ΚΟΛΠΑ

Όταν τα παιδιά σας δεν σας σέβονται και σας αγνοούν: Μην θυμώνετε, ακολουθήστε αυτά τα 7 βήματα

Το τηλέφωνο μένει σιωπηλό. Μέρα με τη μέρα, η σιωπή απλώνεται, βαριά σαν ομίχλη. Και μέσα σ’ αυτή τη σιωπή, μια ερώτηση αντηχεί συνεχώς: «Γιατί…

Το τηλέφωνο μένει σιωπηλό. Μέρα με τη μέρα, η σιωπή απλώνεται, βαριά σαν ομίχλη. Και μέσα σ’ αυτή τη σιωπή, μια ερώτηση αντηχεί συνεχώς:
«Γιατί;»

Όταν τα παιδιά σας δεν σας σέβονται και σας αγνοούν

Γιατί οι φωνές αυτών που φρόντισα, προστάτευσα και αγάπησα χάθηκαν; Γιατί η σιωπή τους μοιάζει πιο παγερή από την απουσία; Γιατί τα λόγια τους, όταν έρχονται, φαίνονται κενά – χωρίς ζεστασιά, σύνδεση και ενδιαφέρον;

Υπάρχει ένα σφίξιμο στο στήθος σου, σαν να έχει διπλωθεί η καρδιά σου. Μέσα της υπάρχει μια καταιγίδα – ένας ανεμοστρόβιλος πόνου, σύγχυσης, απογοήτευσης και λαχτάρας. Θέλεις να απαιτήσεις απαντήσεις. Θέλεις να ταρακουνήσεις τον κόσμο και να φωνάξεις: «Έδωσα τα πάντα. Γιατί αισθάνομαι σαν να μην έχω τίποτα πια;»

Αλλά τότε, κάπου βαθιά μέσα σου, μια άλλη φωνή ψιθυρίζει:

«Και εγώ; Τι απέγινε η γυναίκα που ήμουν κάποτε;»

1. Νιώσε τα πάντα, αλλά μην αφήσεις να σε κυριεύσουν
Όταν το παιδί σου απομακρύνεται, ο πόνος είναι πραγματικός. Άφησε τον εαυτό σου να κλάψει. Νιώσε το τσίμπημα. Είσαι άνθρωπος. Αλλά τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα – και δεν χρειάζεται να καθορίζουν το μέλλον σου.

Πες στον εαυτό σου, «Αυτό πονάει. Και αυτό είναι εντάξει. Αλλά εγώ επιλέγω ποια θέλω να είμαι μέσα σ’ αυτόν τον πόνο.»

Αυτή η επιλογή – να νιώθεις χωρίς να καταρρέεις – είναι η αρχή της δύναμής σου.

2. Άφησε την ανάγκη για αναγνώριση
Υπάρχει πάντα μια σιωπηλή ελπίδα στην καρδιά κάθε γονέα: ότι μια μέρα το παιδί σου θα επιστρέψει με ανοιχτή αγκαλιά λέγοντας, «Τώρα το καταλαβαίνω. Συγγνώμη. Ευχαριστώ για όλα.»

Όμως, η ζωή δεν μας δίνει πάντα το κλείσιμο που επιθυμούμε.

Η ευγνωμοσύνη ίσως δεν ειπωθεί ποτέ – αλλά αυτό δεν ακυρώνει την αξία σου.

Ήσουν εκεί. Αγάπησες βαθιά. Έδωσες ό,τι είχες.

Αυτό είναι αρκετό. Είσαι αρκετή. Αναγνώρισέ το. Άσε την καρδιά σου να πει «Ευχαριστώ» – και να το εννοεί.

3. Η συμπεριφορά τους δεν αφορά πάντα εσένα
Είναι εύκολο να πάρεις προσωπικά τη σιωπή τους: «Αν με αγαπούσαν, θα τηλεφωνούσαν. Αν τους ένοιαζα, θα το έδειχναν.»

Όμως η απόσταση συχνά λέει περισσότερα για τις δικές τους δυσκολίες παρά για τα δικά σου λάθη.

Ίσως είναι φορτωμένοι. Ίσως είναι χαμένοι. Ίσως δεν ξέρουν πώς να ξανασυνδεθούν.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, προστάτεψε την καρδιά σου. Κράτησε την καλοσύνη σου. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς εσύ το συναισθηματικό χάος τους.

4. Αρνήσου να είσαι το θύμα στην ιστορία σου
Είναι εύκολο να πεις, «Θυσίασα τα πάντα, κι αυτό είναι το ευχαριστώ;»

Αυτή η στάση σε κρατά στάσιμη – περιμένοντας αναγνώριση που ίσως ποτέ δεν έρθει.

Δεν είσαι αδύναμη.

Δεν είσαι αόρατη.

Είσαι μια γυναίκα με ιστορία, κουράγιο και φωνή.

Διεκδίκησε την αξιοπρέπειά σου. Άσε την πικρία. Στάσου όρθια στην ιστορία σου.

5. Δημιούργησε μια νέα μορφή σύνδεσης
Τα παιδιά σου δεν είναι πια παιδιά. Είναι ενήλικες – με τις δικές τους ταυτότητες, αποσκευές και ρυθμούς.

Ίσως ήρθε η ώρα να χτίσεις ξανά, όχι να αποκαταστήσεις.

Η παλιά σχέση ίσως δεν επιστρέψει – αλλά μια νέα μπορεί να αναπτυχθεί στη θέση της, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, όχι στην υποχρέωση.

Άφησε τις προσδοκίες και συνάντησέ τα εκεί που είναι. «Είμαι εδώ, όταν είσαι έτοιμος.» Αυτό το απλό μήνυμα μπορεί να ανοίξει περισσότερες πόρτες από ό,τι οι ενοχές.

6. Δώσε προτεραιότητα στη δική σου επούλωση
Μη διοχετεύεις την ενέργειά σου σε μηνύματα χωρίς απάντηση ή μονόπλευρες συνομιλίες. Διοχέτευσέ την στον εαυτό σου.

Κάνε περιπάτους στον ήλιο. Γράψου στο μάθημα ζωγραφικής. Πήγαινε σε ένα νέο καφέ. Κάλεσε τη φίλη που ήθελες να δεις.

Φρόντισε τη δική σου ψυχή.

Όταν εκπέμπεις ηρεμία, αυτοπεποίθηση και χαρά, οι άλλοι θα το αισθανθούν. Ίσως τότε – ίσως – τα παιδιά σου επιστρέψουν σε αυτό το φως.

7. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που σου δίνουν – είναι κάτι που επιλέγεις
Μας έχουν πει ότι η χαρά της μητέρας είναι στα παιδιά της. Αλλά αν απομακρυνθούν, σημαίνει πως έχασες τη χαρά σου;

Απολύτως όχι.

Προτεινόμενο Άρθρο Αυτές είναι οι συνέπειες του να κοιμάσαι με…

Η ευτυχία σου δεν εξαρτάται από την παρουσία ή την έγκριση κανενός. Ανήκει σε σένα.

Αξίζεις να ξυπνάς χαμογελαστή, να νιώθεις ηρεμία, να γελάς – ακόμη κι όταν δεν βλέπει κανείς.

Η χαρά είναι δικαίωμά σου, όχι ανταμοιβή.

Όταν όσοι αγαπάμε απομακρύνονται, η σιωπή μπορεί να γίνει πληγή. Αλλά οι πληγές επουλώνονται.

Και στην επούλωση, ίσως ανακαλύψεις ξανά μια εκδοχή του εαυτού σου που ήταν καιρό θαμμένη – δυνατή, πλήρης και φωτεινή.

Μερικές φορές, το πρώτο βήμα πίσω στην αγάπη… είναι το βήμα που κάνεις προς τον εαυτό σου.

Αυτές είναι οι συνέπειες του να κοιμάσαι με…

Ο ύπνος με μακιγιάζ μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής συνήθεια μετά από μια κουραστική μέρα ή μια νύχτα έξω.

Αυτές είναι οι συνέπειες

Πολλοί το έχουν κάνει κάποια στιγμή — είτε από εξάντληση είτε απλώς επειδή το ξέχασαν. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά μικρή παράλειψη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την υγεία του δέρματος όσο και των ματιών σας.

