Οπως αποκάλυψε πρώτο το newsauto.gr, το νέο πρόγραμμα κοινωνικής επιδότησης για αυτοκίνητα, μπαίνει σε φάση διαβούλευσης και αποτελεί μια πολύ ουσιαστική και στοχευμένη πολιτική ενίσχυσης για οικογένειες.
Πάνω από 13.000 εupώ
Το μέτρο αφορά στη χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (leasing), και το newsauto ήταν το πρώτο Μέσο που ανέδειξε την πληροφορία από το παρασκήνιο των συζητήσεων στα συναρμόδια υπουργεία. Το πρόγραμμα θα το συντονίζει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, και αναμένεται να ανακοινωθέι στην Δ.Ε.Θ. αρχές Σεπτεμβρίου όπου και θα διεξαχθεί και η μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου AUTO THESSALONIKI.
Στόχος του προγράμματος είναι να επιδοτήσει τη μηνιαία δόση που πληρώνει ο δικαιούχος για το leasing του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 13.000 ή ακόμα και τα 18.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ένα ποσό που δε θα δίνεται εφάπαξ αλλά θα κατανέμεται σε μηνιαίες πληρωμές με σκοπό να καλύπτεται μεγάλο μέρος του κόστους χρήσης. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά η δυνατότητα να αποκτήσουν σύγχρονο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με πολύ μικρό κόστος, ακόμη και κάτω από 150 ευρώ τον μήνα.
Η επιδότηση αυτή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα καλύπτει όχι μόνο το leasing του οχήματος αλλά και την αγορά και εγκατάσταση του οικιακού φορτιστή. Ειδικότερα, ο κάτοχος του οχήματος μπορεί να επιλέξει εάν, μετά το τέλος της μίσθωσης, θέλει να κρατήσει το όχημα καταβάλλοντας μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις ή αν θα το επιστρέψει και θα αποκτήσει νέο όχημα, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Αυτό το στοιχείο εισάγει ευελιξία και δίνει σε κάθε οικογένεια τη δυνατότητα να ανανεώνει τον στόλο της ανά τριετία χωρίς δάνειο, χωρίς προκαταβολή και με πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος.
Τα κριτήρια θα είναι αυστηρά και θα βασίζονται σε εισοδηματικά όρια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Πρόθεση του υπουργείου είναι να καλύψει νοικοκυριά που βρίσκονται στο χαμηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο, με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατηγορίες. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον Κοινωνικό Κλιματικό Μηχανισμό (Social Climate Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον οποίο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ποσό που ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2026-2032.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα θα είναι αρχικά 150 εκατ. ευρώ και θα καλύψει περίπου 10.000 ηλεκτρικά οχήματα. Η δομή του είναι εμπνευσμένη από το γαλλικό μοντέλο leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής από τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ως απάντηση στην ανάγκη για πράσινη μετάβαση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση διαβούλευσης και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τον Σεπτέμβριο, με πιθανή παρουσίαση κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής κοινωνικής συνοχής και στήριξης των αδύναμων απέναντι στην ακριβή ενέργεια, τα καύσιμα και το κόστος ζωής, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της απολιγνιτοποίησης και του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων.
Το newsauto παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρουσιάζει όλα τα νέα στοιχεία για το πρόγραμμα, που υπόσχεται να φέρει την ηλεκτροκίνηση σε χιλιάδες νοικοκυριά που σήμερα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νέα τεχνολογία.
Πηγή: newsauto.gr
Ποτέ μην κρατάτε αυτά τα 4 κειμήλια
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία, αλλά η ζωή και ο θάνατος είναι αμετάβλητοι νόμοι της φύσης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.
Ποτέ μην κρατάτε αυτά τα 4 κειμήλια
Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, υπάρχουν τέσσερα κειμήλια που δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε στους απογόνους μας.
1. Ρούχα
Τα φθαρμένα ρούχα είναι ένα από τα κειμήλια που συχνά δυσκολευόμαστε να αφήσουμε πίσω μας. Κουβαλούν τη ζεστασιά και τις αναμνήσεις όσων έχουν φύγει, σχεδόν σαν να συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω μας. Ωστόσο, τα απομεινάρια που κρατάμε μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς και τους απογόνους μας.
Πρώτον, τα φθαρμένα ρούχα μπορεί να φέρουν το προσωπικό άρωμα του αποθανόντος, γεγονός που μπορεί να μας δυσκολέψει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα της απουσίας του. Δεύτερον, η υπερβολική προσκόλληση στη θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε τη θλίψη και να θεραπευτούμε αποτελεσματικά. Το πιο σημαντικό, η διατήρηση αυτών των αντικειμένων μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητά μας και ακόμη και να οδηγήσει σε υπερβολική ψυχολογική δυσφορία.
2. Αγαπημένα αντικείμενα
Τα αγαπημένα αντικείμενα του αποθανόντος μπορεί να είναι τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά του, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η διατήρηση αυτών των αντικειμένων μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον βάρος για εμάς και τους απογόνους μας. Τα αγαπημένα αντικείμενα συχνά έχουν βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις και αναμνήσεις που σχετίζονται με τον αποθανόντα, κάτι που μπορεί να μας κάνει υπερβολικά εξαρτημένους και να μας κάνει να νιώθουμε λύπη για την απουσία του.
Επιπλέον, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να καταλάβουν περιορισμένο χώρο και πόρους, εμποδίζοντάς μας να προχωρήσουμε στη ζωή. Ενώ μπορεί να επιλέξουμε να κρατήσουμε ένα ή δύο ιδιαίτερα πολύτιμα αντικείμενα για να θυμόμαστε τον αποθανόντα, η υπερβολική συσσώρευση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να αποδεχτούμε και να χτίσουμε μια νέα ζωή.
3. Φθαρμένα Παπούτσια
Τα φθαρμένα παπούτσια συχνά θεωρούνται σημαντικά υπάρχοντα, καθώς μαρτυρούν κάθε βήμα που γίνεται στο ταξίδι της ζωής του αποθανόντος. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των φθαρμένων παπουτσιών μπορεί να συνοδεύεται από πρόσθετους κινδύνους και αρνητικές συνέπειες. Πρώτον, τα φθαρμένα παπούτσια μπορούν να συσσωρεύσουν βρωμιά και προσωπικά βακτήρια, θέτοντας μια πιθανή απειλή για την υγεία μας. Εάν εμείς ή οι απόγονοί μας φορέσουμε κατά λάθος αυτά τα παπούτσια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δερματικές μολύνσεις ή άλλα προβλήματα υγείας.
Δεύτερον, η διατήρηση παλιών παπουτσιών μπορεί να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την κανονική μας ζωή και να επιδιώξουμε νέες ευκαιρίες. Βυθιζόμενοι υπερβολικά σε αναμνήσεις του παρελθόντος, μπορεί να μην μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές της πραγματικότητας και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πνεύμα και οι αναμνήσεις όσων έχουν πεθάνει δεν εμπιστεύονται σε αντικείμενα, αλλά παραμένουν στις καρδιές μας. Θα πρέπει να μάθουμε να απελευθερώνουμε και να αγαπάμε αυτές τις αόρατες συνδέσεις αντί να βασιζόμαστε σε φυσικά αντικείμενα για να τις διατηρήσουμε.
4. Καπέλα
Ένα φθαρμένο καπέλο μπορεί να έχει συμβολικό νόημα, αντανακλώντας την ταυτότητα και την προσωπικότητα του αποθανόντος. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των καπέλων μπορεί να έχει ψυχολογική και συναισθηματική βλάβη για εμάς και τους απογόνους μας.
Πρώτον, τα καπέλα που έχουμε φορέσει μπορούν να πυροδοτήσουν τις σκέψεις και τις τύψεις μας για τον αποθανόντα, εμβαθύνοντας τον πόνο και τα άλυτα συναισθήματά μας.
Δεύτερον, τα καπέλα που έχουμε φορέσει μπορούν να γίνουν ένα ψυχολογικό βάρος, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε την απώλεια του αποθανόντος. Αντί να βασιζόμαστε σε αντικείμενα για να διατηρήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση, θα πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε τον αποθανόντα θετικά, όπως διατηρώντας φωτογραφίες, γράμματα και κοινές αναμνήσεις.