Αττική: Ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση το 2025
Οι 30 ακατάλληλες περιοχές
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών ελέγχων στις παραλίες στην Αττική για το 2025 που δημοσίευσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ)
Τα ευρήματα των πρώτων μικροβιολογικών ελέγχων για το 2025 δημοσίευσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), τα οποία ανέδειξαν σημαντικές αποκλίσεις από τα επιτρεπόμενα όρια ποιότητας νερών σε αρκετές παραλίες της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι, η πρώτη σειρά δειγματοληψιών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο σε 202 σημεία στην Αττική, τόσο σε οργανωμένες όσο και σε ελεύθερες παραλίες, και 153 παραλίες (76%) χαρακτηρίστηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ 49 (24%) κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω υψηλής μικροβιακής επιβάρυνσης.
Οι παραλίες που κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση το 2025
Ανατολική Αττική
1ο Λιμανάκι Δασκαλειού (Κερατέα)
Παραλία Πόρτο Ράφτη (Λεωφόρος Αυλακίου, δίπλα σε γήπεδο)
Παραλία Νέας Μάκρης
Παραλία Μαραθώνα
Πειραιάς έως Ανάβυσσος
Πειραιάς – Πειραϊκή:
Ακτή Θεμιστοκλέους (δύο σημεία)
Παλαιό Φάληρο:
Παραλία Φλοίσβου (πολλαπλά σημεία, συμπεριλαμβανομένων Παλμύρας & Ναυτικού Ομίλου)
Παραλία Μπάτη
Παραλία Εδέμ
Άλιμος – Καλαμάκι:
Παραλία Αλίμου (αρχή παραλίας)
Βούλα:
Παραλία Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή
Βουλιαγμένη:
Παραλία Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών «Ποσειδών»
Βάρκιζα:
Παραλία Βάρκιζας (μέσο παραλίας) – [σημειώνεται ως κατάλληλη στο αρχείο, αν χρειαστεί επιβεβαίωση]
Κορωπί:
Παραλία Μαρμαράς
Παραλία Λουμβάρδας (δύο σημεία)
Παραλία Αγία Μαρίνα (δύο σημεία)Παραλία Άλθεας
Σαρωνικός – Καλύβια & Ανάβυσσος:
Παραλία Καλυβίων Θορικού
Παραλία Άγιος Νικόλαος
Παραλία Παλαιάς Φώκαιας (τρία σημεία)
Βορειοανατολική Αττική
Βαρνάβας:
Παραλία Άγιος Δημήτριος & Παντελεήμων (δύο σημεία)
Παραλία Γεωρ. Κόλλια & οδού Μεταμορφώσεως
Άγιοι Απόστολοι:
Παραλία Αγκώνα (τρεις θέσεις)
Παραλία Άγιοι Απόστολοι (αρχή)
Παραλία κοντά στην οδό Ελπίδος
Ωρωπός:
Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού
Παραλία Χαλκουτσίου
Δήλεσι:
Παραλία 150 μέτρα από Ναυτικό Όμιλο προς Χαλκίδα
Αυλίδα:
Παραλία Σκαλάκια
Παραλία οδού Ποσειδώνος
Φάρος:
Παραλία 28ης Οκτωβρίου & Κανάρη
Παραλία Μαρμαράς
Παραλία Λουμβάρδας (δύο σημεία)
Παραλία Αγία Μαρίνα (δύο σημεία)Παραλία Άλθεας
Σαρωνικός – Καλύβια & Ανάβυσσος:
Παραλία Καλυβίων Θορικού
Παραλία Άγιος Νικόλαος
Παραλία Παλαιάς Φώκαιας (τρία σημεία)
Βορειοανατολική Αττική
Βαρνάβας:
Παραλία Άγιος Δημήτριος & Παντελεήμων (δύο σημεία)
Παραλία Γεωρ. Κόλλια & οδού Μεταμορφώσεως
Άγιοι Απόστολοι:
Παραλία Αγκώνα (τρεις θέσεις)
Παραλία Άγιοι Απόστολοι (αρχή)
Παραλία κοντά στην οδό Ελπίδος
Ωρωπός:
Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού
Παραλία Χαλκουτσίου
Δήλεσι:
Παραλία 150 μέτρα από Ναυτικό Όμιλο προς Χαλκίδα
Αυλίδα:
Παραλία Σκαλάκια
Παραλία οδού Ποσειδώνος
Φάρος:
Παραλία 28ης Οκτωβρίου & Κανάρη
Ποτέ μην κρατάτε αυτά τα 4 κειμήλια
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία, αλλά η ζωή και ο θάνατος είναι αμετάβλητοι νόμοι της φύσης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.