Δερματολόγοι και οφθαλμίατροι προειδοποιούν να μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας. Αυτό το άρθρο εξετάζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ύπνο με μακιγιάζ, όπως οι φραγμένοι πόροι, η ακμή, οι ερεθισμοί του δέρματος και, ακόμη πιο σοβαρά, ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στα μάτια σας.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με μακιγιάζ

1. Φραγμένοι πόροι και σπυράκια
Το foundation, το concealer, το ρουζ και οι πούδρες έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο δέρμα σας για πολλές ώρες, όχι όμως για πάντα. Όταν παραμένουν όλη τη νύχτα, αυτά τα προϊόντα φράζουν τους πόρους σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μακιγιάζ συγκεντρώνει βρωμιά, ιδρώτα και λιπαρότητα από το περιβάλλον και το δέρμα σας. Ο ύπνος με μακιγιάζ εμποδίζει το δέρμα σας να «ανανεωθεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και ακμή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η μη απομάκρυνση του μακιγιάζ πριν τον ύπνο είναι μια από τις βασικές συνήθειες που οδηγούν σε σπυράκια και μακροπρόθεσμα δερματικά προβλήματα. Το δέρμα πραγματοποιεί βασικές διαδικασίες αποκατάστασης όσο κοιμάστε, και οι φραγμένοι πόροι διαταράσσουν αυτούς τους φυσικούς κύκλους.

2. Πρόωρη γήρανση
Τα υπολείμματα μακιγιάζ, σε συνδυασμό με την καθημερινή έκθεση στη ρύπανση, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτά τα ασταθή μόρια καταστρέφουν το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και θαμπή όψη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine ανέφερε ότι η χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μέσω οξειδωτικού στρες.

3. Λοιμώξεις ματιών και βλάβες στα βλέφαρα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά σοβαρά προβλήματα του ύπνου με μακιγιάζ είναι η επίδρασή του στην υγεία των ματιών — κυρίως της μάσκαρας και του eyeliner. Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά αδιάβροχα ή μεγάλης διάρκειας, κάνοντάς τα δύσκολα στην αφαίρεση μόνο με νερό. Όταν μένουν όλη τη νύχτα, μικροσωματίδια μπορούν να περάσουν στα μάτια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για:

Επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι)
Κριθαράκι (επώδυνο εξόγκωμα στο βλέφαρο)
Ερεθισμός και ερυθρότητα
Εισφηνωμένες (που γυρίζουν προς τα μέσα) βλεφαρίδες

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η καταγεγραμμένη περίπτωση μιας 50χρονης γυναίκας στην Αυστραλία, που υπέφερε από χρόνια ενόχληση στα μάτια. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τα άνω βλέφαρά της, βρήκαν σκληρά, μαύρα συσσωματώματα από δεκαετίες αφαίρετης μάσκαρας. Αυτά τα συσσωματώματα, ενσωματωμένα κάτω από τα βλέφαρα, δημιουργούσαν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης αν δεν αφαιρούνταν. Οι γιατροί τα αφαίρεσαν σε διαδικασία 90 λεπτών, αφήνοντας όμως ουλές στο εσωτερικό των βλεφάρων της.

4. Ξηρές και εύθραυστες βλεφαρίδες
Η μάσκαρα έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει και να σκληραίνει τις βλεφαρίδες, δίνοντάς τους όγκο και μήκος. Ωστόσο, αν μείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, στεγνώνει τις βλεφαρίδες, κάνοντάς τις εύθραυστες και επιρρεπείς σε σπάσιμο. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραιότερες βλεφαρίδες και απώλεια τριχών στη γραμμή των βλεφαρίδων.

Επιπλέον, οι αδιάβροχες μάσκαρες έχουν την τάση να συσσωρεύονται με τον καιρό αν δεν αφαιρούνται σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης στις βλεφαρίδες και μολύνσεων στις ρίζες.

5. Θαμπό και ερεθισμένο δέρμα
Το μακιγιάζ δεν φράζει μόνο τους πόρους, αλλά εμποδίζει και το δέρμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υπολειμμάτων, κάνοντας την επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και ερεθισμένη. Τα σωματίδια του μακιγιάζ που παραμένουν όλη τη νύχτα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν δερματικές παθήσεις όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή δερματίτιδα

Τι συνιστούν οι δερματολόγοι
Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ντεμακιγιάζ
Τα καθαριστικά έλαια, τα micellar waters ή τα απαλές μαντηλάκια είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τη διάλυση του μακιγιάζ. Οι δερματολόγοι προτείνουν να ακολουθείτε με ένα καθαριστικό με βάση το νερό για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα. Ο διπλός καθαρισμός διασφαλίζει την απομάκρυνση τόσο των ελαιωδών όσο και των υδατοδιαλυτών ρύπων από το δέρμα.

Μην ξεχνάτε τα μάτια
Το μακιγιάζ των ματιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιήστε ειδικό ντεμακιγιάζ ματιών ή micellar water σε βαμβάκι και πιέστε απαλά στις βλεφαρίδες για λίγα δευτερόλεπτα πριν σκουπίσετε. Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο που μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα και τις βλεφαρίδες.

Κρατήστε ντεμακιγιάζ δίπλα στο κρεβάτι σας
Αν συνηθίζετε να ξεχνάτε το ντεμακιγιάζ, κρατήστε μαντηλάκια ή micellar water δίπλα στο κομοδίνο σας ως εναλλακτική λύση. Είναι προτιμότερο να κάνετε έναν μερικό καθαρισμό παρά κανέναν.

Εντάξτε μια ρουτίνα περιποίησης
Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Η νύχτα είναι η περίοδος που το δέρμα αναγεννάται, οπότε η χρήση ορών ή κρεμών βοηθά στην αποκατάσταση και προστασία του από περιβαλλοντικές φθορές.

Η ψυχολογία πίσω από την παράλειψη του ντεμακιγιάζ
Κάποιοι γνωρίζουν τους κινδύνους αλλά εξακολουθούν να μην αφαιρούν το μακιγιάζ λόγω κούρασης, λήθης ή υποτίμησης των συνεπειών. Έρευνα του 2013 από το brand Simple έδειξε ότι σχεδόν το 30% των γυναικών παραδέχτηκε ότι δεν αφαιρεί το μακιγιάζ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν και ένα περιστασιακό «ξέχασμα» ίσως να μην έχει άμεσα ορατές συνέπειες, η συνεχής παράλειψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Συνήθεις μύθοι για τον ύπνο με μακιγιάζ
«Είναι μόνο ένα βράδυ, δεν θα πάθω τίποτα.»

Ένα βράδυ ίσως να μην προκαλέσει μόνιμη βλάβη, αλλά ακόμη και μία φορά μπορεί να προκαλέσει ακμή, ερεθισμό ή ενόχληση στα μάτια — ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

«Το φυσικό μακιγιάζ είναι πιο ασφαλές για ύπνο.»

Ακόμη και το οργανικό ή «καθαρό» μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους και να ερεθίσει τα μάτια αν δεν αφαιρεθεί. Όλα τα είδη μακιγιάζ — ανεξαρτήτως συστατικών — πρέπει να αφαιρούνται πριν τον ύπνο.

«Χρησιμοποιώ setting spray, άρα παραμένει καθαρό.»

Το setting spray μπορεί να σταθεροποιεί το μακιγιάζ, αλλά δεν το κάνει λιγότερο επιβλαβές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μακιγιάζ, σε συνδυασμό με ρύπους, λιπαρότητα και βακτήρια, παραμένει επικίνδυνο για την υγεία δέρματος και ματιών.

Συμπέρασμα: Να είστε συνεπείς με τις νυχτερινές σας συνήθειες
Το μήνυμα είναι σαφές: αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ σας πριν τον ύπνο. Είναι μια απλή, γρήγορη συνήθεια που μπορεί να γλιτώσει το δέρμα και τα μάτια σας από μακροπρόθεσμες βλάβες. Με τόσα απαλές και αποτελεσματικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα, δεν υπάρχει δικαιολογία για να αμελείτε αυτό το βασικό βήμα περιποίησης.

Δύο με πέντε λεπτά κάθε βράδυ για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, μπορούν να αποτρέψουν:
Εμφάνιση ακμής
Λοιμώξεις ματιών
Πρόωρη γήρανση
Ουλές και απώλεια βλεφαρίδων
Να είστε συνειδητοί στις συνήθειες φροντίδας του δέρματός σας — και το μελλοντικό σας εαυτό θα σας ευχαριστεί.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων