Σοκ προκάλεσε η είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Μιχελής, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τον ρόλο του «κακού» στη σειρά του MEGA, «Παρά Πέντε». Δεν έχουν γίνει ακόμη πολλές πληροφορίες γνωστές, ωστόσο, στην επίσημη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται πως σύντομα θα ειδοποιηθούν τα οικεία του πρόσωπα για την κηδεία του.
Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή
Η οικογένειά του, συγκεκριμένα, έγραψε στον προφίλ του στο Facebook: «Σήμερα το πρωί, ο αγαπημένος μας Γεράσιμος έφυγε “για ένα άλλο φως”. Θα ειδοποιήσουμε όλους τους φίλους για τον αποχαιρετισμό του» – δείτε εδώ μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του.
Ποιος ήταν
Ο Γεράσιμος Μιχελής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1977 και ξεκίνησε αμέσως τη σταδιοδρομία του στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εκεί συμμετείχε σε σπουδαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος, όπως «Οιδίπους Τύραννος», «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα», ενώ ξεχώρισε και σε έργα σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, όπως του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Δημήτρη Κεχαΐδη.
Κατά τη δεκαετία του 1980 και 1990 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και με σημαντικές ιδιωτικές σκηνές (Θέατρο Αμόρε, Θέατρο Χορν), όπου ενσάρκωσε ρόλους σε έργα του Σαίξπηρ (Άμλετ, Μάκβεθ), του Τσέχωφ (Βυσσινόκηπος) και του Ίψεν (Έντα Γκάμπλερ). Οι ερμηνείες του χαρακτηρίστηκαν από βαθιά εσωτερικότητα, πνευματική ένταση και σπάνια αλήθεια.
Στην τηλεόραση, αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μέσα από δημοφιλείς σειρές. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, οι οποίες αποτύπωσαν την πνευματική του αναζήτηση και τη βαθιά του σχέση με τον άνθρωπο και τον Θεό.
Συμμετείχε επίσης, στο τριετές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Λ. Βογιατζή (1989-1992). Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές.
Θέατρο
Ηλέκτρα 2015
Ο γάμος του Φίγκαρο 2015
Ιλιάδα 2013
Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ 2010
Δυτικά της πόλης: Ανείπωτο για το Γιώργο Χειμωνά 2010
Ήταν όλοι τους παιδιά μου 2006
Αρχοντοχωριάτης 2004
Πλατόνοφ 2003
Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν 2003
Οι σχέσεις του κυρίου Πήτερς 2002
Το Ημερολόγιο της άμμου 2001
O Καβαλάρης του Χιονιού
Πεντάμορφη και το Τέρας
Κατσούρμπος
Αντιγόνη
Οιδίποδας επί Κολωνώ
Φεγγαρόφωτο
Μικρός Ήρως
Υπηρέτης δύο αφεντάδων
Ιεφθάε
Τα επτά τελευταία λόγια του Σωτήρα μας στο σταυρό
Φθινοπωρινές λουτροπόλεις
Προσοχή Δαγκώνει
Τρεις Αδελφές
Κινηματογράφος
Χρήστος Και Βίτσιο 1997
Τηλεόραση
Η ζωή της άλλης 2009
Το κόκκινο δωμάτιο: Η μνήμη της Μέδουσας 2008
Αν υπήρχες θα σε χώριζα 2007
Στο παρά 5 2005
Εν Ιορδάνη 2002
Σκιές στο περιστύλιο 2001
Συγκλονίζει ο Μιχάλης Οικονόμου για τον Γεράσιμο Μιχελή: «Διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του…»
Θρήνος σκορπίστηκε στην εγχώρια showbiz με την είδηση πως ο Γεράσιμος Μιχελής έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 15 Ιουλίου. Ήταν πολύ αγαπητός και στο κοινό, αλλά και στον χώρο γενικότερα και πολλοί από τους συνεργάτες του ένιωσαν την ανάγκη να τον αποχαιρετήσουν δημόσια, μέσα από αναρτήσεις τους στα social media.
Μία από τις αναρτήσεις που συγκλόνισαν είναι εκείνη του Μιχάλη Οικονόμου, ο οποίος αποκάλυψε ποιο ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο ηθοποιός, λύνοντας τις απορίες που είχαν δημιουργηθεί στον κόσμο για την ξαφνική του απώλεια.
Η ανάρτηση του Μιχάλη Οικονόμου
«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!🕊️
Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια.
Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», έγραψε χαρακτηριστικά
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα
Η ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα) είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία. Ξεκινάει με ένα μούδιασμα και αδυναμία σε κάποιο άκρο και καταλήγει σε κινητική παράλυση χεριών ή και ποδιών, αδυναμία κατάποσης και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται από το ηλεκτρομυογράφημα. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα οριστική θεραπεία της νόσου. Για να επιβραδυνθεί η πορεία της χορηγούνται ειδικά φάρμακα και γίνεται εντατική φυσικοθεραπεία.
Πόσο συχνή είναι η ALS
Η ALS είναι η 3η σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά το Alzheimer και το Parkinson. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες και στις λευκές φυλές. Η κύρια ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 με 75 έτη, ενώ μετά τα 80 έτη ο κίνδυνος μειώνεται δραματικά.
Ποιες μορφές έχει η νόσος του κινητικού νευρώνα
Υπάρχει η σποραδική μορφή που περιλαμβάνει το 95% των περιπτώσεων και η κληρονομική μορφή (5%), όταν ανευρίσκονται πάνω από 1 περιστατικά ALS μέσα σε μια οικογένεια. Μια άλλη ταξινόμηση της ALS είναι:
limb-onset ALS: ξεκινάει με αδυναμία στα χέρια και στα πόδια
bulbar-onset ALS: ξεκινάει με διαταραχές του λόγου, της μάσησης και της κατάποσης.
respiratory-onset ALS: ξεκινάει με δύσπνοια και ορθόπνοια. Έχει την χειρότερη πρόγνωση.
Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές της ALS, στις οποίες πλήττεται μόνο μια συγκεκριμένη ανατομική περιοχή. Αυτές είναι:
Αμυοτροφική διπληγία άνω άκρων: Παρουσιάζεται στους νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση του χεριού, με αποτέλεσμα αδυναμία και παράλυση των άνω άκρων
Αμυοτροφική διπληγία κάτω άκρων: Παρουσιάζεται στους νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα αδυναμία και παράλυση των κάτω άκρων
προμηκική ALS: Τα συμπτώματα είναι δυσαρθρία, δυσκαταποσία και δύσπνοια.
Τέλος, η ALS ταξινομείται ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης :
Young-onset ALS: Εμφανίζεται πριν τα 42 έτη, συχνότερα σε άντρες, τα κύρια συμπτώματα είναι δυσαρθρία και δυσκαταποσία και έχει πιο αργή εξέλιξη.
Juvenile-onset ALS: Εμφανίζεται πριν τα 25 και είναι συνήθως κληρονομικού τύπου.
Late-onset ALS: Εμφανίζεται μετά τα 65 έτη και έχει γρήγορη εξέλιξη και κακή πρόγνωση.