Ποτέ μην κρατάτε αυτά τα 4 κειμήλια
Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, υπάρχουν τέσσερα κειμήλια που δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε στους απογόνους μας.
1. Ρούχα
Τα φθαρμένα ρούχα είναι ένα από τα κειμήλια που συχνά δυσκολευόμαστε να αφήσουμε πίσω μας. Κουβαλούν τη ζεστασιά και τις αναμνήσεις όσων έχουν φύγει, σχεδόν σαν να συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω μας. Ωστόσο, τα απομεινάρια που κρατάμε μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς και τους απογόνους μας.
Πρώτον, τα φθαρμένα ρούχα μπορεί να φέρουν το προσωπικό άρωμα του αποθανόντος, γεγονός που μπορεί να μας δυσκολέψει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα της απουσίας του. Δεύτερον, η υπερβολική προσκόλληση στη θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε τη θλίψη και να θεραπευτούμε αποτελεσματικά. Το πιο σημαντικό, η διατήρηση αυτών των αντικειμένων μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητά μας και ακόμη και να οδηγήσει σε υπερβολική ψυχολογική δυσφορία.
2. Αγαπημένα αντικείμενα
Τα αγαπημένα αντικείμενα του αποθανόντος μπορεί να είναι τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά του, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η διατήρηση αυτών των αντικειμένων μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον βάρος για εμάς και τους απογόνους μας. Τα αγαπημένα αντικείμενα συχνά έχουν βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις και αναμνήσεις που σχετίζονται με τον αποθανόντα, κάτι που μπορεί να μας κάνει υπερβολικά εξαρτημένους και να μας κάνει να νιώθουμε λύπη για την απουσία του.
Επιπλέον, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να καταλάβουν περιορισμένο χώρο και πόρους, εμποδίζοντάς μας να προχωρήσουμε στη ζωή. Ενώ μπορεί να επιλέξουμε να κρατήσουμε ένα ή δύο ιδιαίτερα πολύτιμα αντικείμενα για να θυμόμαστε τον αποθανόντα, η υπερβολική συσσώρευση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να αποδεχτούμε και να χτίσουμε μια νέα ζωή.
3. Φθαρμένα Παπούτσια
Τα φθαρμένα παπούτσια συχνά θεωρούνται σημαντικά υπάρχοντα, καθώς μαρτυρούν κάθε βήμα που γίνεται στο ταξίδι της ζωής του αποθανόντος. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των φθαρμένων παπουτσιών μπορεί να συνοδεύεται από πρόσθετους κινδύνους και αρνητικές συνέπειες. Πρώτον, τα φθαρμένα παπούτσια μπορούν να συσσωρεύσουν βρωμιά και προσωπικά βακτήρια, θέτοντας μια πιθανή απειλή για την υγεία μας. Εάν εμείς ή οι απόγονοί μας φορέσουμε κατά λάθος αυτά τα παπούτσια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δερματικές μολύνσεις ή άλλα προβλήματα υγείας.
Δεύτερον, η διατήρηση παλιών παπουτσιών μπορεί να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την κανονική μας ζωή και να επιδιώξουμε νέες ευκαιρίες. Βυθιζόμενοι υπερβολικά σε αναμνήσεις του παρελθόντος, μπορεί να μην μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές της πραγματικότητας και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πνεύμα και οι αναμνήσεις όσων έχουν πεθάνει δεν εμπιστεύονται σε αντικείμενα, αλλά παραμένουν στις καρδιές μας. Θα πρέπει να μάθουμε να απελευθερώνουμε και να αγαπάμε αυτές τις αόρατες συνδέσεις αντί να βασιζόμαστε σε φυσικά αντικείμενα για να τις διατηρήσουμε.
4. Καπέλα
Ένα φθαρμένο καπέλο μπορεί να έχει συμβολικό νόημα, αντανακλώντας την ταυτότητα και την προσωπικότητα του αποθανόντος. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των καπέλων μπορεί να έχει ψυχολογική και συναισθηματική βλάβη για εμάς και τους απογόνους μας.
Πρώτον, τα καπέλα που έχουμε φορέσει μπορούν να πυροδοτήσουν τις σκέψεις και τις τύψεις μας για τον αποθανόντα, εμβαθύνοντας τον πόνο και τα άλυτα συναισθήματά μας.
Δεύτερον, τα καπέλα που έχουμε φορέσει μπορούν να γίνουν ένα ψυχολογικό βάρος, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε την απώλεια του αποθανόντος. Αντί να βασιζόμαστε σε αντικείμενα για να διατηρήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση, θα πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε τον αποθανόντα θετικά, όπως διατηρώντας φωτογραφίες, γράμματα και κοινές αναμνήσεις.