ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ελλάδα

Μόλις έγινε γνωστό: Σoκ για xιλιάδες Έλληνες συνταξιούχους – Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν xρńματα από τις Συντάξεις τους

Ελεγχο σε 12.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας διενεργεί ο ΕΦΚΑ μετά τη διαπίστωση ότι συνταξιοδοτήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναλογούσαν στις…

Ελεγχο σε 12.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας διενεργεί ο ΕΦΚΑ μετά τη διαπίστωση ότι συνταξιοδοτήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναλογούσαν στις εισφορές και τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Μόλις έγινε γνωστό
Ηδη σε 2.000 συνταξιούχους εστάλησαν e-mails με τα οποία ενημερώνονται ότι θα γίνει μείωση της κύριας σύνταξής τους και θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά που εισπράχθηκαν σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου που πληρώνεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου.

Τα ποσά
Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται για τους περισσότερους από 400 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Αρκετοί, ωστόσο, πρέπει να επιστρέψουν μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ κάποια μεγαλοστελέχη που συνταξιοδοτήθηκαν με πολύ υψηλούς μισθούς θα επιστρέψουν, όπως λένε οι πληροφορίες του «Ε.Τ.», έως και 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πρέπει να επιστρέψει 5.000 ευρώ θα έχει παρακράτηση 83 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξή του. Αν η σύνταξή του είναι 1.500 ευρώ, θα μειωθεί στα 1.417 ευρώ και θα μείνει εκεί αφού εξοφληθεί η οφειλή των 5.000 ευρώ. Αν οφείλει 10.000 ευρώ, θα του παρακρατούνται 166 ευρώ κάθε μήνα.

Εξηγήσεις
Το γιατί και πώς προέκυψαν οι διαφορές το εξηγεί το υπουργείο Εργασίας σε απαντητικό έγγραφο μετά από εξώδικο που έστειλαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας.

Στο έγγραφο του υπουργείου που εστάλη στους συνταξιούχους στις 2 Ιουλίου 2025 και το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» αναφέρεται ότι επί συνόλου περίπου 12.500 συντάξεων που επανελέγχεται ο επανυπολογισμός τους, έχει προχωρήσει η επεξεργασία των 3.616 περιπτώσεων συνταξιοδότησης από το 2008 μέχρι και το 2016. Από τις 3.616 περιπτώσεις, οι 605 εξαιρέθηκαν, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις στα μηχανογραφικά δεδομένα. Από τις υπόλοιπες 2.791 περιπτώσεις προέκυψαν 2.000 περίπου συνταξιούχοι στους οποίους καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στον e-ΕΦΚΑ.

Λόγοι
Οι λόγοι αυτών των καταβολών συνοψίζονται ως εξής:

1 Ορισμένες περιπτώσεις συνταξιούχων είχαν αυξημένο επασφάλιστρο μόνο για ένα μέρος του χρόνου ασφάλισής τους, αλλά στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ ήταν καταχωρισμένο το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους και, ως εκ τούτου, υπολογίστηκε το επασφάλιστρο στο σύνολο του χρόνου τους.

2 Υπήρξαν περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό και ενώ είχαν δικαιωθεί όσο αφορά την τμηματική σύνταξη από την Ελλάδα, είχε αποτυπωθεί στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους. Συνεπώς, επανυπολογίστηκαν με βάση τον συνολικό χρόνο και έτσι προέκυψαν διαφορές.

3 Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που έλαβαν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, δεν ελήφθη υπόψη η μείωση που είχαν στο ποσό τους λόγω ορίου ηλικίας, διότι δεν ήταν αποτυπωμένη στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ. Συνεπώς, επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους σαν να δικαιούνταν πλήρες ποσό.

Καμπανάκι
Οι συνταξιούχοι της Εθνικής με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία ο «Ε.Τ.» είπαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αποφευχθεί η αναδρομική επιστροφή των επιπλέον ποσών που πήραν όταν συνταξιοδοτήθηκαν από το Ταμείο τους (ΤΣΠ-ΕΤΕ). Πέραν αυτών, αναφέρουν ότι με τον ρυθμό που προχωρά ο επανέλεγχος των αποφάσεων και δεδομένου ότι το πρόβλημα εντοπίζεται από τον επανυπολογισμό του 2019 και μετά, υπάρχει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους να κληθούν να επιστρέψουν διαφορές συντάξεων πέραν της 10ετίας ή ακόμη και μιας 20ετίας, καθώς μέχρι τώρα έχει ελεγχθεί το ¼ των 12.500 συντάξεων.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας στις οποίες έθεσε το θέμα ο «Ε.Τ.» διευκρίνισαν ότι δεν εξετάζεται ακύρωση των αναδρομικών επιστροφών.

Προτεινόμενο Άρθρο Auτός είναι ο νέος αντικαταστάτης του Παπαδάκη – Παίρνει το Καλημέρα Ελλάδα – Θα κάνει πάταγο

Χαμός στην Ελλάδα… Τρέχουν άρον-άρον οι Έλληνες να βγουν στην σύνταξη – Τι έχει συμβεί

Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα από το 2027

Χαμός στην Ελλάδα… Τρέχουν άρον-άρον οι Έλληνες

Η Ελλάδα εξετάζει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027, ακολουθώντας το πρότυπο της Δανίας, λόγω του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και της ανάγκης διατήρησης του ασφαλιστικού συστήματος

Η Δανία αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 για άτομα έως 55 ετών, ένα μέτρο που πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να εξετάζει την προσαρμογή από το 2027.

Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός λόγος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι η σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65. Το δημογραφικό πρόβλημα, με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού, καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη. Οι τρεις κρίσιμοι δημογραφικοί δείκτες που θα καθορίσουν τη νέα πολιτική είναι ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων, ο δείκτης γήρανσης και ο δείκτης γονιμότητας, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ιδιαίτερη πίεση.

Πότε αναμένεται η συζήτηση στην Ελλάδα
Η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης της Αναλογιστικής Αρχής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2016, τα όρια θα ανακαθορίζονται κάθε τρία χρόνια, με βάση το προσδόκιμο ζωής. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την τάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές προβλέψεις
Η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το 2030 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 68,5 έτη από 67. Η αύξηση αυτή θα προκύψει σταδιακά, με τη χρήση μεταβατικής περιόδου, για να μην υπάρξουν ανατροπές στις προσδοκίες των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, η πρώτη εφαρμογή της σύνδεσης των ηλικιών συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξήσει το όριο ηλικίας κατά ένα έτος, με τις τελικές προσαρμογές να γίνονται σταδιακά.

Στρατηγική εφαρμογής στην Ελλάδα και οι μελλοντικές προοπτικές
Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η σύνδεση των ηλικιών συνταξιοδότησης με αυτόν τον δείκτη αναμένεται να συνεχιστεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 62ο έτος θα ανέβει στο 63 και το 67ο στο 68, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 3-4 μήνες κάθε έτος.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων