ΚΟΛΠΑ

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου και πώς να ανακάμψετε

Νιώθετε εξαντλημένοι χωρίς προφανή λόγο; Έχετε μυϊκές κράμπες; Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Ίσως δεν είναι απλά το στρες – μπορεί να είναι χαμηλά επίπεδα…

Νιώθετε εξαντλημένοι χωρίς προφανή λόγο; Έχετε μυϊκές κράμπες; Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Ίσως δεν είναι απλά το στρες – μπορεί να είναι χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου

Αυτό το ζωτικό μέταλλο υποστηρίζει πάνω από 300 βασικές λειτουργίες του σώματος, από την κίνηση των μυών έως την ποιότητα του ύπνου. Όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, ολόκληρος ο οργανισμός σας επηρεάζεται αρνητικά. Τα καλά νέα; Είναι κάτι που διορθώνεται – με φυσικό τρόπο.

7 συνηθισμένα σημάδια ότι το σώμα σας μπορεί να έχει έλλειψη μαγνησίου

1. Συνεχής κόπωση και χαμηλή ενέργεια
Ξυπνάτε κουρασμένοι ή αισθάνεστε εξαντλημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Το μαγνήσιο βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Όταν μειώνεται, τα κύτταρά σας παράγουν λιγότερη ενέργεια, οδηγώντας σε διαρκή κόπωση ακόμη και με επαρκή ύπνο.

2. Μυϊκές κράμπες, σπασμοί ή ένταση
Το μαγνήσιο βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει επώδυνους σπασμούς, ένταση ή κράμπες, ιδιαίτερα στα πόδια και τα πέλματα τη νύχτα.

3. Άγχος ή συναισθηματική αστάθεια
Η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα ή οι απότομες αλλαγές διάθεσης μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από συναισθηματικό στρες. Η έλλειψη μαγνησίου διαταράσσει τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση (κυρίως GABA και σεροτονίνη), αυξάνοντας το άγχος και την ανησυχία.

4. Δυσκολία στον ύπνο ή συχνές αφυπνίσεις
Το μαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι ή ξυπνάτε συχνά, ίσως τα επίπεδά σας να χρειάζονται ενίσχυση.

5. Συχνοί πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
Το μαγνήσιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ηρεμεί την υπερδραστηριότητα των νεύρων – δύο βασικοί παράγοντες για την πρόληψη πονοκεφάλων. Η ανεπάρκειά του έχει συνδεθεί με συχνές ημικρανίες σε ενήλικες και εφήβους.

6. Προβλήματα πέψης και δυσκοιλιότητα
Δυσκολεύεστε με την πέψη; Το μαγνήσιο λειτουργεί ως φυσικό μυοχαλαρωτικό στον πεπτικό σωλήνα, βοηθώντας στην ομαλή κίνηση της τροφής. Η έλλειψή του επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

7. Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Το μέταλλο αυτό βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Χωρίς επαρκές μαγνήσιο, τα αγγεία σφίγγουν, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε άτομα χωρίς ιστορικό υπέρτασης.

Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη μαγνησίου;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την ανεπάρκεια:

Επεξεργασμένες τροφές: Φτωχές σε φυσικά μέταλλα.

Χρόνιο στρες: Το σώμα χρησιμοποιεί και χάνει περισσότερο μαγνήσιο.

Υψηλή κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ: Λειτουργούν ως διουρητικά, αποβάλλοντας το μαγνήσιο.

Πεπτικές διαταραχές: Παθήσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή η νόσος του Crohn μειώνουν την απορρόφηση.

Πώς να αναπληρώσετε φυσικά το μαγνήσιο

1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδα)

Ξηρούς καρπούς και σπόρους (αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι)

Όσπρια (φακές, μαύρα φασόλια, ρεβίθια)

Δημητριακά ολικής άλεσης (κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι)

Μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο)

2. Συμπληρώματα μαγνησίου (αν χρειάζεται):
Τα συμπληρώματα κιτρικού ή γλυκινικού μαγνησίου απορροφώνται εύκολα και προτείνονται σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης ή προβλημάτων απορρόφησης.

3. Μπάνιο με άλατα Epsom:
Η εμβύθιση σε μπάνιο με θειικό μαγνήσιο επιτρέπει την απορρόφηση του μετάλλου μέσω του δέρματος, ενώ ηρεμεί τους μυς και το νευρικό σύστημα.

4. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης:
Περιορίζοντας αυτά, βελτιώνεται η συγκράτηση μαγνησίου.

5. Καλή ενυδάτωση:
Το νερό βοηθά στη μεταφορά και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη διατήρηση ισορροπίας των μετάλλων.

Ωστόσο, θυμηθείτε πως σε περιπτώσεις σοβαρών ή επίμονων συμπτωμάτων είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο για εξατομικευμένη καθοδήγηση και πιθανές εξετάσεις.

10 πράγματα που πρέπει πάντα να βάζετε στο ψυγείο και 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας τους. Με την ποικιλία τροφίμων που έχουμε στις κουζίνες μας, συχνά δημιουργείται σύγχυση για το ποια χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι. Ο οδηγός αυτός έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις διαφορές, ώστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας με τρόπο που μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη.

Η σημασία της ψύξης
Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα και να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Διατηρώντας ορισμένα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, να κρατήσουμε τη γεύση τους και να προστατεύσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλα τα τρόφιμα από την ψύξη· κάποια μάλιστα μπορεί να υποστούν βλάβη.

10 βασικά τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνουν στο ψυγείο

1. Φράουλες και γενικά όλα τα παρόμοια: Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα χαλάνε πολύ εύκολα. Το ψυγείο επιβραδύνει την αλλοίωση και τα κρατάει φρέσκα περισσότερο. Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε δοχείο που «αναπνέει» για να μην συγκεντρώνεται υγρασία.

2. Μήλα: Στο ψυγείο αυξάνεται η διάρκειας φρεσκάδας τους και της τραγανής υφής τους
Αν και μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός ψυγείου, στο ψυγείο τα μήλα διατηρούνται πολύ περισσότερο καιρό και μένουν τραγανά. Βάλτε τα στο συρτάρι φρούτων για μέγιστη φρεσκάδα.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Διατήρηση φρεσκάδας και θρεπτικών συστατικών
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι είναι καλύτερο να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην μαραθούν και χάσουν θρεπτικά συστατικά. Φυλάξτε τα σε σακουλάκι ή δοχείο με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρόληψη αλλοίωσης και βακτηριακής ανάπτυξης
Γάλα, τυρί, γιαούρτι χαλάνε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα.

Προτεινόμενο ΆρθροΈκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα σε νέα δημοσκόπηση – Είναι κάτω ακόμη και από…

5. Αυγά: Ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να προλαμβάνεται η ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Έτσι διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα.

6. Μαγειρεμένα κρέατα: Διατήρηση γεύσης και ασφάλειας
Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη χαλάσουν. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία.

7. Φαγητά που περίσσεψαν: Μείωση σπατάλης και ασφάλεια
Πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση σε κλειστά δοχεία διατηρεί την ποιότητα και αποφεύγει τη σπατάλη. Θα πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι 3-4 μέρες το πολύ.

8. Φρέσκα μυρωδικά: Αυξάνεται η φρεσκάδας τους και η γεύση τους
Μαϊντανός, κόλιανδρος, βασιλικός χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου. Βάλτε τα σε ποτήρι με νερό και καλύψτε με σακούλα για να διαρκέσουν περισσότερο.

9. Ανοιγμένες σάλτσες: Διατήρηση ποιότητας και ασφάλειας
Κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσες σαλάτας, αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

10. Φρέσκοι χυμοί: Διατήρηση θρεπτικών και γεύσης
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι καλύτερο να μπαίνουν στο ψυγείο για να μη ζυμωθούν. Κρατήστε τους σε αεροστεγή δοχεία.

10 βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
1. Πατάτες: Αποφυγή αλλαγής γεύσης και υφής
Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη, δίνοντας γλυκιά γεύση και κοκκώδη υφή. Φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

2. Κρεμμύδια: Δεν τα βάζουμε στο ψυγεία για να μην μουχλίασουν και μαλακώσουν
Η υγρασία του ψυγείου τα χαλάει. Κρατήστε τα σε αεριζόμενο χώρο, μακριά από πατάτες.

3. Εσπεριδοειδή: Διατήρηση γεύσης και χυμώδους υφής
Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ χάνουν γεύση και ζουμιά αν μπουν στο ψυγείο. Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Ντομάτες: Διατήρηση γεύσης και υφής
Στο ψυγείο γίνονται άνοστες και αλευρώδεις. Αφήστε τις εκτός ψυγείου να ωριμάσουν σωστά.

5. Ψωμί: Αποφυγή μπαγιατέματος
Το ψυγείο το ξεραίνει πιο γρήγορα. Κρατήστε το σε ψωμιέρα ή δροσερό μέρος.

6. Μέλι: Αποφυγή κρυστάλλωσης και σκλήρυνσης
Δεν χρειάζεται ψυγείο και χαλάει η υφή του εκεί. Κρατήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος.

7. Καφές: Διατήρηση αρώματος και γεύσης
Οι κόκκοι ή η σκόνη καφέ απορροφούν υγρασία και μυρωδιές στο ψυγείο. Φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό χώρο.

8. Σκόρδο: Πρόληψη φύτρωσης και αλλοίωσης
Στο ψυγείο φυτρώνει και γίνεται λαστιχωτό. Χρειάζεται ξηρό, δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.

9. Μπανάνες: Ομαλή ωρίμανση και γεύση
Το ψυγείο διακόπτει την ωρίμανση και μαυρίζει η φλούδα. Κρατήστε τις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.

10. Αβοκάντο: Έλεγχος ωρίμανσης και υφής
Πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αν μπουν νωρίτερα, καθυστερεί η ωρίμανση και αλλάζει η υφή.

Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Ας δούμε όμως περισσότερα τρόφιμα μιας και είδαμε τα βασικά
Τρόφιμα που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Ψάρια και θαλασσινά: Πολύ ευπαθή· διατηρούνται ασφαλή μόνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι): Χαλάνε εύκολα εκτός ψυγείου.

Φρέσκο γάλα αμυγδάλου/σόγιας/βρώμης (όχι UHT): Χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα.

Τόφου: Μπαίνει πάντα στο ψυγείο, ιδανικά σε νερό που αλλάζεται καθημερινά.

Φρέσκα ζυμαρικά & φύλλο ζύμης: Δεν έχουν συντηρητικά, άρα χρειάζονται ψύξη.

Φρέσκα μανιτάρια: Διατηρούνται καλύτερα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο.

Κατεψυγμένα προϊόντα που αποψύχθηκαν: Αν αποψυχθούν, πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σύντομα.

Φρέσκα γλυκά με κρέμα ή σοκολάτα (π.χ. μιλφέιγ, εκλέρ): Χαλάει γρήγορα η γέμιση.

Πίτες και μαγειρευτά με τυρί ή αυγά: Χρειάζονται ψυγείο μετά το ψήσιμο.

Χυμοί σε συσκευασία (όχι συμπυκνωμένοι): Μετά το άνοιγμα πρέπει να φυλάσσονται ψυχόμενοι.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Αγγούρια: Μαυρίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα με το κρύο. Κρατήστε τα σε δροσερό μέρος.

Πιπεριές: Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους και τα κάνει μαλακά.

Κολοκύθια και μελιτζάνες: Χάνουν τη γεύση και μαλακώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Κολοκύθα (ολόκληρη): Καλύτερα εκτός ψυγείου· μόνο κομμένη χρειάζεται ψυγείο.

Μήλα (αν είναι να καταναλωθούν σύντομα): Μπορούν να μείνουν λίγες μέρες εκτός.

Αχλάδια: Όπως οι μπανάνες, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Διατηρούν το άρωμά τους εκτός ψυγείου.

Ελαιόλαδο: Στο ψυγείο πήζει και δημιουργεί κρυστάλλους.

Σάλτσες σε κονσέρβα ή βαζάκι (κλειστές): Μόνο μετά το άνοιγμα χρειάζονται ψυγείο.

Ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο· αρκεί δροσερό, ξηρό μέρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων