Το βερνίκι νυχιών είναι ένα αγαπημένο καλλυντικό που προσθέτει ομορφιά και προσωπικότητα στα νύχια σας, αλλά η σωστή εφαρμογή του απαιτεί περισσότερα από ένα σταθερό χέρι.
Τα στούντιο νυχιών δεν σου το λένε αuτό
Για να πετύχετε ένα περιποιημένο, επαγγελματικό αποτέλεσμα στο σπίτι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά – από τα συστατικά μέχρι τις τεχνικές εφαρμογής.
Τι περιέχει το βερνίκι μυχιών
Το βερνίκι νυχιών περιέχει ένα μείγμα χημικών που του δίνουν χρώμα, λάμψη και αντοχή. Κάποια είναι γενικά ασφαλή σε μικρές ποσότητες, ενώ άλλα δημιουργούν ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον, ειδικά με επανειλημμένη έκθεση.

Βασικά συστατικά:
Παράγοντες σχηματισμού φίλμ όπως η νιτροκυτταρίνη προσφέρουν τη γυαλιστερή, συμπαγή επίστρωση.
Πλαστικοποιητές και ρητίνες (π.χ. καμφορά, TPHP) βοηθούν να παραμένει ευέλικτο και ανθεκτικό στο ξεφλούδισμα – αν και μπορεί να ερεθίσουν ή να διαταράξουν τις ορμόνες.
Διαλύτες όπως ο οξικός αιθυλεστέρας βοηθούν στην εύκολη εφαρμογή και στο γρήγορο στέγνωμα, αλλά μπορεί να ερεθίσουν σε χώρους χωρίς καλό αερισμό.
Χρωστικές και γκλίτερ προσφέρουν τις επιθυμητές αποχρώσεις – αν και το γκλίτερ μπορεί να περιέχει μη βιοδιασπώμενα μικροπλαστικά.
Αντηλιακά UV όπως η βενζοφαινόνη-1 αποτρέπουν το ξεθώριασμα αλλά ενδέχεται να επηρεάζουν τις ορμόνες.

Συστατικά που καλό είναι να αποφεύγετε:
Ορισμένα συστατικά στα συμβατικά βερνίκια έχουν συσχετιστεί με κινδύνους για την υγεία:
Φορμαλδεΰδη και ρητίνη φορμαλδεΰδης – καρκινογόνα και αλλεργιογόνα
Τολουόλιο – επηρεάζει το νευρικό σύστημα
DBP (διβουτυλ φθαλικός εστέρας) – συνδέεται με αναπαραγωγικά προβλήματα
TPHP – ύποπτο ενδοκρινικό διαταρακτικό
Παραβένες, καμφορά, αιθυλοτοσυλαμίδιο, ξυλόλιο – πιθανοί ερεθιστικοί ή απαγορευμένοι σε ορισμένες χώρες
Πολλές μάρκες σήμερα προωθούν βερνίκια “Χ-Free” (όπως 5-Free, 7-Free, 10-Free), δείχνοντας πόσες από αυτές τις ουσίες απουσιάζουν. Πιο ασφαλείς επιλογές περιλαμβάνουν φυσικές χρωστικές, βιοδιασπώμενο γκλίτερ και συντηρητικά όπως η φαινοξυαιθανόλη.
Προετοιμασία των νυχιών
Πριν βάψετε τα νύχια σας:
Αφαιρέστε το παλιό βερνίκι με ασετόν χωρίς ακετόνη.
Λιμάρετε τα νύχια στο επιθυμητό σχήμα.
Μουλιάστε και σπρώξτε προσεκτικά τα επωνύχια.
Πλύνετε καλά τα χέρια.
Εφαρμόστε βάση, για να προστατέψετε τα νύχια και να κρατήσει καλύτερα το χρώμα.
Επιλογή και εφαρμογή βερνικιού
Διαλέξτε χρώμα ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας και την περίσταση (ουδέτερα για κάθε μέρα, έντονα για ειδικές εξόδους).
Σκεφτείτε το φινίρισμα (γυαλιστερό, ματ, με λάμψη) και τον χρόνο στεγνώματος.
Εφαρμόστε λεπτές στρώσεις και αφήστε να στεγνώσει καλά κάθε μία.
Ολοκληρώστε με επικάλυψη για σφράγισμα και λάμψη.
Μην ξεχάσετε να “σφραγίσετε” την άκρη του νυχιού για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα.

Συμβουλές για στέγνωμα και διάρκεια
Χρησιμοποιήστε γρήγορο top coat ή βουτήξτε τα νύχια σε κρύο νερό για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Αποφύγετε τη ζέστη που μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες.
Για μεγαλύτερη διάρκεια, ξαναπεράστε top coat κάθε λίγες μέρες, φορέστε γάντια στις δουλειές και ενυδατώνετε συχνά.
Αφαίρεση με ασφάλεια
Χρησιμοποιήστε ασετόν χωρίς ακετόνη και αποφύγετε έντονο τρίψιμο.
Πιέστε απαλά ένα εμποτισμένο βαμβάκι πάνω στο νύχι για λίγα δευτερόλεπτα και μετά σκουπίστε.
Χρησιμοποιήστε έλαιο επωνυχίων ή κρέμα χεριών μετά για να ενυδατώσετε.

Πιθανοί κίνδυνοι
Έκθεση σε βλαβερά χημικά
Αδυνάτισμα νυχιών από υπερβολική χρήση
Κηλίδες χωρίς βάση
Μολύνσεις από κακή περιποίηση
Περιβαλλοντική ζημιά από μη βιοδιασπώμενα συστατικά
Συμπέρασμα
Με τη σωστή γνώση, τα κατάλληλα εργαλεία και τις ασφαλείς επιλογές προϊόντων, μπορείτε να έχετε όμορφα και υγιή νύχια, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους για το σώμα και το περιβάλλον. Η φροντίδα κάνει τη διαφορά για ένα άψογο και ανθεκτικό μανικιούρ.
10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.
10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.
2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.
5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.
6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.
7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.
9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.
3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.
5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.
6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.
7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.
8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.
9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.
10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.
Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.
Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.
Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.
Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.
Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.
Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.
Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.
Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.
Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.
Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.
Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.
Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.
Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.