ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρίλερ στην Κύπρο

Οι χάρτες της χαμένης τους πατρίδας και οι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας των κλεμμένων τους σπιτιών και περιουσιών, είναι τα «πειστήρια» που κατείχαν οι πέντε…

Οι χάρτες της χαμένης τους πατρίδας και οι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας των κλεμμένων τους σπιτιών και περιουσιών, είναι τα «πειστήρια» που κατείχαν οι πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι που συνελήφθησαν στο κατεχόμενο Τρίκωμο, με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Θρίλερ στην Κύπρο

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά την υπόθεση και προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, τον ισχυρισμό ότι στην κατοχή των πέντε Ελληνοκυπρίων που «συνελήφθησαν» το Σάββατο στο κατεχόμενο Τρίκωμο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τίτλοι ιδιοκτησίας, χάρτες και αρχεία με ονόματα διευθυντών κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Η «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι 5 Ελληνοκύπριοι “συνελήφθησαν” αφού εντοπίστηκαν να εισέρχονται χωρίς άδεια σε τουριστικό θέρετρο σε περιοχή του Τρικώμου και “κατηγορούνται για κατασκοπεία σε τουρκικές περιουσίες”, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους χάρτες, τίτλοι ιδιοκτησίας και πληροφορίες για κατασκευαστικές εταιρείες.

Αναφέρεται ότι οι “ύποπτοι” θα παραμείνουν υπό “κράτηση” για τρεις ημέρες με την κατηγορία της “παραβίασης στρατιωτικής απαγορευμένης περιοχής”.

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», οι πέντε εισήλθαν στο τουριστικό θέρετρο το Σάββατο στις 17:15 και “συνελήφθησαν” μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Στη “δίκη”, η “αστυνομία” ανέφερε ότι κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο τους, κατασχέθηκαν και συλλέχθηκαν ως “αποδεικτικά στοιχεία” πολυάριθμοι χάρτες και τίτλοι ιδιοκτησίας με σημειώσεις, καθώς και έγγραφα με λίστες κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ψευδοκράτος και τα ονόματα των διευθυντών τους. Η “αστυνομία” πρόσθεσε επίσης ότι ένας από τους “υπόπτους” είχε συλλέξει πληροφορίες για ακίνητα από μια εταιρεία που ονομάζεται Royal Estate και εδρεύει στην Κερύνεια, ενώ τα κινητά τηλέφωνα τους “κατασχέθηκαν” για εξέταση.

Η ιστοσελίδα “Ahbap” έγραψε ότι οι “ύποπτοι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της «παράνομης εισόδου» και της «πρόκλησης δημόσιας αναστάτωσης»”. Κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο τους εντοπίστηκαν πολυάριθμοι τίτλοι ιδιοκτησίας, φάκελοι κατασκευαστικών εταιρειών και έγγραφα με τα ονόματα διευθυντών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ψευδοκράτος, προστίθεται.

Η ιστοσελίδα “Hakikat Newspaper” χρησιμοποίησε τη φράση «υπόνοιες κατασκοπείας» σε σχετικό ρεπορτάζ και ανέφερε ότι 5 Ελληνοκύπριοι που εισήλθαν χωρίς άδεια σε τουριστικό θέρετρο και βρέθηκαν να κατέχουν έγγραφα για κατασκευαστικές εταιρείες, χάρτες και τίτλους ιδιοκτησίας συνελήφθησαν για «κατασκοπεία» και «παραβίαση στρατιωτικά απαγορευμένης περιοχής».

Αναφέρθηκε επίσης ότι στο όχημα των “υπόπτων” βρέθηκαν έγγραφα που σχετίζονται με κατασκευαστικές εταιρείες στο ψευδοκράτος, τα ονόματα των διευθυντών τους, χάρτες και πληροφορίες για ακίνητα. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ύποπτοι είχαν εισέλθει στο ψευδοκράτος χωρίς να ολοκληρώσουν τις “διαδικασίες εισόδου” και “είχαν παραβιάσει στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού”.

Αντίποινα για τις διώξεις σφετεριστών;

Η κίνηση της σύλληψης εκτιμάται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ως ενδεχόμενο αντίποινο της κατοχικής δύναμης στις διώξεις που δρομολογούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά προσώπων που σφετερίστηκαν Ελληνοκυπριακές περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές.

Εξάλλου, το ψευδοκράτος είχε προαναγγείλει τέτοιου είδους ενέργειες, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια στοχευμένη αντίδραση με σκοπό τον εκφοβισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες συνελήφθη, επίσης με την κατηγορία της «κατασκοπείας», και Ελλαδίτης πολίτης, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο ψευδοκράτος.

Προτεινόμενο Άρθρο Μόλις μαθεύτnκε για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή

Καρκινογόνος ουσία σε ελληνικό τρόφιμο 7400% πάνω από το όριο! – Μας «κάρφωσε» η Ιρλανδία στην Ευρώπη

Ελληνικό τρόφιμο με απίστευτα υψηλές τιμές τοξινών – Παρέμβαση ευρωπαϊκών αρχών

Καρκινογόνος ουσία σε ελληνικό τρόφιμο

Τρόφιμο ελληνικής εταιρείας περιέχει τοξική ουσία που προκαλεί -πιθανώς- καρκινογενέσεις. Το πρόβλημα ανέφερε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα επικίνδυνων τροφίμων RASFF η Ιρλανδία, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι “δυνητικά σοβαρός”. Πρόκειται για τσάι μάραθου στο οποίο εντοπίστηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (ΡΑs) σε ποσότητα 7413% (!) πάνω από το όριο. Πιο συγκεκριμένα ενώ το όριο παρουσίας της ουσίας είναι 400mg/Kg στο ελληνικό τσάι βρέθηκε σε ποσότητα 30.054,3mg/kg.

Ποιο τσάι: Τσάι μάραθου (fennel tea) από Ελλάδα.

Τι βρέθηκε: Επίπεδα πυρρολιζιδινών (pyrrolizidine alkaloids) πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Πότε: 15 Ιουλίου 2025.

Ποιος το ανέφερε: Η αρμόδια ιρλανδική αρχή via RASFF.

Η ΕΕ έθεσε νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια PAs με τον κανονισμό 2020/2040 που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2022 μετά από επαναξιολόγηση του κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την Ιρλανδική αγορά, ωστόσο προς το παρόν δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία που το παράγει και το εξάγει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε τρόφιμα ελληνικής παραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι είτε οι παραγωγοί δεν κάνουν συχνά αυτοελέγχους ποιότητας και ασφάλειας στα προϊόντα τους είτε οι κρατικοί έλεγχοι υπολείπονται. Οι Ολλανδοί μας επέστρεψαν ελληνική ρίγανη λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης το 2022 και τον Μάρτιο του 2023 η Γερμανία απέρριψε πάλι ελληνική ρίγανη… και ήταν η τρίτη φορά μέσα σε μέσα σε λίγους μήνες ανιχνευτήκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη. Και το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική ρίγανη προκάλεσε συναγερμό σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες λόγω αυτής της τοξικής ουσίας. Αλλά η τοξική ουσία δεν εντοπίζεται μόνο σε τρόφιμα προέλευσης Ελλάδας καθώς πολύ συχνά ενημερώνει για προϊόντα από χώρες της Ευρώπης αλλά και από τρίτες χώρες που περιέχουν την επικίνδυνη αυτη ουσία.

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητά τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.

Πιο απλά, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά, μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες και τσάι ενώ περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Πηγή: cibum.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων