείτε το σίδερο καθαρό και καλά συντηρημένο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του.
Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως η πλάκα του σιδήρου μαζεύει διάφορες βρωμιές και αυτό δυσκολεύει το σιδέρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί οικιακοί τρόποι για να καθαρίσετε διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου χωρίς να προκαλέσετε ζημιά.
Ας δούμε αυτές τις τεχνικές για να διατηρήσετε το σίδερο σας σαν καινούργιο!
Υλικά που χρειάζονται
Μαγειρική σόδα
Λευκό ξύδι
Επιτραπέζιο αλάτι
Αντικολλητικό χαρτί
Νερό
Χαρτοπετσέτα
Μαλακό πανί ή βαμβάκι
Τρόποι καθαρισμού για διαφορετικούς τύπους βάσεων σιδήρου
Καθαρισμός σίδερου κεραμικής πλάκας:
Διαλύστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το σίδερο, το βγάζουμε από την πρίζα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας στην κεραμική βάση και αφήστε τη να καθίσει για 5 λεπτά.
Αφαιρέστε την πάστα και τη βρωμιά με μια χαρτοπετσέτα.
Καθαρισμός σιδήρου με πλάκα από τεφλόν:
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή ένα βαμβάκι με λευκό ξύδι.
Τρίψτε απαλά τη βάση από τεφλόν για να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες.
Ολοκληρώστε σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξυδιού.
Καθαρισμός σιδήρου από χαλύβδινη πλάκα:
Τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε το καλά με αλάτι.
Ρυθμίστε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία και πιέστε το πάνω από το αλατισμένο χαρτί , μετακινώντας το σίδερο σε πολλές κατευθύνσεις.
Σκουπίστε το περιττό αλάτι από τη βάση του σίδερου.
Συμβουλές
Να επιλέγετε πάντα τον τρόπο καθαρισμού που ταιριάζει με το υλικό της βάσης του σίδερου σας για να αποφύγετε ζημιές.
Η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη για τις κεραμικές βάσεις, το λευκό ξύδι για το τεφλόν και το αλάτι για τις ατσάλινες βάσεις.
Δοκιμάστε αυτές τις λύσεις και δείτε πόσο απλό είναι να διατηρείτε το σίδερο σας σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας.
- EKTAKTO: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες
- Προσοχή: Σε ελληνικά ράφια μολυσμένο ρύζι με καρκινογόνα μηχανέλαια
- 8 τροφές που «ξεφουσκώνουν» την κοιλιά – Θα δείτε διαφορά βοηθούν στην πέψη και απομακρύνουν τα αέρια
- Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη – Αυτά είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματά της
